Te asteptam si pe retelel sociale

Campionate externe

SPECIAL Eric Cantona / Ultima legenda

Anul 1966 a fost unul extraordinar pentru fotbalul englez. Atunci s-a născut Eric Cantona, cel mai mare fotbalist din istoria lui Manchester United. Cantona, pur şi simplu, a avut cele trei t-uri: tehnica, tupeul şi titluri.

Francezul care a semnat practic renaşterea fotbalului englez poate fi considerat un inovator. Hagi a făcut pentru turci ce a făcut Cantona pentru englezi. Iar dacă te gîndeşti că cel mai îndelungat război european a durat un secol şi a fost disputat de francezi şi englezi, te întrebi: încotro se îndreaptă lumea? Turcii ne-au cotropit ani de-a rîndul, iar Hagi i-a scos din minţi cu driblingurile şi golurile sale. Ambele situaţii au un numitor comun: fotbalul. Sportul-rege a unit naţiuni şi a distrus mituri într-o fracţiune de secundă.

Goluri, bătăi şi pescăruşi

Eric Cantona spunea că şi-ar dori ca Anglia să cîştige trofeul înaintea Campionatului Mondial din 2006. Ţara adoptivă care i-a oferit atîtea satisfacţii l-a dezamăgit însă şi, cine ştie? Poate că Anglia are nevoie de un Cantona ca să triumfe într-o competiţie importantă. Să fie Rooney? Englezul a început să-l imite pe geniul francez în execuţii şi atitudine, dar încă nu este pregătit să conducă o formaţie plină de valori spre o mare performanţă. Cantona a venit pe „Old Trafford” în 1993 de la Leeds şi a reaprins flacăra fotbalistică într-un campionat interzis în Europa, după evenimentele tragice de pe Heysel. Manchester a cîştigat titlul în acel an după 26 de ani de aşteptare. Sezonul următor, „diavolii roşii” reuşeau dubla campionat-cupă. Pe 25 ianuarie 1995 s-a petrecut probabil cel mai şocant moment din istoria fotbalului. După ce a fost eliminat de pe teren într-un meci cu Crystal Palace, Cantona a fost înjurat de un suporter. Nervos, francezul s-a îndreptat spre fanul respectiv şi i-a administrat o corecţie cum vezi doar în luptele de stradă. Eric a fost condamnat la şapte zile de închisoare (a efectuat una singură). Suspendarea a venit logic: un an, iar Manchester pierdea titlul în faţa lui Blackburn, condusă magistral de Alan Shearer. După acest incident, Cantona avea să rostească celebra frază pe care nu a înţeles-o nimeni pînă în ziua de azi: „Pescăruşii urmăresc barca cu gîndul la sardinele ce vor fi aruncate în mare”.

Continuarea in SportMagazin powered by Kicker de luni, 12 martie 2007

Citeste mai multe!