SPECIAL/ Fair-play contemporan

0
92

Ne-am obişnuit să căutăm gesturile frumoase doar în fotbalul de altădată, cînd totul era o joacă de plăcere. Iată că fair-play mai există şi în zilele noastre, cînd o secundă sau un gest poate duce la pierderea unor sume cu foarte multe zerouri în coadă

Anul trecut a fost unul cît se poate de încrîncenat în fotbalul nostru. Lupta pentru supremaţie s-a ascuţit, în special prin mirajul participării în Liga Campionilor. Spectrul crizei financiare mondiale, care a atins şi fotbalul nostru, a făcut ca multe partide să se dispute într-o tensiune dusă la extrem. Cu toate acestea, în 2008 am avut prilejul să asistăm la unele gesturi care au părut rupte dintr-un alt film.

Omagiu învingătorilor

După un început mai mult decît promiţător avut la Euro disputat în vara trecută, România s-a văzut ajunsă în faţa unui examen decisiv în partida cu Olanda. Deşi au pierdut întîlnirea, doi dintre “tricolori” au dat dovadă de un fair-play ieşit din comun. Imediat după fluierul final, Chivu şi Lobonţ i-au strîns mîna selecţionerului Van Basten, apoi şi-au felicitat adversarii de pe teren.

“Fiara” şi “Corbul”

Meciurile dintre Dinamo şi Steaua au fost declanşat dintotdeauna pasiuni imense, declaraţii incendiare şi au fost alimentate, în primul rînd, cu ură. Numai că nebunia din tribune şi jignirile aruncate din loje nu au întotdeauna de-a face cu realitatea de pe teren. Deşi este un simbol al Stelei, Marius Lăcătuş a avut puterea la finalul partidei din tur să îl îmbrăţişeze pe dinamovistul Dănciulescu, ani la rînd “călău” al echipei din Ghencea.

Nebunia portughezului

Este adevărat că străinii nu cunosc mare lucru despre derby-urile bucureştene. Cu toate acestea, portughezul Jose Peseiro a reuşit să uimească o întreagă asistenţă printr-un gest mai puţin obişnuit. Înaintea partidei dintre Rapid şi Steaua, tehnicianul giuleştenilor s-a dus la banca de rezerve a “roş-albaştrilor” şi a dat mîna cu toţi jucătorii prezenţi. Mai mult, s-a îndreptat apoi către antrenorul Dorinel Munteanu şi i-a urat “baftă” în limba română.

Bănel a salvat Rapidul

Nu cu mult timp în urmă, Rapid şi Steaua s-au întîlnit în Giuleşti, într-un meci extrem de tensionat. Steliştii erau apostrofaţi din tribune, iar la un moment dat o sticlă din plastic a picat la cîţiva centimetri de stelistul Bănel Nicoliţă. Acesta a ridicat-o, dar nu a arătat-o arbitrului, ci a preferat să o arunce în spatele unui panou publicitar. Dacă sticla ar fi ajuns în mîinile arbitrului, terenul ar fi fost suspendat, iar Rapid ar fi încasat o amendă usturătoare.

“Cu Poli, la infinit!”

Galeria Politehncii Timişoara a oferit exemplul cel mai elocvent de ataşament vizavi de culorile echipei, mai ales că este cunoscută antipatia bănăţenilor îndreptată către echipele bucureştene. În pofida unei asistenţe numeroase, meciul dintre Poli şi Steaua avea să fie unul de coşmar pentru gazde. Bănăţenii au cedat moral şi au pierdut întîlnirea cu un neverosimil 1-8. Chiar şi la acest scor, timişorenii nu au încetat nici o secundă să îşi încurajeze favoriţii.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here