Serie A/ Isi bate Mutu recordul?

La jumătatea sezonului, Adrian Mutu se apropie de numărul de goluri înscrise în cea mai bună stagiune a carierei lui, sub culorile Parmei (18). Există şanse reale ca el să-şi depăşească recordul, dar şi să iasă golgheter în Serie A

Fanii de pe “Tardini” i-au spus “LImperatore”, “Împăratul”, lui Adriano. Poate că un supranume de acest fel trebuia să-i fie atribuit lui Adrian Mutu, care le-a dăruit la rîndu-i multe amintiri frumoase. Pînă la urmă, nu contează atît vorbele, cît faptele. Dacă privim prezentul, vom vedea un brazilian reciclat de Inter la Sao Paulo şi un român senzaţional în cel mai tare campionat din lume, Serie A.

Pentru un vîrf, golurile sînt cea mai bună carte de vizită. Bineînţeles, aportul lui la evoluţia echipei se extinde la o infinitate de aspecte, dar lumea unui atacant începe şi se termină cu golul. Acolo sus, în avanposturi, fotbalul chiar e aritmetică. Cît mai multe reuşite înseamnă o mai mare calitate, abilitate, influenţă, clasă.

Că Mutu are golul în sînge, se ştie de un deceniu. În 1999-2000, cele optsprezece goluri marcate în tur pentru Dinamo i-au adus un transfer pe “San Siro”. Excursia în care Inter l-a trimis la Verona şi Parma i-a crescut apetitul ofensiv: pentru prima a punctat de 12 ori, la cea de-a doua a “explodat”: 18 goluri! După episoadele Chelsea şi Juventus, Mutu a cunoscut, la Florenţa, Renaşterea. Fotbalistică. La finele unui sezon în care a făcut cel mai bun cuplu de atac din Serie A cu Luca Toni (32 de goluri, dintre care 16 ale lui Adi), “Briliantul”a devenit reperul Fiorentinei, făcîndu-l uitat pe italian. Şi-a cîştigat statutul de lider pas cu pas, gol cu gol. Actualmente, Mutu are mai multe reuşite decît ceilalţi doi atacanţi, Vieri şi Pazzini, la un loc. Titlul de golgheter în Il Calcio îl îmbie, iar pentru asta trebuie să “spargă” plutonul din care mai fac parte Trezeguet sau Ibrahimovici. De etape bune, trio-ul merge cap la cap.

În termeni de eficacitate, românul are o rată excelentă: înscrie o dată la 1.41 meciuri. Ţinînd cont de asta, bookmakerii îl creditează cu a treia şansă la titlul de golgheter, după foştii săi colegi din era Juve, Trezeguet şi Ibrahimovici.

Forma lui Mutu dă sens declaraţiei lui Victor Piţurcă, cel care spunea săptămîna trecută că starul “viola” se poate gîndi la Balonul de Aur dacă va lua titlul cu Fiorentina şi va juca semifinalele cu naţionala la Campionatul European. Mai cuminte însă ar fi să ne gîndim că Mutu poate ieşi anul acesta “cappocanoniere” şi, după modelul lui Totti în 2007, Gheata de Aur a Europei. Momentan, semnele sînt încurajatoare.

           

Continuarea in numarul 95
(29 ianuarie – 4 februarie 2008)
Sport Magazin

Stiri recente

David Popovici, patru medalii de aur la Campionatul Național

David Popovici a câştigat medalia de aur în proba de 100 m liber din cadrul Campionatului Naţional de înot...