SPECIAL Barcauan – Indragostit de Grecia

0
107

împrumutat de Şahtior Doneţk la PAOK Salonic, Cosmin Bărcăuan trăieşte la 28 de ani a doua tinereţe şi recunoaşte că nu va reveni în România decît la echipa sa de suflet, Dinamo

A început fotbalul la FC Bihor, de unde a fost transferat la Universitatea Craiova. După patru sezoane în Bănie, Cosmin Bărcăuan a ajuns la rivala de moarte a oltenilor, Dinamo. “Nu pot să uit această echipă. A fost şi va rămîne în sufletul meu. Este singurul club din România la care m-aş întoarce, fie ca jucător, fie ca antrenor sau pe orice alt post. Pur şi simplu, n-aş putea să merg în altă parte”, îşi mărturiseşte Bărcăuan sentimentele pentru gruparea din Şoseaua Ştefan cel Mare.
După doi ani la Dinamo, Bărcă a tras lozul cîştigător şi a semnat cu Şahtior Doneţk. Sub comanda lui Mircea Lucescu, fundaşul în vîrstă de 28 de ani a cîştigat titlul în Ucraina şi şi-a împlinit un vis. “Fiecare jucător are un vîrf în cariera sa, iar la mine a fost în momentul în care am jucat în Liga Campionilor cu Şahtior. După aceea am fost împrumutat în Rusia, iar apoi la Dinamo”, descrie Cosmin Bărcăuan traseul său din ultimii ani. Vara trecută, gruparea din Doneţk s-a despărţit de mai mulţi jucători străini, printre ei numărîndu-se şi românii Stoican, Florea şi Bărcăuan, toţi trei fiind împrumutaţi pentru un an. Cosmin a fost cel mai fericit dintre ei, ajungînd în Grecia, la PAOK Salonic, echipă antrenată atunci de Ilie Dumitrescu.

“Nu am viitor la Doneţk”

Reporter: Cosmin, care sînt diferenţele dintre fotbalul din Grecia şi cel din Ucraina?
Cosmin Bărcăuan: Campionatul grecesc este mai puternic, mai echilibrat. Aici sînt mai multe echipa bune, nu doar două. în Ucraina, cînd joacă Şahtior meciul e cîştigat în proporţie de 80 la sută.
Reporter: Cum e PAOK Salonic ca echipă?
Bărcăuan: Foarte imprevizibilă. Am bătut pe AEK Athena şi Panathinaikos, dar am pierdut acasă cu Larissa. Oricum, eu sînt convins că prindem Cupa UEFA, chiar dacă ne luptăm cu alte trei, patru formaţii.
Reporter: Ce te-a impresionat pînă acum în Grecia?
Bărcăuan: Suporterii. Sînt fanatici, n-am mai văzut aşa ceva pînă acum. La derby-ul cu Olympiakos a fost arhiplin stadionul. Se poate compara puţin cu Craiova, dar fanii sînt mult mai fanatici. E o plăcere să joci într-o asemenea atmosferă, pur şi simplu te simţi fotbalist. Şi în afara stadionului e super. Salonic e un oraş senzaţional. Am aici munte, mare, tot ce-mi doresc.
Reporter: în vară îţi expiră împrumutul, ce vei face după aceea?
Bărcăuan: Mai am doi ani contract cu Şahtior, iar în iunie trebuie să mă prezint acolo, să vorbesc cu nea Mircea, cu cei din conducere, apoi vom vedea. Sincer, mi-ar plăcea să continui la PAOK, pentru că la Doneţk nu mai am viitor.

Continuarea in SportMagazin powered by Kicker de luni, 5 martie 2007

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here