Te asteptam si pe retelel sociale

Liga Campionilor

SEMIFINALE LIGA CAMPIONILOR/ Penultimul pas pana la Moscova

Vechi rivalităţi se reînnoiesc atunci cînd FC Liverpool şi Chelsea Londra, respectiv FC Barcelona şi Manchester United se întîlnesc în Liga Campionilor. Marţi şi miercuri este programată manşa tur a semifinalelor. În 29 şi 30 aprilie se va disputa returul, iar finala va avea loc în capitala Rusiei, pe 21 mai

Încă un sezon al Champions League se apropie de final, aducînd suita obişnuită de tensiune, mari aşteptări din partea fanilor şi presiune covîrşitoare pe umerii cluburilor pătrunse în „careul de aşi”. Pentru formaţiile din „top four”, este un moment de totul sau nimic, fiindcă atunci cînd se trage linie, degeaba ai ajuns în semifinală, dacă n-ai izbutit să o depăşeşti. Nimeni nu te va reţine.

Liverpool – Chelsea (marţi, 21.45, în direct la PRO TV)

Şi cît de bine ştie acest lucru Chelsea, una dintre semifinalistele de marţi! Trupa londoneză a intrat în folclorul fotbalului european pentru inabilitatea de a se califica în finala Ligii Campionilor, chiar dacă a jucat patru semifinale în ultimii cinci ani! Fanii „The Blues” au vorbit de ghinion, blestem sau conspiraţie, însă cert este că Chelsea a bifat un record negativ aproape imposibil de egalat. Prin prisma eşecurilor anterioare, echipa lui Avram Grant este cea mai frustrată-motivată-disperată să se impună, dintre toate semifinalistele. În ceea ce îl priveşte pe antrenor, lucrurile sînt simple: dacă nu ia Liga, bunului prieten al lui Abramovici i se va arăta fără nici un regret „exit-ul” de pe „Stamford Bridge”. Revanşa lui Chelsea capătă însă proporţii epice dacă ne uităm la numele adversarei sale de marţi seară. Şi asta pentru că Liverpool i-a furat locul în finală de două ori în ultimele trei sezoane! În 2004/2005 a fost 0-0 la Londra şi 0-1 în oraşul Beatles-ilor, golul decisiv al lui Luis Garcia fiind extrem de controversat. Chiar şi acum Chelsea susţine că mingea trimisă de spaniol n-a depăşit linia porţii în faza respectivă. Acum un an, Chelsea a dat din nou peste „cormorani” în semifinală, i-a bătut acasă (1-0), dar a pierdut la acelaşi scor pe „Anfield şi a sucombat la loviturile de departajare (1-4). Între aceste două semifinale de tristă amintire pentru „albaştri”, au mai existat două întîlniri cu Liverpool, în grupele ediţiei 2005/2006, ambele terminîndu-se prin remize albe. Aşadar, şase dueluri în ultimele trei sezoane între rivalele engleze, care au produs numai trei goluri (nota bene pentru pariori!) şi au reliefat superioritatea trupei lui Benitez. Chelsea trebuie să scape basma curată marţi, pe „Anfield Road”, dacă vrea să se califice peste o săptămînă acasă (după nenumărate încercări) în prima ei finală de Liga Campionilor. Liverpool e redutabilă, dar disperarea face minuni şi în fotbal. Va rupe Chelsea „blestemul” sau va avea încă un deja-vu dramatic în semifinale?

Barcelona – Manchester United (miercuri, 21.45, în direct la PRO TV)

După o afacere 100% englezească în prima semifinală, urmează meciul-vedetă al acestei faze. Este practic duelul între echipa momentului în Europa, Manchester United, şi dezamăgirea absolută a sezonului, Barcelona, care, iată, în ciuda unei forme derizorii şi în Primera Division, şi pe continent, a pătruns fără glorie în penultimul act. Un contrast ce sporeşte şi mai mult atractivitatea înnăscută a confruntării dintre gigantul englez şi cel spaniol. Un veritabil regal în cupele europene, Barça – Manchester s-a mai petrecut de şapte ori de-a lungul timpului. Statistic, echilibrul este perfect, înregistrîndu-se două victorii de fiecare parte, respectiv trei egaluri. Prima ciocnire a celor doi granzi a avut loc în „sferturile” Cupei Cupelor, ediţia 1983/1984, şi a intrat în galeria „dublelor” europene memorabile. Atunci, Barça lui Maradona învingea cu 2-0 pe „Camp Nou”, dar „diavolii roşii”, cu Mark Hughes în zi de graţie, răsturnau senzaţional situaţia în Anglia, impunîndu-se cu un incredibil 3-0. Revenit la United după experienţe chiar la Barcelona şi la Bayern, acelaşi Hughes i-a îngenuncheat iar pe catalanii lui Cruyff, tot în Cupa Cupelor, de această dată în finala competiţiei din 1991. Patru ani mai tîrziu, Stoicikov şi Romario inspirau Barcelona la o revanşă totală (4-0) în grupele Ligii Campionilor, una care avea să-i coste pînă la urmă pe englezi un loc în „sferturi”. În fine, în 1998/1999, Barcelona şi Manchester au remizat spectaculos de două ori în grupe (3-3), scoruri ce au favorizat-o pe United, care a mers mai departe alături de Bayern, pe care a şi bătut-o în celebra finală găzduită de arena… „Camp Nou”. Aşadar, Barcelona le trezeşte amintiri superbe lui Alex Ferguson & Co. Cupa Cupelor din 1991 a reprezentat primul trofeu continental pentru antrenorul scoţian, iar Liga Campionilor din 1999 a fost cîştigată chiar în fieful gigantului catalan. Interesant de remarcat totodată că Ferguson a bifat cinci din cele şapte dueluri cu Barça din istoria lui Manchester United. Însă, deşi geniul lui Cristiano Ronaldo şi dîrzenia lui Rooney sau Tevez par să încline balanţa de partea lui Manchester, revenirea magicianului Leo Messi în primul unsprezece catalan şi pofta de gol a lui Etoo pot nega previziunile de bun simţ ale experţilor. Englezii sînt fără îndoială echipa mai bună, mai constantă, mai valoroasă, dar aşa erau şi anul trecut – cînd un Milan viclean i-a învins tot în semifinale.

Citeste mai multe!