SPECIAL/ Il ragazzo Mourinho

Cel mai “colorat” tehnician de pe glob se pregăteşte să schimbe faţa fotbalului din Italia, aşa cum a făcut-o şi în Anglia, cu metodele sale originale, jocurile psihologice şi jongleriile verbale care l-au făcut celebru

“Am ajuns la un club special. Cred că sînt un mare antrenor, dar nu vreau să fiu special. Sînt mereu eu însumi şi nu mă voi schimba. Întotdeauna mi-am dorit să lucrez în Italia. Este o provocare importantă pentru mine, dar cred că va fi de asemenea o experienţă foarte agreabilă şi pentru voi.” Asta le-a spus Jose Mourinho jurnaliştilor italieni la prima sa conferinţă de presă în calitate de antrenor al lui Inter, desfăşurată în iunie. Aşa a început “Era Mourinho” pe “Giuseppe Meazza”. În stilul caracteristic lusitanului: cu vorbe mari, spuse în limba locală, pe un ton superior, sigur pe sine şi totodată fermecător. Căutaţi definiţia carismei în dicţionar şi veţi găsi poza lui Mourinho.

Fostul discipol al lui Bobby Robson la Barça este probabil cel mai controversat, dar şi cel mai adulat tehnician al ultimelor decenii. Ascensiunea sa fabuloasă, “aroganţa” nativă etalată în faţa partenerilor de întrecere, metodele neortodoxe la care nu se sfi eşte să apeleze, clinciurile verbale în care intră cu o plăcere demonică, toate acestea i-au atras cohorte de admiratori şi, în egală măsură, legiuni de contestatari (recent, şi-a pus în cap fanii închizînd şedinţele de antrenament de teama “spionilor”!). Destui ar fi şi în România, pentru că microbistul de la noi nu poate uita tratamentul de care a avut parte Mutu din partea portughezului, în timpul scandalului “Cocaina”. Să dăm totuşi Cezarului ce-i al Cezarului.

După trei ani şi ceva de aventuri ulisiene pe tărîm englez, urmaţi de un an sabatic, “The Special One” se întoarce. N-a ales Barça, nu încă Portugalia, ci trupa lui Chivu, Inter. Unde va sta trei ani. Pregătiţi-vă de trei ani de spectacol. De pe 31 august, cînd va debuta campionatul, Serie A nu va mai fi la fel. Avea dreptate Massimo Moratti cînd spunea că transferul verii în Peninsulă nu e Ronaldinho, ci Mourinho.

Trăieşte pe picior mare

Sigur pe un salariu anual de peste opt milioane de euro, plus multe altele din publicitate, Mourinho îşi permite să trăiască bine. Atît de bine, încît a refuzat locuinţa de serviciu pe care i-a oferit-o Inter, preferînd să îşi aleagă singur reşedinţa pentru următorii trei ani, cît durează contractul său cu gruparea “nerazzurra”. Şi a găsit-o, aproape de Milano. Mourinho a pus ochii pe o vilă din vecinătatea lacului Como, a cărei chirie se ridică la 200.000 de euro! Portughezul a şi achitat în avans banii pe un an, impresionat de liniştea şi de verdeaţa pe care i le oferă noua sa casă. Casa lui Mourinho se află deasupra oraşului, pe un deal, are o grădină imensă şi oferă vedere la lac. Printre facilităţile sale se numără un teren de tenis, piscine, heliport, amenajări pentru oaspeţi, dar şi o seră cu flori rare, în care îşi va putea petrece timpul soţia tehnicianului, Tami.

Continuarea in numarul 121 al revistei SportMagazin!

Stiri recente

Planurile de securitate ale Jocurilor Olimpice de la Paris au fost furate dintr-un tren

O geantă în care se aflau un computer şi două stick-uri de memorie USB care conţineau planurile de securitate...