SPECIAL – DINAMO/ Dezastru in alb si rosu

Dinamo vrea să ia totul de la zero, dar cu aceiaşi oameni. Soluţii există, dar şi şanse ca performanţele să întîrzie par să fie destule

Dacă nu se ştie încă cine va lua titlul, e clar de pe acum care este marea perdantă a ediţiei de campionat ce se încheie: Dinamo. Deţinătoare a titlului, trupa din Ştefan cel Mare a ratat anul acesta cam tot ce se putea rata. Pînă şi Cupa, trofeu de consolare care mai scoate din petele acumulate în campionat, îşi joacă fi nala fără „alb-roşii”. Cauzele acestui declin sînt multe, dar vinovaţii pentru dezastru se ştiu şi sînt puţini: Nicolae Badea şi Cristi Borcea. Unul prin pasivitate, iar celălalt prin lipsa de inspiraţie, amîndoi au dus Dinamo departe de tot ceea ce putea spera un club cu tradiţia campioanei en-titre.

Vorbe multe, bani puţini

Deşi acţionarii dinamovişti au spus că investesc masiv, ceea ce au scos ei din buzunar în acest sezon e mult sub Steaua sau Rapid. Doar Torje este o investiţie serioasă, dar, deocamdată, dar deocamdată cele două milioane de euro cheltuiţi nu se justifi că. Steaua a dat o căruţă de bani pe sud-americani, chiar şi Rapid a plătit milioane bune pe portughezii din atac, Matos şi Joao Paulo. În plus, alte achiziţii nu au mai apărut, deşi posturile defi citare la Dinamo au fost radiografi ate de dubla ratată cu Lazio. Nu a apărut un vîrf, mijlocaşii centrali sau de bandă dreaptă sînt sub valoarea cerută de Europa, iar atacanţii sînt bătrîni (Dănciulescu) sau ieşiţi din formă (Bratu). În schimb, refuzînd să vadă că împăratul e gol, Borcea continuă să susţină că Dinamo are cel mai bun lot.

Vînzări inoportune

Nu, nu o să vorbim despre partida cu CFR Cluj de anul trecut, pe care multă lume o vede drept principalul motiv al decăderii lui Dinamo, ci de transferurile care au sărăcit Dinamo în teren, dar au îmbogăţit acţionarii. Ştefan Radu, declarat netransferabil, a plecat pentru 4,5 milioane de euro la Lazio. Mai este o întrebare, în urma acestui transfer: oare nici unul dintre tehnicienii clubului nu a observat adaptabilitatea fundaşului pe postul de fundaş stînga, post defi citar în mai toată Europa? E drept că la Dinamo poziţia este bine acoperită prin Pulhac, dar cînd acesta este indisponibil, acolo apărea Izvoranu, nicidecum Ştefan Radu!

Mai mulţi antrenori decît jucători

Dacă Liga I ar fi avut 20 de echipe, nu 18, atunci ar fi fost posibil ca numărul de antrenori care să o pregătească pe Dinamo într-un an să fi e mai mare decît cel al jucătorilor. Zenga, Rednic, Mulţescu, Ţălnar, Dinu nu este începutul unei liste de vedete fotbalistice all-time, ci seria de antrenori care au gestionat declinul Dinamo. Grabă, lipsă de inspiraţie şi de răbdare, toate au grăbit depărtarea lui Dinamo de performanţă. Acceptînd prin tăcere toate aceste schimbări şi scandalurile care le-au generat, Nicolae Badea este marele vinovat în club.

Conducere divizată

Desele neînţelegeri apărute în club la nivelul acţionariatului au afectat în mod evident echipa. Cel care are frîiele în mînă este Borcea, iar Badea pare să fi scăpat lucrurile de sub control. De undeva de sub nivelul minim de toleranţă a competenţei şi decenţei se aude permanent vocea incoerentă a lui Vasile Turcu, ingredient neplăcut într-un meniu şi aşa complicat şi tulbure. Prea multe voci diferite se contrazic la Dinamo, banii vin cu ţîrîita şi neapărat din transferuri care slăbesc echipa. Clubul a dat un milion de euro pe o tabelă performantă, dar ca să vadă toată lumea un scor care deseori te dezavantajează nu e nevoie să dai bani cît pentru un jucător bun din orice campionat decent.

Suporterii nu mai suportă

Sătui de dezastrele din teren, fanii vin din ce în ce mai rar la meciuri. Partide importante sînt urmărite de foarte puţină lume, iar energia suporterilor se cheltuieşte pe bannere ostile şi ameninţătoare, nu pe susţinerea echipei. Brusc războinic, inevitabilul Turcu crede că Gigi Becali a făcut bine trimiţîndu-şi malacii peste contestatarii din galeria Stelei şi dă de înţeles că aşa ar face şi el la Dinamo. Nimeni nu pare să găsească soluţia care să aducă linişte la club şi de aceea răul iese de peste tot, revărsîndu-se peste eforturile echipei.

Dinu

Procuroul este un caz aparte. De peste 40 de ani la club, se gîndeşte la plecare şi e mai mult ca sigur că noul sezon nu îl va găsi la Dinamo. Avertismentele lui sînt la fel de tari şi efi ciente ca tacklingurile tinereţii dedicate culorilor alb-roşii, dar scrîşnetele lui sînt acoperite de zgomotul maşinii de numărat bani şi estompate de sufi cienţă şi incompetenţă. Adulat de fani şi respectat inclusiv în Ghencea şi Giuleşti, Dinu nu este luat în serios de oamenii din conducerea lui Dinamo, care îşi amintesc de el de-abia în momentele de criză.

Din nou Rednic

Din vară, Mircea Rednic se va întoarce la Dinamo. Este omul cu cele mai mari succese în România fotbalistică a ultimilor cinci ani, exceptîndu-l pe Victor Piţurcă. Precaută, conducerea clubului încearcă să îl ţină departe de bonusurile muncii de impresar şi să îl dedice total antrenoratului. Înzestrat şi rece, Rednic este în mod clar alegerea potrivită pentru un club în care amatorismul a domnit ani buni. Perspectivele par bune, dar, pentru cine a urmărit Dinamo ani buni, e doar o chestiune de timp pînă va apărea acel ceva, mereu altul, care să strice lucrurile în ultimul moment.

FOTO: Rednic a stat la coadă să plece de la Dinamo, iar apoi a fost nevoit să facă acelaşi lucru pentru a reveni