Semifinale Champions League/ Anglia vs. Restul Europei

0
131

Cele opt echipe rămase în cursa pentru trofeul Ligii Campionilor se întîlnesc marţi şi miercuri în prima manşă a “sferturilor”. Englezii, angrenaţi cu toate cele patru reprezentante, sînt marii favoriţi ai acestei faze

Marţi, 1 aprilie
AS Roma – Manchester United

Experţii îl numesc meciul-vedetă al “sferturilor”, iar această sintagmă are acoperire perfectă dacă ne gîndim la ceea ce s-a întîmplat sezonul trecut, în aceeaşi rundă a competiţiei. În tur a fost 2-1 pe “Olimpico”, iar italienii plecau pe “Old Trafford” cu şanse decente de calificare. Băieţii lui Alex Ferguson au nimicit însă armata romană, administrîndu-i o înfrîngere halucinantă: 7-1! Multe sînt deci cuvintele care definesc acest joc: revanşă, nervi întinşi la maximum, paroxism, spectacol total.

Toată lumea aşteaptă să vadă dacă Roma, învingătoarea Realului în “optimi”, este în stare să răspundă la umilinţa din sezonul precedent şi să elimine o trupă a “diavolilor roşii” fără îndoială superioară celei de anul trecut.

Va fi şi un duel al superstarurilor, între semizeul Cristiano Ronaldo şi maestrul Totti, care a declarat că visează de un an momentul “răzbunării”, şi că Champions League este mai important decît “scudetto”. Va fi totodată un duel al campionatelor, singura reprezentantă a Serie A întîlnind liderul din cel mai performant campionat al lumii la ora actuală. De notat că cele două formaţii s-au întîlnit şi în faza grupelor, cînd Manchester s-a impus cu 1-0 acasă, la Roma consemnîndu-se un 1-1.

Schalke 04 – Barcelona

“Schalke era adversara ideală pentru noi în sferturi, şi ne bucurăm că ni s-a împlinit dorinţa”, a declarat imediat după tragerea la sorţi directorul sportiv al Barcelonei, Txiki Beguiristain. “Trebuie să reiterez însă ceea ce am mai spus, şi anume că cel mai important e faptul că jucăm returul acasă. Este un aspect încurajator. Avem o mare responsabilitate, pentru că trebuie să ne ridicăm la nivelul acestei competiţii a stelelor”, a conchis catalanul. În concluzie, Barcelona îşi freacă palmele de bucurie, gîndindu-se că Schalke va fi o pradă uşoară. Şi totuşi! Nemţii au ieşit dintr-o grupă cu Chelsea şi Valencia, au scos Porto în “optimi” şi vor să profite de o oportunitate unică. Antrenorul lui Kuranyi & Co., Mirko Slomka, e stimulat de dubla cu Barça: “O provocare mai mare de atît nu există. E un vis şi ne vom da viaţa pe teren”.

Miercuri, 2 aprilie
Fenerbahce – Chelsea

Revelaţia acestui sezon de Champions League, Fenerbahce, dă piept, miercuri, pe “Sukru Saracoglu”, cu Chelsea, o premieră în istoria celor două formaţii. La Istanbul atmosfera va fi explozivă, şi judecînd strict în contextul primei manşe, gruparea londoneză numai favorită nu se poate numi. “Dacă aş avea stadionul şi suporterii lui Fener, aş fi invincibil acasă”, spunea Mircea Lucescu în perioada cînd antrena pe Galatasaray. Probabil că prioritatea lui Avram Grant va fi să nu primească gol, lucru foarte greu de realizat în condiţiile în care fanii îi vor purta pe sus pe Deivid & Co. “Dacă vrem să ne calificăm, trebuie să luăm avantaj de acasă”, a spus vicepreşedintele turcilor, Neset Yalcin.

Arsenal – Liverpool

Singura afacere 100% englezească a “sferturilor” le are ca protagoniste pe Arsenal şi Liverpool, cunoştinţe vechi din Premier League. Extrem de interesant este faptul că, printrun aranjament al sorţii, “tunarii” şi “cormoranii” dau ochi şi în campionat la finele săptămînii, ceea ce înseamnă că se vor ciocni de trei ori în decursul a şapte zile! “Am eliminat cîştigătoarea de anul trecut, AC Milan, aşa că nu văd de ce n-am scoate şi finalista de la Atena. Îi cunoaştem foarte bine pe cei de la Liverpool şi cred avem forţa să trecem şi de acest hop”, a spus Arsene Wenger. Arsenal şi Liverpool, care au remizat în turul Premiership, scor 1-1, sînt la primul lor duel european. De remarcat că sub Rafa Benitez, Liverpool n-a învins niciodată pe Arsenal în deplasare!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here