SPECIAL / Daniel Sava, doi ani pentru o palmă

Coleg la naţionala de tineret cu Prunea, Dan Petrescu, Gică Popescu şi Sabău, Daniel Sava a fost nevoit să iasă din fotbalul de performanţă pentru o altercaţie banală. După un cartonaş roşu încasat la partida dintre Rapid şi Electroputere, în 1991, Sava a primit o suspendare de doi ani!

Se apropie finalul partidei cu Electroputere. Rapid conduce ostilităţile pe teren şi pe tabela de marcaj, iar nou-intratul Daniel Sava vrea să demonstreze că poate reveni fără probleme la forma avută înaintea accidentării. Olteanul Dudan încearcă să îl depăşească în viteză şi îl loveşte cu cotul în figură. Sava îl strînge de obraz, după care ambii jucători încasează cartonaşul roşu. în drum spre vestiare îşi spun cuvinte grele, sînt la un pas de încăierare, dar, după zece minute, îşi strîng mîinile şi rămîn amici. Adrenalina trecuse. Doar că fotbaliştii aveau să primească veşti total diferite. Dudan urma să stea pe banca de rezerve timp de patru etape. Daniel Sava era suspendat din fotbal pentru doi ani! Suspendarea era una fără precedent, în dorinţa Comisiei de Disciplină de a tăia în carne vie.

Vrea să uite de fotbal
Au trecut 16 ani de atunci, dar Daniel Sava nu poate uita de acel moment care i-a schimbat cursul carierei şi al vieţii. Acum se ocupă de afaceri, la nivel mic, şi vrea să uite de fotbal, chiar dacă are carnet de antrenor la nivel de juniori. “Am adunat 227 de meciuri pe prima scenă, însă acasă nu am nici un tablou cu mine fotbalist. încă mă doare şi vreau să uit tot ce-a fost atunci. Şi-au bătut joc de mine. La 24 de ani şi cu doar un singur cartonaş roşu primit în toată cariera nu cred că a fost normal să fiu suspendat doi ani. M-au tratat ca pe un puşcăriaş, deşi nu-mi amintesc să fi omorît pe cineva”, rememorează Sava.

A fost “lucrat”
Suspendarea a căzut precum o ghilotină pentru fotbalist. Comisia de Disciplină a decis excluderea fotbalistului cu patru voturi pentru şi trei împotrivă. “Preşedinte era Valentin Alexandru. Nu ştiu care au fost interesele. Probă a fost considerat tricoul lui Dudan, care era pătat de sînge. Da, dar era pătat încă de la pauză, iar eu am intrat pe teren la mijlocul reprizei secunde. N-au vrut să ţină cont”. Din acel moment viaţa a devenit un coşmar pentru Sava. în primul rînd, a fost practic alungat de la Rapid, chiar de către antrenor. “Gică Constantin a fost ferm: «Ã„‚sta n-are ce căuta aici!», mi-a strigat. A trebuit să plec, n-aveam ce să fac”. Timp de un an, proscrisul s-a antrenat prin parcuri şi pe terenul de bitum de lîngă stadionul din Grant. Anul a trecut greu, dar a trecut. A simţit că renaşte în momentul în care a fost anunţat că i s-a anulat suspendarea de către o comisie condusă de Traian Tomescu. “A fost o plăcere să mă văd din nou în cantonamentul Rapidului. Acum era antrenor Mircea Rădulescu. Am fost fericit cînd am marcat în unul dintre meciurile amicale. Credeam că va ieşi soarele şi pe strada mea. Din păcate, n-a fost să fie. într-o seară, m-am trezit la uşa camerei cu Rică Răducanu: «Daniele, vezi că s-a revenit asupra deciziei. Vor să mai stai un an». Vestea asta m-a doborît”, povesteşte Sava.

Continuarea in Sport Magazin powered by kicker numarul 53

Stiri recente

Stéphanie Frappart va arbitra finala Cupei Greciei

Stéphanie Frappart va arbitra finala Cupei Greciei, dintre Panathinaikos şi Aris FC, care va avea loc în data de...