SPECIAL / Baschetul si televiziunea

în urmă cu 15 ani, Florian Petrică a intrat în televiziune trecînd pe la PRO TV, Prima TV, Telesport, Naţional TV, iar acum este redactor-şef la The Money Channel, dar pasiunea sa principală rămîne baschetul  

Reporter: Care este povestea debutului tău în mass-media?
Florian Petrică: în iarna anului 1992 am urmat un curs de jurnalism sportiv condus de Ilie Ciurescu, la Academia de Sport din Bucureşti. Din 1993 am lucrat pentru Mediafax şi ProFM. în acelaşi an, am continuat la Canal 31, prima televiziune de sport din România, care a devenit în 1995 PRO TV.       
Reporter: Multă lume nu ştie, dar pasiunea ta este baschetul. De ce?
Florian: Sînt foarte apropiat de baschet pentru că am practicat acest joc, însă nu l-aş fi descoperit dacă nu aş fi fost pasionat de fotbal. Ştiu că pare bizar. Campionatul Mondial de Fotbal din 1982 a fost prima competiţie majoră pe care am urmărit-o cu sufletul la gură. Jucam fotbal peste tot: în casă, la şcoală sau în faţa blocului. în toamna lui 1982 m-am transferat la Şcoala 19. Acolo se juca baschet la orele de sport. A fost greu la început pentru că nu cunoşteam regulile, însă mă mişcam bine datorită fotbalului. Peste cîteva luni, clubul Steaua a organizat o selecţie la şcoală şi aşa am ajuns să joc baschet. De atunci am fost loial acestui sport şi am avut satisfacţii uriase. Am comentat meciurile din NBA la PRO TV, iar în 1997 am comentat All Star Game-ul, unde l-am văzut pe Michael Jordan în carne şi oase.     

“Baschetul înseamnă Michael Jordan”
            
Reporter: Din acel moment, preferatul tău a devenit Michael Jordan?
Florian: Baschetul este Michael Jordan. Ai nevoie de mai multe simboluri pentru a descrie fotbalul, Pele, Maradona, Hagi sînt doar cîteva dintre ele. Jordan este deocamdată singurul om care a practicat la timpul prezent un joc adus din viitor. Prin baschet a revoluţionat sportul şi l-a transformat într-un business planetar. Datorită lui Michael Jordan, David Beckham joacă astăzi la un club numit LA Galaxy şi va cîştiga 250 de milioane de dolari în următorii ani.          
Reporter: Mulţi nu văd cu ochi buni ascensiunea femeilor în televiziune, în special în ceea ce priveşte prezentatoarele de ştiri. Tu ce părere ai?
Florian: Ascensiunea prezentatoarelor este determinată de ponderea conţinutului. Colegele noastre sînt mult mai potrivite pentru infotainment.    
Reporter: Se poate vorbi despre misoginism în mass-media românească?
Florian: Misoginismul în mass-media este o greşeală. Sportul este un rezumat al vieţii. Pentru noi, bărbaţii, poate că înseamnă luptă, dar pentru femei înseamnă dans, aşa cum pentru copii înseamnă joc. Gimnastica, patinajul, voleiul şi tenisul feminin au farmecul lor. Soţia mea, Sabina, a jucat volei. Ne uităm împreună la meciurile de volei şi alături de ea am înţeles că femeile au o viziune specială, care lărgeşte perspectiva sportului către un orizont unde violenţa nu are ce căuta.               
Reporter: Ce calităţi trebuie să aibe o persoană pentru a deveni prezentator de ştiri sportive?
Florian: Să priceapă că redacţia sport înseamnă mai mult decît un raion de jucării al mass-media.
Reporter: Care e diferenţa dintre The Money Channel şi celelalte televiziuni din România?
Florian: The Money Channel defineşte sportul la timpul prezent. Se spune că sportul a devenit business. Poate fi adevărat, însă depinde foarte mult de abordare. Dacă sportul este doar afacere, atunci The Money Channel demonstrează că nu este o afacere obişnuită. Eficienţa managementului în acest domeniu este condiţionată de respectul faţă de esenţa sportului sau, mai exact, de legăturile corecte dintre valorile financiare şi cele sportive. Ambele seturi de valori sînt convertite în valori jurnalistice la ştirile din Sport şi la emisiunea All Star Sports, de la The Money Channel.                 
Reporter: Descrie o zi normală de lucru?
Florian: Scriu, citesc, prezint, comentez.

Stiri recente

Burcă nu mai este antrenorul echipei Dinamo

Clubul Dinamo 1948 Bucureşti a anunţat oficial încetarea raporturilor contractuale, de comun acord, cu antrenorul Ovidiu Burcă. Burcă a început...