SPECIAL / Adrenalina pe apa

Toţi cei care sînt atraşi de senzaţii tari au încercat cel puţin odată o tură de rafting pe apele învolburate ale unui rău. Rafting-ul ca ramură de sport are un trecut destul de scurt. Iniţial, plutele gonflabile au fost create pentru trupele de elită ale armatei americane, dar prin anii ’70, în plină curent hippie, tinerii au găsit o modalitate inedită de a îmblînzi canioanele.
În România sînt puţine rîuri corespunzătoare practicării raftingului, cotele apelor fiind foarte instabile. Există totuşi cîteva locaţii unde românii pot lua un val de adrenalină. Pe Crişul Repede apa curge din două baraje hidroenergetice, Jiul este renumit pentru viiturile uriaşe de după ploi, Nera şi Cerna au creat chei spectaculoase, iar Mureşul şi Bistriţa sînt accesibile chiar şi începătorilor.
Practicarea raftingului estre strîns legată şi de activităţile de team-building, deoarece în barcă se urcă de obicei grupuri de minimum patru persoane. O tură pe un traseu de 20-30 km costă aproximativ 50 de euro de persoană, dar preţurile variază în funcţie de facilităţi. Recent au început să se organizeze în România şi coborîri de rafting pe timp de noapte. Echipament corespunzător, dotat cu elemente reflectorizante, cască cu sistem de iluminare propriu pentru fiecare participant şi proiector montat pe barcă este arsenalul care îţi asigură o distracţie garantată.

Măsuri de siguranţă
Echipamentul de protecţie în acest sport este obligatoriu şi chiar vital în majoritatea cazurilor.
Cel mai important accesoriu este vesta specială, care are o forţă mare de flotabilitate, fiind aproape imposibil să te scufunzi cu ea. Există o gamă largă de variante, multe dintre ele fiind construite ca în plutire liberă să întoarcă persoana pe spate şi să îl menţină cu partea superioară scoasă din apă, circa 1/3. Casca îţi protejează capul de loviturile crengilor şi de impactul nedorit cu stîncile, iar hainele din neopren îţi asigură supravieţuirea în apele de 4-15 grade Celsius.
Padela ţine tot de echipamentul de protecţie, deoarece cu aceasta te ţii departe de stânci cînd cazi în apă. De asemenea, te ajută să induci bărcii o viteză mai mare decît a apei, amănunt esenţial pentru ca barca să poate fi cîrmuită. În echipamentul de grup se găsesc truse etanş pentru telefoane, aparate de fotografiat, acte şi sac pentru haine de schimb.

Show în defileu
Cel mai spectaculos traseu de rafting este cel din Defileul Jiului, între Livezeni şi Bumbeşti Jiu, cu o lungime de aproximativ 30 km. Aici se poate practica rafting din primăvară pînă toamna tîrziu, cu excepţia anilor secetoşi, cînd în luna august debitul scade. Apa este foarte învolburată datorită zonei înguste a defileului, iar cascadele, săritorile şi limpezimea apei asigură senzaţii tari, dar şi o privelişte de neuitat. Se organizează şi bătălii navale sau concursuri pentru găsirea unor obiecte în
apă, lucru ce sporeşte adrenalina participanţilor.

Continuarea in SportMagazin powered by Kicker de luni, 12 martie 2007

Stiri recente

Victorii pentru PAOK şi Manchester United. Rezultate din Liga Europa

PAOK Salonic, antrenată de Răzvan Lucescu, a învins, pe teren propriu, scor 2-0, pe Slavia Praga, în timp ce...