SPECIAL – BASCHET MASCULIN/ Turabo reinvie Steaua!

După mai mulţi ani în care Steaua dispăruse din baschetul românesc, echipa care a cucerit de-a lungul vremii 21 titluri decampioană şi 2 Cupe ale României, revine spectaculos pe prima scenă. O puternică fi rmă privată, Turabo, şi unul dintre cele mai titrate cluburi din România, CSA Steaua şi-au dat mâna pentru a reînvia o tradiţie

În anul 1991 Steaua cucerea, dupăo finală cu Universitatea Cluj, echipa lui Ghiţă Mureşan, al 21-lea titlu de campioană. Nimeni nu-şi imagina pe atunci că poate fi ultimul. Dacă ar fi ştiut că va urma o atât de lungă perioadă de secetă, probabil că FRB ar fi tratat altfel momentul respectiv. Deranjat, pe atunci, de victoria nedorită de către el a militarilor în faţa studenţilor clujeni, secretarul general al FRB, Mircea Câmpeanu, culmea, fost antrenor la Steaua, a “uitat” să acorde învingătorilor trofeul, medaliile şi tricourile de campioni. Căpitanul echipei, Anton Netolitzchi, mai aşteaptă şi acum recunoaşterea titlului cucerit pe teren: “Nu pot să cred că Mohu (n.r. Mircea Câmpeanu) este atât de amărât acolo în America unde locuieşte încât nu-şi permite să facă pe banii lui 12 tricouri cu tricolorul pe piept pentru a repara o mare nedreptate. Singura explicaţie plauzibilă pentru mine ar fi că s-a certat cu soţia sa (n.r. cântăreaţa de muzică populară Maria Ciobanu) şi aceasta i-a tăiat alocaţia”, face haz de necaz fostul mare baschetbalist.

După 20 de ani

Vestea învierii Stelei a ajuns rapid la urechile fanilor baschetului şi a fost primită cu bucurie chiar şi de către adversari. “Mă bucur de revenirea lor pentru că fără Dinamo şi Steaua baschetul din Bucureşti nu există. În plus concurenţa cu ei ne mobilizează şi astfel sper să renaştem ambele din propria cenuşă”, spune antrenorul- jucător al lui Dinamo, Claudiu Fometescu. Şi căpitanul celor de la Otopeni, Eugen Ilie se delară încântat de revenirea roş-albaştrilor:”Îi aşteptam de mult. Era nevoie de ei şi ceea ce este mai important este faptul că şi-au construit din start o echipă competitivă”.

Fabrica de glorii

De-a lungul vremii, în tricoul roş-albastru au evoluat jucători care au marcat prin evoluţia lor nu numai baschetul românesc ci şi pe cel european. Folbert, Nedef, Emil Niculescu, Alin Savu, Tarău, Opşitaru, Netolitzchi, Cernat, Brănişteanu sau Ardelean sunt doar câţiva dintre cei care făceau ca la fi ecare meci tribunele să fie neîncăpătoare pentru cei care doreau să vadă pe viu cum se poate transforma sportul în artă. S-a putut şi pentru că pe banca tehnică au stat tehnicieni de acelaşi calibru: antrenorii emeriţi Constantin Herold, Vasile Popescu, Nicolae Pârşu sau Dumitru Lecca.

FOTO: Steaua a câştigat, în sezonul 1987/1988, titlul de Campioană a României, după o pauză de zece ani

Stiri recente

Messi vrea să joace la și CM din 2026

Messi îşi doreşte mai mult ca niciodată să joace la următoarea Cupă Mondială, care va avea loc în Statele...