SPECIAL ARGENTINA/ Fotbal cu iz de tango

0
107

Globalizarea şi dezvoltarea canalelor media l-au adus şi pe micile ecrane din România. Până nu de mult cunoscut, în mare, doar prin prisma participantelor la Copa Libertadores, a echipei naţionale şi a “Superclasico”, acum pasionaţii au şansa să descopere şi mai mult fotbalul din Argentina

În general, fotbalul sud-american este asociat cu spectacolul. Argentina continuă să dea fotbalului mingicari, jucători cu tupeu, care nu se tem să se aventureze cu mingea în terenul advers. Pe pământ argentinian, fotbalistul pare să aibă mai multă libertate şi să creeze un joc mai deschis decât în Europa. Dar, pe de altă parte, fără emigranţii britanici, sportul rege nu ar fi avut aşa de multă priză peste ocean.

Scurt istoric

Britanicii au pus bazele fotbalului, iar apoi şi-au exportat produsul în toată lumea. După căderea regimului lui Juan Manuel de Rosas, în 1852, Argentina a cunoscut o puternică dezvoltare economică, bazată în special pe capital britanic. Englezii şi irlandezii au luat calea Argentinei pentru că acolo li se ofereau condiţii de viaţă mai bune decât acasă. Şi pentru că aveau să fie mult timp departe de lucrurile dragi, au găsit loc în bagajele lor şi pentru o minge de piele, astfel încât să poată practica în continuare jocul preferat: football. Acest joc, nemaiîntâlnit până atunci printre localnici, începea să-şi atragă tot mai mulţi adepţi, devenind în curând mai popular decât deja adoptatul cricket. Prima consemnare oficială a unui meci de fotbal în Argentina datează din 20 iunie 1867, când 22 de angajaţi britanici au format două echipe care s-au întâlnit în parcul Palermo din Buenos Aires.

Aproape că nici nu avea cum ca fotbalul de acolo să nu ajungă la calitatea de astăzi, având în vedere că îmbină cunoştinţele şi seriozitatea aduse de britanici şi pasiunea şi emoţiile argentinienilor.

Prezentul

În prezent, campionatele din America de Sud sunt împărţite în două serii: Apertura şi Clausura. Fiecare serie stabilieşte câte o învingătoare, aşa că în fiecare an există câte două campioane. Singura excepţie este Brazilia, unde campionatul se desfăşoară după modelul european, cu doar o serie. În Argentina, Apertura are loc în a doua jumătate a anului calendaristic, iar Clausura în prima. Aşadar, Clausura este în plină desfăşurare şi durează anul acesta până la 28 iunie. Campioana Apertura 2008/09 este San Lorenzo, echipă la care evoluează Ales DAlessandro, trecut prin Bundesliga, la VfL Wolfsburg.

“El Superclasico”

“El Superclasico” Boca Juniors – River Plate se va juca pe 19 aprilie, în etapa a zecea, pe “La Bombonera”, stadionul Bocăi. Nu este doar derby- ul oraşului Buenos Aires, ci al întregii ţări, având în vedere că aproximativ 70% din fanii argentinieni simpatizează cu una dintre cele două echipe. Ambele cluburi au fost fondate în La Boca, un cartier sărac din Buenos Aires: River în 1901 şi Boca în 1905. La 24 de ani de la înfiinţare, River s-a mutat în nordul oraşului, adică în zona celor avuţi, primind şi porecla Los Millonarios. De atunci, Boca Juniors – River Plate este şi o confruntare între clubul săracilor şi cel al bogaţilor.

Înaintea meciului din aprilie, cele două echipe se vor fi întâlnit de 321 de ori în toate competiţiile, cu Boca având 117 victorii şi River 104, 100 de meciuri încheindu-se la egalitate.

Din nefericire pentru suspans, River a avut un turneu Apertura 2008/09 dezastruos. A ieşit ultima, cu doar două victorii şi nu mai puţin de nouă înfrângeri în 19 meciuri.

Nici jucători importanţi nu mai are, mai cunoscut fiind Facundo Quiroga. Pentru români un nume familiar este Cristian Fabbiani împrumutat în ţara natală de către campioana României, CFR Cluj. Până să vină în Ardeal, Fabbiani jucase în turneele argentiniene 84 de meciuri şi marcase 21 de goluri. Reîntors acasă, a debutat cu gol pentru River. De partea cealaltă, la Boca, răsună nume precum Roberto Abondanzieri, Hugo Ibarra, Juan Roman Riquelme sau Luciano Figueroa.

Fiind vorba despre un derby din care nu lipsesc orgoliile şi tradiţia, Boca-River va fi, indiferent de situaţia din clasament a echipelor, un adevărat spectacol. Cel puţin în tribune!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here