Se trezeste provincia? / Stoichita: Clujul pare sa fie ‘bomba’

Mihai Stoichiţă (foto) este impresionat de evoluţiile trupei din Gruia şi o consideră mare favorită la laurii de campioană

SportM: Există şanse să vedem titlul „fugind” în provincie?
Stoichiţă: Obiectiv vorbind, dacă pînă acum candidau la titlu doar declarativ, echipele din afara Bucureştiului au toate şansele să producă supriza în acest an. Deja se observă în evoluţiile lor o regularitate, o constanţă care le îndreptăţeşte să spere.

SportM: Care dintre ele e în poleposition?
Stoichiţă: În primul, rînd, CFR Cluj are forţa să termine pe locul 1. Nu ştiu dacă eliminarea din Cupa UEFA le uşurează misiunea, dar în mod cert programul competiţional lejer le oferă un grad mai mare de concentrare. De asemenea, există o mare ambiţie de afirmare şi dorinţa de a converti în fapte toate investiţiile ce s-au făcut pe parcursul ultimului an. Infuzia de sînge portughez şi brazilian a adus o vitalitate extraordinară celor din Gruia. Grupul s-a omogenizat rapid, străinii vorbesc aceeaşi limbă şi acesta este un aspect esenţial cînd sudezi o trupă. La Cluj, transferurile au fost făcute de oameni cu cap.

SportM: Vasluiul?
Stoichiţă: Despre FC Vaslui pot spune cu certitudine că este o surpriză plăcută. Rămîne acum să vedem cîtă benzină are, dacă va ţine pasul. Este încă prea devreme să o luăm în calcul, chit că e lider.

SportM: Timişoara are şi ea vreun rol?
Stoichiţă: Timişoara este din păcate o echipă oscilantă. Dacă ne-am lua după rezultatul cu UTA, emite şi ea oarece pretenţii. Însă nu ne putem lua, deoarece din punctul meu de vedere a fost un rezultat influenţat de arbitri.

SportM: Cum vi se par bucureştenii?
Stoichiţă: Rapid este o candidată solidă la titlu, deşi le-au plecat jucători importanţi în intersezon. Faţă de anii trecuţi, există o relativă linişte, jucătorii sînt parcă mai motivaţi ca oricînd să ia campionatul.

SportM: Ca şi steliştii…
Stoichiţă: Steaua aleargă după doi iepuri, greu de zis dacă îi va şi prinde. Oricum, Steaua n-are voie să invoce faptul că joacă în Liga Campionilor, pe parcursul campionatului. Sînt două lucruri ce merg mînă în mînă, dacă vrei să fii un club performant. Pentru ei, intrarea în grupele Ligii e echivalentă cu găsirea unei comori, dar să nu uite de unde au plecat, adică de Liga I. Şi marile echipe din străinătate joacă în Ligă şi reuşesc să termine sus şi în campionat. Lupta pe două fronturi, chiar trei, este un lucru elementar în fotbal. Şi eu am luat titlul într-un sezon în care am jucat cu Steaua 14 meciuri în Cupa UEFA.

SportM: În cîţi ani se va ridica o campioană din provincie?
Stoichiţă: Curînd. Nu trebuie să treacă 3-5 ani pentru ca o asemenea echipă să ia titlul. Dacă vor reuşi să se bată cu imaginea, tradiţia şi susţinerea coloşilor numiţi Steaua, Dinamo şi Rapid, „provincialele” pot ataca, chiar din acest an, campionatul. Cele trei sînt deja echipe naţionale, pentru că şi-au făcut un nume cîştigînd trofee. O grupare din afara Capitalei, cu aspiraţii mari, gen CFR Cluj, trebuie să urmeze acelaşi drum.

Sport Magazin numarul 76 (10 – 16 septembrie 2007)

Stiri recente

Cohn&Jansen este agenția anului la Effie Awards România 2024

Desemnată pentru pentru prima dată Agenția Anului în cadrul festivalului Effie Awards România, Cohn&Jansen a obținut 7 trofee pentru 4...