SPECIAL/ Gheorghe Limona- Fair-play de arbitru

0
200

Fair-play-ul este considerat un apanaj al sportivilor, mai puţin al conducătorilor şi în cazuri excepţionale al altora. Dar ce se întâmplă când un arbitru face un gest onorabil?

La 13 noiembrie 1974, Rapid şi Dinamo se întâlneau pe stadionul “23 August”, pe o vreme numai bună pentru fotbal, în faţa a 30.000 de spectatori veniţi să vadă o 16-ime a Cupei României incitantă prin numele pe care le opunea.

Rapid conducea la acel moment o serie a Diviziei B şi se anunţa o nucă tare pentru prim-divizionara din Ştefan cel Mare. A rezultat, evident, un joc încins, împins până la limita regulamentului. “Feroviarii”, deşi umili prin condiţia lor, au înţeles să dea o replică dârză, dar şi o frumoasă lecţie de fotbal “reputatei, ambiţioasei şi uneori cam îngâmfatei Dinamo Bucureşti”, ca să cităm cronica de meci a lui Adrian Păunescu, publicată în revista “Luceafărul” din 16 noiembrie 1974.

Meciul este rememorat cu cea mai mare acurateţe în autobiografia sa de reputatul nostru arbitru Gheorghe Limona, cel care s-a aflat la centru în acea zi de noiembrie. Să-i dăm cuvântul: “După modul cum a acţionat o bună parte din timp, Rapid, liderul de atunci al unei serii în Divizia B, a demonstrat că rămâne o echipă de A, în stare să câştige nu numai un meci de Cupă, dar şi să furnizeze, în compania adversarei sale, un spectacol fotbalistic autentic. În acest joc aprins, fireşte, s-au produs şi unele atacuri la adversar, la sau peste limita admisă de regulament. Unul dintre jucătorii-ţintă ai unor astfel de atacuri a fost şi Mircea Lucescu, care, în repriza a doua, făcea tot jocul dinamoviştilor, conducându-i spre o egalare care, până la urmă, nu s-a produs. Marcajul strict asupra lui, executat de Iordan – când regulamentar, când neregulamentar – îl scosese din minţi pe Lucescu (jucător de un calm şi de un fair-play deosebite)”.

L-a iertat pe Lucescu

Însă cel ce avea să devină peste ani “Il Luce” a ajuns într-un final la limita răbdării: “La unul dintre faulturile grosolane ale lui Iordan, a ripostat. O ripostă stângace, nepotrivită caracterului său”. Urma, în mod normal, o avertizare, minim galben, dar posibil şi roşu, atacul dinamovistului Lucescu fiind clar intenţionat! Continuă Limona: “Se aştepta să-l avertizez, dar nu am făcut-o. Poate că greşisem faţă de el pentru că nu l-am avertizat până atunci pe Iordan pentru faulturile repetate. Faptul însă se consumase”.

Şi-a cerut scuze!

La finalul jocului, tranşat cu 2-1 în favoarea viitoarei câştigătoare, Rapid, “centralul” şi Lucescu au avut timp să-şi vorbească. “Am fost convins că voi vedea cartonaşul galben la faza aceea cu Iordan…”, i-a spus Lucescu. Răspunsul lui Limona l-a lăsat mască: “Am greşit faţă de tine şi ar fi însemnat să perseverez în greşeală. Mi s-a părut că a fost o replică “neîndemânatică” la faultul lui Iordan şi de aceea n-am făcut-o!”. Cavalerul fluierului conchide: “În sinea mea, purtam convingerea că unor asemenea jucători, care în viaţa lor au două-trei faulturi la activ, n-ar fi drept să li se acorde vreo sancţiune!”. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here