SPECIAL: Acolo unde se avanta vulturii

Adversara dinamoviştilor din Cupa UEFA este una dintre cele mai importante grupări din istoria fotbalului, o echipă care impune respect pe toate meridianele globului

„As Águias”, adică vulturii, aşa îşi alintă fanii Benficăi favoriţii. Echipa s-a născut practic în 1908, chiar dacă pe certificatul său de naştere este trecut anul 1904. A apărut din fuziunea a două mici grupări, Sport Lisboa, care funcţiona din 1904, şi Grupo Sport Benfica. Nu există localitate cît de cît importantă în Portugalia care să nu aibă o „Casa do Benfica”, un loc în care suporterii celei mai iubite formaţii lusitane se întîlnesc şi de unde îşi pot procura cele mai diverse suveniruri cu însemnele „vulturilor”. în acest moment, fan cluburile Benficăi pot fi găsite peste tot în lume. Din Africa de Sud pînă în Anglia. Din Australia şi pînă în Canada. în luna noiembrie a anului trecut, Benfica a intrat în celebra Carte a Recordurilor, după ce i-a fost omologat numărul de suporteri cotizanţi. Marea familie a simpatizanţilor „vulturilor” aveau, în acel moment, 160.392 de membri! Oficialii Benficăi au promis că nu vor avea linişte pînă cînd cifra nu va atinge 200.000, iar după cum merg lucrurile, este greu de crezut că visurile lor nu vor deveni realitate.

„Big Three” şi Cupa Campionilor

Benfica face parte, alături de FC Porto şi de Sporting Lisabona, din ceea ce specialiştii au numit „Big Three”, adică monopolul celor trei mari granzi ai Portugaliei asupra competiţiei interne. Din cele 72 de titluri puse în joc, după „revoluţia” fotbalului portughez din anii 30, cele trei grupări şi-au adjudecat 70! Cele mai multe, 31, bine înţeles, Benfica. în ultimele două decenii, însă, fotbalul din Portugalia are un nou lider. Este vorba despre FC Porto, care din sezonul 1984-1985 nu a pierdut decît opt titluri. Dar nici nu s-a clasat mai jos de locul 2, decît o dată, în 2002! Cele mai mari performanţe ale Benficăi datează din anii 60 şi 70, cînd „vulturii” au dominat Europa. A fost singura echipă a continentului în stare să întrerupă dominaţia marelui Real Madrid, care cucerise cinci Cupe ale Campionilor Europeni consecutiv, din 1956 pînă în 1960. Benfica a cîştigat ediţiile din 1961 şi 1962 ale celui mai prestigios trofeu al fotbalului mondial, la nivel de club.

„Pérola Negra” şi românul Schwartz

Ce club din Portugalia se poate lăuda cu faptul că în tricoul său a evoluat cel mai mare fotbalist lusitan al tuturor timpurilor? Bine înţeles, Benfica! Aici a scris istorie marele Eusébio da Silva Ferreira. Născut la Lourenco Marques, în Mozambic, Eusébio a jucat la Benfica din 1960 şi pînă în 1975. Cel alintat „Pérola Negra”, adică „Perla Neagră”, a marcat 317 goluri în cele 301 meciuri disputate pentru „vulturi”. Pentru naţională a jucat 64 de meciuri şi a înscris 41 de goluri. A pus umărul la obţinerea celei mai mari performanţe din istoria primei reprezentative a Portugaliei, bronzul la mondialele din Anglia, 1966. în sezonul 64-65, Eusébio a fost pregătit, la Benfica, de un român. Este vorba despre Elek Schwartz. Fostul fotbalist al Ripensiei, rămas în Franţa înainte de cel de-al Doilea Război Mondial s-a aflat pe banca Benficăi şi în finala Cupei Campionilor Europeni din 1965, cînd „vulturii” au pierdut greu, cu 1-0, în faţa Interului pregătit de Helenio Herrera.

în căutarea timpului pierdut

Mulţi specialişti consideră că actuala generaţie a „vulturilor” poate rescrie istoria acestui fabulos club. Benfica are în acest moment una dintre cele mai bune loturi din ultimul deceniu. Pe mîna lui Fernando Santos, sosit pe „Da Luz” vara trecută, se află jucători cu mare experienţă, dar şi tineri curtaţi în acest moment de marile cluburi europene. Participantă în UEFA Champions League, Benfica a pierdut calificarea în turul următor al competiţiei în ultimul joc, disputat pe „Old Trafford” din Manchester. Astfel a ajuns trupa lui Fernando Santos în Cupa UEFA. Jurnaliştii portughezi au scris că participarea în Cupa UEFA este văzută în mod diferit de oficialii, fanii şi jucătorii Benficăi. O parte dintre aceştia consideră că este o pierdere de timp, în timp ce alţii cred că Benfica ar putea cuceri Cupa UEFA, ceea ce ar fi începutul unui nou drum.

„Vulturul vulturilor”

Simão Pedro Fonseca Sabrosa a venit pe „Da Luz” în urmă cu şase ani, după trei sezoane petrecute la Barcelona. Părăsise fotbalul portughez în 1999, după doi ani extraordinari în tricoul lui Sporting. în prezent, Simão este sufletul echipei. Bate toate fazele fixe şi este golgheterul echipei. Fără el în teren, Benfica aleargă cu un singur plămîn. Revenirea veteranului Rui Costa, accidentat timp de mai multă vreme, a însemnat o degrevare de sarcini pentru Simão, care îi permite acestuia să apară şi mai des la finalizare. Am vorbit despre cel considerat „vulturul vulturilor”. Nu trebuie însă uitate nici celelalte „acvile” ale lui Fernando Santos. Portarul Quim a fost selecţionat de Felipe Scolari în naţionala Portugaliei pentru amicalul cu Brazilia de săptămîna trecută. Nelson este considerat cel mai bun fundaş dreapta din fotbalul lusitan. Luisáo, fundaşul central, nu mai are nevoie de nici o prezentare. La mijloc, Santos mizează pe serviciile a doi campioni europeni, Karagounis şi Katsouranis, iar în atac pe fostul copil minune, ajuns acum la 30 de ani, Nuno Gomes.

Continuarea in kicker Sport Magazin numarul 52 (12-18 februarie)

Stiri recente

Emma Răducanu a refuzat wild cardul pentru Jocurile Olimpice

Emma Răducanu a refuzat wild cardul pentru Jocurile Olimpice şi nu va reprezenta Marea Britanie la Paris 2024.Oficialii echipei...