SPECIAL Liverpool – Interzis la titlu (articol complet)

Cu 18 titluri în Premier League şi cinci Cupe ale Campionilor, Liverpool este cea mai titrată echipă englezească, dar lupta pentru titlu se dă în ultimele sezoane între Chelsea, Arsenal şi Manchester United

An de an, Liverpool a fost una dintre formaţiile candidate la prima poziţie în Premier League, dar ultimul titlu de campioană cîştigat datează din sezonul 1989-1990. „Cormoranii” s-au dovedit incapabili de a lupta cu celelalte formaţii puternice din Albion. Premiership-ul a fost dominat, pe rînd, de Manchester United, Arsenal şi Chelsea, cluburi care şi-au împărţit primele două locuri în ultimii ani. Nici sezonul acesta nu este diferit. Cu toate că în partidele disputate pe „Anfield Road” nu a pierdut, pentru Liverpool turul de campionat a fost unul sub aşteptări. A pierdut în toate deplasările cu cele trei rivale: 0-1 cu Chelsea, 0-2 cu Manchester United şi 0-3 cu Arsenal.

Foştii jucători acuză

Eşecurile de pe terenurile contracandidatelor la titlu, cumulate cu eliminarea din Cupa Ligii şi din Cupa Federaţiei de către Arsenal în decurs de numai trei zile, au atras criticile multor simpatizanţi. O mare parte dintre fostele staruri ale „cormoranilor” care lucrează în mass-media au criticat dur evoluţia echipei lui Rafa Benitez din acest sezon. Ei consideră că sezonul este încheiat pentru Liverpool. Steven Gerrard, căpitanul şi totodată cel mai reprezentativ jucător al echipei, a fost profund dezamăgit de atacurile venite din partea unor persoane care cunosc viaţa de fotbalist. „Au avut şi ei aceeaşi slujbă. Aceleaşi performanţe le-au fost cerute şi lor. Ei nu au pierdut niciodată vreo partidă? Se mai întîmplă. Doare foarte mult, dar face parte din fotbal. Sper că suporterii sînt de aceeaşi părere cu noi şi cu oficialii, pentru că sezonul nu este încă încheiat”, a declarat Gerrard.

Speranţa moare ultima

Criticile din presă au avut un efect benefic. în primul derby din 2007 Liverpool a învins cu 2-0, pe teren propriu, pe Chelsea. „Am mai cîştigat trei puncte, ceea ce mă face foarte fericit. Cred că am făcut un joc foarte bun şi meritam să învingem. Nu ştiu cît au contat problemele lor medicale, cert este că am jucat bine. Avem în retur partidele cu Manchester United şi cu Arsenal, pe teren propriu, şi sîntem încrezători”, a declarat, parcă mai optimist, Rafa Benitez. Victoria împotriva lui Chelsea i-a dat speranţe pentru finalul de campionat şi lui Steven Gerrard, deşi distanţa faţă de liderul Manchester United poate fi recuperată doar teoretic: „Vrem să mai furăm din punctele lui Manchester şi Arsenal şi să vedem unde ajungem la finalul sezonului”.