Sorin Paraschiv: La vara vreau in Serie A

Fostul lider din linia mediană a Stelei este încîntat de atmosfera de la Rimini şi crede că, în viitor, poate face pasul în Serie A, ceea ce i-ar spori şi şansele la naţională. “Para” se declară fanul Interului şi al Fiorentinei, dar s-ar mulţumi şi cu o echipă mică din Il Calcio

SportM: Sorin, eşti la Rimini de mai mult de o jumătate de an. Cum o duci în Italia?
Sorin Paraschiv: Sînt bine, sînt liniştit, mult mai liniştit faţă de viaţa din România. Îi mulţumesc lui Dumnezeu că toate îmi merg bine, atît personal, cît şi profesional. Din punct de vedere fotbalistic, pot spune că am mai crescut, e o experienţă majoră.

SportM: Ai venit acolo de la Steaua, echipă cu care ai jucat în Champions League. N-a fost mare şocul?
Paraschiv: Pentru mine n-a fost un şoc, fiindcă ştiam unde vin, cunoşteam dinainte condiţiile care mă aşteptau. Am fost la Rimini, am văzut, m-am hotărît şi am semnat. Însă pentru multă lume din jurul meu a fost fără îndoială un şoc, s-au întrebat probabil de ce am luat respectiva hotărîre.

SportM: Cum au fost primele zile? Ştiai italiană?
Paraschiv: Nu ştiam italiană, dar, ca orice român, pricepeam destul de bine ce se discuta. Foarte bine mi-a prins experienţa cu Walter Zenga, pentru că aşa am înţeles imediat indicaţiile antrenorului de la Rimini. Cu băieţii mi-a fost mai greu să comunic la început, dar acum vorbesc limba în proporţie de 75-80% şi o înţeleg perfect.

SportM: Ce are caracteristic Serie B?
Paraschiv: Se joacă foarte tare, este un stil bazat în primul rînd pe forţă. Jucătorii sînt extrem de puternici, dar le au mai puţin cu tehnica. Nu e povestea din Serie A, unde, din unsprezece, opt-nouă sînt mingicari. Iar faţă de ce era la Steaua, e diferenţă mare. Acolo făceam joc de pase, de la portar mingea trecea firesc prin toate compartimentele, nu lăsam adversarul să respire. Aici, se ştie: mingi lungi şi joc pe vîrfuri, nu e timp de cine ştie ce construcţie. Oricum, Rimini e o echipă bună şi face faţă.

SportM: Cum pregătesc italienii meciurile?
Paraschiv: Să ştii că nu e “armată”. Intrăm cu o seară înainte de joc în cantonament, eventual mai facem mici exerciţii specifice, luăm masa, după care a doua zi avem etapa. Noroc că hotelul unde ne cazăm e la două minute de mine şi de stadion, deci mi-e chiar uşor. Cînd avem deplasare, plecăm de joi şi jucăm sîmbătă.

SportM: E a doua divizie din Cizmă peste Liga I?
Paraschiv: Nu cred că se poate face comparaţie, e cu totul alt fotbal. Aici salariile sînt de trei-patru ori mai mari decît cele din primul eşalon de la noi, şi cred că asta spune tot. Pe urmă, e un echilibru mare de tot, vreo zece formaţii care la noi ar termina cu siguranţă sus. Bologna, Brescia, ca să dau două exemple, sînt trupe care s-ar clasa în România în primele şase, ca să nu zic direct pe podium.

SportM: Atmosfera?
Paraschiv: Atmosfera e relaxată, lumea vine pentru spectacol. Tribuna ştie fotbal, însă e şi înţelegătoare cu favoriţii. Se întîmplă ca fanii să te aplaude chiar şi după un meci egal sau o înfrîngere, ceea ce în “Ghencea” nu prea era posibil pe vremea mea. Şi nu cred că s-au schimbat lucrurile între timp. Greşesc?

SportM: Nu prea. Care a fost cea mai grea formaţie cu care ai jucat pînă acum?
Paraschiv: Toate sînt grele! Bine, există şi unele mai grele ca altele, normal, dar cuvîntul de ordine în Serie B e “luptă”. Nici un adversar nu e facil, fie că vorbim despre Bologna, Lecce, Pisa, fie de codaşe ca Vicenza sau Ravenna. Rimini are o echipă bună, cu fruntaşele am făcut partide excelente şi eu zic că ne respectă. Ca să îţi faci o idee despre echilibrul din Serie B, îţi spun că din douăzeci şi două de formaţii, cam zece trag la promovare.

SportM: Anul trecut aţi terminat pe cinci, acum însă sînteţi ceva mai jos. Sînt şanse la promovare?
Paraschiv: Obiectivul nostru e să fim în primele şase. Cu alte cuvinte, să intrăm în play-off, la care iau parte echipele clasate între locurile trei şi şase. Prima şi a doua poziţie sînt dificil de atins. E un obiectiv realizabil, după părerea mea, cu două-trei victorii te poţi apropia de zona superioară. Înainte de întreruperea campionatului, am reuşit patru victorii şi ne-am apropiat la patru puncte, dar apoi am pierdut la Triestina, am remizat cu Pisa şi am pierdut la Brescia. Şi de aceea am coborît iar. Totuşi, nu sîntem nici măcar la jumătatea campaniei. Serie B e lung şi ne va mai oferi şanse.

SportM: Cum te înţelegi cu colegii?
Paraschiv: Perfect! Sînt toţi nişte oameni de treabă şi m-au acceptat fără rezerve. Formăm o adevărată familie, comunicăm bine, e armonie.

