SERIE A/ Derby Della Capitale

În etapa a XII-a din Serie A, nimic nu este mai important decît derbyul dintre AS Roma şi Lazio, echipe care îşi dispută pe acest final de an drepturile asupra “Cetăţii Eterne”

În urmă cu aproape trei milenii, Romulus şi Remus se luptau pentru şefia oraşului, astăzi această confruntare, nu mai puţin intensă, s-a mutat pe dreptunghiul verde de pe “Stadio Olimpico”. Supranumit şi “Il derby della Capitale” sau “Il derby Capitolino”, meciul de la sfîrşitul săptămînii este cel mai aşteptat de către “tifosi” Romei, respectiv ai lui Lazio. Nici măcar vizita granzilor Inter, AC Milan sau Juventus nu se ridică la înălţimea duelului cu marea rivală locală şi “colega de apartament”, dat fiind că cele două împart arena.

Animozitatea dintre Roma şi Lazio se apropie de un secol (“biancoceleştii” au apărut în 1900, “giallorossi” în 1927, la iniţiativa fasciştilor), şi cunoaşte nu doar valenţe fotbalistice, ci şi politice sau sociale. Fondul de susţinători al Romei provine din cartierele paupere, în timp ce Lazio este prin tradiţie echipa locuitorilor zonelor înstărite. Orientarea politică se subînţelege: fanii romani sînt de stînga, lazialii de dreapta, ceea ce face a turnat gaz pe focul acestei rivalităţi. Este unul dintre cele mai încinse derby-uri europene, care în octombrie 1979 a produs chiar şi o victimă. Un fan al “acvilelor”, Vincenzo Paparelli, a fost ucis după ce o petardă aruncată de un suporter al lui AS Roma l-a lovit în ochi.

Revenind în actualitate, derby-ul este şi mai palpitant datorită situaţiei prezente a marilor rivale. Lazio, cu Zarate port-stindard, a pornit fulminant în campionat şi cochetează cu zona cupelor europene, în timp ce Roma a traversat o perioadă mizerabilă. Trupa lui Spalletti a arătat însă cu Chelsea că nu a murit de tot, iar dacă va bate şi Lazio îşi poate reanima sezonul. În egală măsură, nimic n-ar fi mai dulce pentru Delio Rossi & Co. decît să readucă asupra Romei spectrul retrogradării.

Interesant este că la derby-ul din ediţia precedentă, prada s-a împărţit în mod egal: 3-2 pentru Roma în octombrie 2007 şi 3-2 pentru Lazio în martie 2008. Şi acum, derby-ul se anunţă strîns şi ar fi hazardat să propunem o favorită.

Carabinierii vor fi în alertă maximă, deoarece eventuale violenţe pot compromite şansele Romei de a ţine finala Ligii Campionilor din 2009.

Stiri recente

CFR Cluj l-a achiziţionat Filippo Falco, mijlocaş ofensiv italian

Clubul CFR Cluj a anunţat, pe site-ul oficial, că a obţinut serviciile mijlocaşului ofensiv italian Filippo Falco. Crescut la academia...