Si tineretul trage la Euro

0
141

Nu doar seniorii încep să respire aerul continental. Naţionala de tineret a României are şi ea şanse foarte bune de calificare la play-off-ul pentru Campionatul European programat în 2009 în Suedia, după remiza albă scoasă marţea trecută, acasă, împotriva reprezentativei “Cocoşului Galic”

Pe arena “Emil Alexandrescu” din Iaşi s-au aflat faţă în faţă ocupantele primelor două poziţii ale seriei şi totodată principalele favorite la potul cel mare: Franţa, lidera grupei a 10-a preliminare, cu 10 puncte, şi România, cu 7 puncte şi un joc mai puţin disputat. Trupa lui Emil Săndoi, care în meciul tur, de la Brest, le smulsese galilor un punct de aur, avea acum nevoie tot de un rezultat pozitiv contra echipei din Hexagon, pentru a păstra speranţe de califi care în play-off . Aşa cum se întîmplă la orice derby, tensiunea şi încrîncenarea au fost la cote ridicate în capitala Moldovei, punîndu-şi din păcate amprenta asupra calităţii fotbalului. Mai mult decît acestea însă, cuvîntul “prudenţă” a caracterizat cel mai bine duelul româno-francez, nici una dintre părţi nedorind să îşi asume vreun risc posibil fatal. Prima repriză n-a adus spectacolul în care îşi puneau nădejdea cei aproape 9.000 de inimoşi spectatori din Copou. Bine aşezaţi în teren şi vizibil montaţi, ai noştri au i-au ţinut la respect pe vizitatori, au excelat la recuperări, fără a reuşi în schimb mai nimic pe contraatac. La puţine minute după capul periculos al lui Digard (28), atacantul Bogdan Stancu a avut cea mai mare ocazie a tricolorilor, dar o prelungire defectuoasă a balonului i-a dat voie portarului Jourdren să intervină (35). Acestea au fost singurele momente de lumină într-un mitan super-tacticizat, în care ambii antrenori şi-au propus mai degrabă ca formaţiile lor să nu primească gol. Pe aceeaşi idee s-a mers şi în a doua parte, una ceva mai însufl eţită pe măsura trecerii timpului. Hiperactiv, “polistul” Gabi Torje a smuls numeroase aplauze cu driblingurile şi şuturile sale, care au destabilizat apărarea imaginată de Rene Girard. Replica franceză nu s-a lăsat aşteptată, mingea lovită cu capul de Issiar Dia zguduind transversala cu o jumătate de oră înainte de fi nal. Francezii şi-au arătat şi de aici încolo ştiinţa fotbalistică, au dominat teritorial, dar n-au mai pus în pericol buturile lui Tătăruşanu. Keşeru & Co. au obţinut cu Franţa un egal esenţial, care poate fi biletul lor pentru barajul care duce la Euro 2009. Şi asta pentru că, în caz de egalitate de puncte la fi nalul preliminariilor, România va lua faţa Franţei graţie golului izbutit în iunie pe “Francis-le-Ble”.

Şanse mari să cîştigăm grupa

Datorită remizei reuşite la Iaşi, România şi-a consolidat poziţia secundă în grupă, “tricolorii” avînd în acest moment 8 puncte şi – foarte important – un meci în minus faţă de principala contracandidată, lidera seriei, Franţa (11 puncte, 5 partide). Celelalte componente ale grupei, Ţara Galilor, Bosnia-Herţegovina şi Malta, nu mai pot emite pretenţii de califi care. Reprezentativa pregătită de Emil Săndoi mai are de jucat în compania Maltei (acasă, 17 noiembrie), Ţării Galilor (deplasare, 20 august 2008), Bosniei (deplasare, 6 septembrie) şi din nou a galezilor (acasă, 10 septembrie). Este un program teoretic facil, ce ne permite chiar maximum de puncte şi deci şefi a grupei! La play-off -ul care va implica paisprezece echipe se vor califi ca cîştigătoarele celor zece grupe şi cele mai bune patru secondante, cele şapte învingătoare din baraj (11-15 octombrie 2008) urmînd să se alăture gazdelor din Suedia la turneul fi nal al CE de tineret din vara anului 2009.

Hagi i-a lăudat pe tricolorii mici

Derby-ul grupei a 10-a a benefi ciat de o asistenţă selectă, în tribune afl îndu-se importanţi oameni de fotbal, ca Gheorghe Hagi, Ionuţ Popa, Mihai Stoica şi impresarii Ioan Becali şi Florin Iacob. Hagi s-a arătat încîntat de evoluţia băieţilor lui Săndoi şi a spus că puteau obţine victoria: “A fost un rezultat pe care îl doream. A fost bine la Constanţa şi am scos şi aici un rezultat bun. Păcat că nu am insistat mai mult în atac, pentru că am fi putut obţine mai mult decît un egal”.

Torje, omul meciului

Vedeta incontestabilă a întîlnirii România – Franţa a fost mijlocaşul de 18 ani al lui Poli Timişoara, Gabriel Torje. Tehnica remarcabilă şi sprintul fulgerător i-au permis acestuia să îşi depăşească în dese rînduri adversarii, iar şuturile lui l-au pus în difi cultate pe goalkeeper-ul Jourdren. Directorul de Relaţii Internaţionale al FRF, Florin Prunea, l-a elogiat pe Torje: “E sufl etul echipei”. Modest, Gabi a evidenţiat colectivul: “Cu toţii am jucat bine. A fost un meci greu, asemănător cu cel al naţionalei mari cu Olanda. Dacă marcam, era identic. Franţa mi s-a părut timorată de fanii noştri”.

Sport Magazin numarul 82 (22 – 28 octombrie 2007)