SPECIAL JERRY GANE/ Are sange alb-albastru

În 18 ani de carieră, Jerry Gane a jucat la nouă echipe din ţară şi din străinătate, dar inima sa bate doar pentru Universitatea Craiova. Gane a îmbrăcat tricoul alb-albastru timp de şapte sezoane, iar de un an a devenit antrenor secund la echipa sa de suflet

Ziua de 7 decembrie 1988 va rămîne una dintre cele mai frumoase din viaţa fotbalistului Ionel Gane. La 17 ani, Jerry a debutat în divizia A, în tricoul Universităţii Craiova, antrenată pe atunci de Sorin Cîrţu. După un sezon, Gane a ajuns la concitadina Electroputere.

A explodat la „Electro”

La formaţia din Valea Roşie, Jerry Gane a marcat de 12 ori şi a contribuit decisiv la promovarea echipei în prima ligă. În sezonul 1990-1991, Ionel Gane a fost titular incontestabil la „Electro” şi a înscris zece goluri. A doua formaţie a Craiovei a fost surpriza campionatului şi s-a clasat pe locul trei. „În acel an, am debutat la echipa naţională, condusă de Cornel Dinu.”, îşi aminteşte actualul antrenor al Universităţii.

S-a întors la „Ştiinţa”

Evoluţiile de excepţie reuşite la Electroputere l-au readus pe Jerry la echipa fanion a Craiovei. La „Ştiinţa” a jucat în următoarele patru sezoane şi a cîştigat Cupa României, de altfel ultimul trofeu cucerit de olteni. În divizia A, oltenii au fost, în două rînduri, aproape de titlu, dar au terminat pe poziţia secundă. Pînă în vara lui 1996, Ionel Gane a marcat peste 40 de goluri pentru Universitatea, şi mai multe echipe de „afară” au pus ochii pe el.

Antrenat de Rafa Benitez

Pentru Jerry Gane a urmat transferul în străinătate, la Osasuna. „Am jucat doi ani în Segunda Division, dar cel mai important pentru mine a fost că am cunoscut acolo un om deosebit. La Osasuna l-am avut antrenor pe Rafa Benitez şi chiar am rămas în relaţii foarte bune cu el. Vorbim la telefon din cînd în cînd, de Sărbători de obicei, dar l-am sunat şi după ce a cîştigat Liga Campionilor cu Liverpool.”, povesteşte Ionel Gane. În vara lui 98, Jerry s-a întors în ţară şi a semnat pentru Dinamo, dar la finalul campionatului a plecat în Elveţia.

68 de goluri în Elveţia

La FC Saint Gallen, Gane s-a acomodat imediat şi a devenit repede idolul suporterilor. A marcat 52 de goluri în campionatul elveţian în patru sezoane şi a cîştigat de două ori titlul cu St. Gallen. După patru ani cu evoluţii foarte bune a simţit însă nevoie unei schimbări şi a ales noua campioană, Grasshopper. La gruparea din Zurich, Ionel a înscris 16 goluri, reuşind trei hattrick-uri.

Din nou în Bănie

A fost momentul în care şi-a ascultat inima şi s-a întors la echipa sa de suflet, Universitatea Craiova. După doar patru etape a plecat din Bănie şi şi-a încercat norocul pe alt continent, cel asiatic. A ajuns la Tianjin Teda, unde l-a regăsit pe prietenul său Bogdan Mara. În China, Jerry şi-a arătat clasa şi a marcat de opt ori în 12 partide, dar în iarnă campionatul s-a încheiat, iar Jerry a semnat cu Rapid.

Golgheterul Craiovei în „B”

La finalul sezonului 2004-2005 a plecat în Germania, la VfL Bochum, dar dragostea pentru Craiova l-a readus pe „Ion Oblemenco”, după o jumătate de an petrecută în 2. Bundesliga. Chiar dacă formaţia din Bănie retrogradase în liga a doua, Jerry a ales cu inima şi a ţinut morţiş să revină cu Universitatea în prima ligă. În returul sezonului 2005-2006, Jerry Gane a fost golgheterul echipei, iar în vară Ştiinţa era din nou în elita fotbalului românesc, dar atacantul a ajuns la FC Argeş, unde şi-a agăţat şi ghetele în cui.

Antrenorul Jerry Gane

În urmă cu un an, pentru Jerry Gane a început o nouă eră, cea de antrenor. Fostul golgheter al Universităţii a devenit antrenor secund la Craiova şi încearcă, împreună cu „principalul” Nicolo Napoli să readucă echipa din Bănie în cupele europene.