SportM: Faci faţă concurenţei?
Paraschiv: Păi… fac, chiar dacă nu ducem lipsă de mijlocaşi! Bineînţeles, am avut şi o perioadă cînd n-am jucat, am stat şi accidentat, am avut nevoie de ceva timp să revin la forma fizică optimă, dar am încheiat anul ca titular.

SportM: Te-ai menţinut la curent cu evoluţiile din ţară? Ce zici de turul de campionat? 
Paraschiv: După părerea mea, Clujul este campioană de toamnă fără drept de apel, a bătut şi în deplasare şi acasă, a avut constanţă. Steaua, din păcate, n-a avut această constanţă, a pierdut puncte importante, mai ales la Buzău şi acasă cu Pandurii. Cu măcar patru puncte din cele două meciuri, alta era viaţa în retur.

SportM: În Ghencea a fost o mare instabilitate. Crezi că îşi vor regăsi băieţii cadenţa în retur?
Paraschiv: Steaua e o forţă, un pericol chiar şi cînd se află pe, să zicem, locul şase. Acum e pe trei, deci e în grafic pentru locul de Liga Campionilor, şi nu am nici un dubiu că va arăta o altă faţă în retur.

SportM: Mulţumit de cum s-au achitat înlocuitorii tăi de sarcini?
Paraschiv: Ovidiu Petre a jucat bine, Lovin la fel, păcat de ce s-a întîmplat cu Mihăiţă Pleşan. Cu el, cu Ghionea, cu Mirel, toţi jucători de echipa naţională, Steaua va face un retur mare. Veţi vedea.

SportM: Ai primit pînă acum oferte de transfer din Serie A?
Paraschiv: Deocamdată nu, deşi au fost echipe care s-au interesat de ce n-am jucat meci de meci. Dacă nu aveam acele probleme medicale, eu zic că aveam şanse mari să fiu ofertat. Dar poate la finalul campionatului, cînd se trage linie, o să fiu remarcat.

SportM: Vorbeşti cu Codrea, Mutu, Chivu?
Paraschiv: Da, cu Paulică şi cu Pătraşcu discut relativ des. Cu Adi şi cu Cristi n-am izbutit, decît la convocarea pentru “dubla” cu Olanda şi Luxemburg.

SportM: Dar cu foştii coechipieri din Ghencea?
Paraschiv: Cu majoritatea. Cu Dică, Rică, Mirel, cu Ovidiu Petre am mai vorbit şi ne-am şi văzut la stadion, cînd am revenit în ţară de Sărbători.

SportM: Mulţi români la Rimini?
Paraschiv: Foarte mulţi! Sînt ca acasă, ce mai! Unii sînt veniţi la lucru în Italia, n-au televizoare şi cînd mă recunosc pe stradă mă întreabă dacă am venit în vacanţă. Le zic: “Nu, tată, sînt şi eu la muncă, la fel ca voi”. Dar nu am timp să ies cu ei în oraş, majoritatea timpului îl petrec acasă.

SportM: De Sărbători ai venit în ţară, la Alexandria. Cum a fost întoarcerea acasă?
Paraschiv:
Ceva special, dorul de cei dragi era mare. Acasă am petrecut numai o zi şi a fost foarte plăcut. În rest, prin Bucureşti.

SportM:
Cel mic cum se simte în Italia? Îl iei la stadion?
Paraschiv:
Îl iau, cum să nu! Direct la centrul terenului îl duc. Are un an şi patru luni şi dă semne că îi place cu mingea.

SportM: Ai de gînd să îl dai la juniorii lui Rimini?
Paraschiv:
Mai bine la juniorii Stelei, nu zici? Om fi noi la Rimini acum, dar în familie sîntem stelişti…

SportM:
Naţionala? Te-a mai sunat cineva?
Paraschiv:
E greu, nu îmi fac iluzii. Serie B nu se transmite nicăieri, cum să fiu monitorizat? Dacă era Serie A, mai era cumva, dar aşa… Ce bine ar fi fost să cumpere Skyul drepturile de televizare! Însă, din păcate, n-a ieşit nimic, pînă la urmă.

SportM: Cum ai trăit tragerea pentru Euro 2008?
Paraschiv:
Am patru vecini pe etaj şi mi-au bătut toţi la uşă să îmi spună că n-avem nici o şansă, ne ard la vară! Simpatici italienii, dar sper să fie invers.

SportM: Ce faci în afara terenului?
Paraschiv:
Aici sînt zece grade acum, e foarte plăcut. Stau acasă cu soţia şi copilul, ne uităm la televiziunile din ţară, aflăm ce mai e pe la noi. Avem plaja aproape, ne plimbăm, mai ieşim la un restaurant, zona e superbă.

SportM: Unde te vezi în sezonul viitor?
Paraschiv:
Am venit de la o echipă mare şi eu sper la o formaţie bună, de Serie A. Ieri a plecat un jucător de-al nostru, Jeda, la Cagliari, pe bani serioşi. Deci şanse se ivesc, totul depinde acum de mine.

SportM: Ai vreo preferată?
Paraschiv:
Inter şi Fiorentina îmi plac mult, dar e greu pentru mine să ajung acolo. M-aş mulţumi cu altă formaţie mai mică. Doar faptul că joci în Serie A e în sine o performanţă.

Integral in Sport Magazin numarul 93 (15 – 21 ianuarie 2008)

Stiri recente

David Popovici, patru medalii de aur la Campionatul Național

David Popovici a câştigat medalia de aur în proba de 100 m liber din cadrul Campionatului Naţional de înot...