Se incruciseaza manusile (articol complet)

Prieteni în urmă cu ceva timp, Rudel Obreja şi Francisc Vaştag se vor lupta la finalul acestei săptămîni pentru şefia Federaţiei Române de Box. După alegerile din noiembrie 2004, cîştigate de Obreja, un grup de contestatari a pretins că Rudel nu avea voie să candideze şi au obţinut în instanţă anularea alegerilor.
Rudel Obreja este vicepreşedinte al Uniunii Europene de Box Amator (EABA), membru în Comitetul Executiv al Federaţiei Internaţionale de Box Amator (AIBA), iar în palmaresul său ca sportiv figurează o medalie de argint la CE din 1989 şi un bronz la CM  din acelaşi an.
în celălalt colţ al ringului se află Francisc Vaştag, triplu medaliat cu aur la Campionatele Mondiale şi considerat cel mai bun sportiv din istoria boxului nostru amator.

„Boxul este casa mea”

Reporter: Ce te-a determinat să candidezi?
Vaştag: Prietenii din lumea boxului m-au rugat acest lucru şi nu mai puteam sta deoparte. Boxul este casa mea.
Reporter: Rivalii spun că nu ai experienţă ca manager…
Vaştag:Am fost şi vicepreşedinte, nu vin chiar de pe stradă.
Reporter: Cum vei conduce federaţia de la Reşiţa?
Vaştag: Nu este nevoie să stau 24 de ore pe zi la birou. Nu voi conduce de unul singur, există un birou federal  şi vom acţiona ca un colectiv.
Reporter: Cum vezi lupta cu Rudel Obreja ?
Vaştag: Eu nu vreau scandal, vreau să colaborăm cu el pentru binele boxului. Obreja ne poate reprezinta pe plan extern, iar eu mă voi ocupa de probleme interne. Din păcate, el vrea să conducă tot.
Reporter: Cum vezi boxul profesionist în România?
Vaştag: A început să prindă destul de bine, dar nu îmi place confuzia cu K1. Este total altceva şi personal mă opun transformării boxului amator într-o afacere.
Reporter: Ce vei face în cazul în care vei pierde?
Vaştag: Am fost boxer de performanţă şi ştiu că în sport, dar şi viaţă există întotdeauna un învins şi un cîştigător.

„Vaştag este un adversar redutabil”

Reporter: Pentru prima dată în ultimii ani nu mai păreţi aşa sigur de scaunul dvs…
Obreja: Nu îmi e frică nici de Dumnezeu, pentru că el face întotdeauna alegerile bune. Eu nu candidez decît pentru funcţia de preşedinte. Dacă lumea nu mă mai vrea, mă retrag complet din lumea boxului şi nu o să mai reprezint România nici în forurile internaţionale.
Reporter: Este Vaştag un adversar redutabil pentru dvs.?
Obreja: Da, este un nume mare în boxul românesc şi pe unii ar putea să-i influenţeze emoţional acest lucru.
Reporter: Feri Vaştag s-a arătat dispus să colaboreze cu dvs. în cazul în care cîştigă alegerile…
Obreja: Este o declaraţie făţarnică. A spus acest lucru doar ca să atragă noi voturi
Reporter: De ce boxul românesc este divizat în grupuri de interese şi există tot timpul un scandal?
Obreja: Pentru că lumea e formată inclusiv din interese. Important este să disociem interesele meschine de cele constructive.
Reporter: Deşi aţi propus mai multe proiecte pentru dezvoltarea boxului, rezultatele concrete au întîrziat să apară…
Obreja: Am fost atacat pentru că am încercat să schimb o mentalitate păguboasă. Se doreau rezultate imediate, care aduc în consecinţă şi cîştiguri pentru unii. Eu nu am semnat nici măcar un ştat de plată şi nici  nu am fost remunerat pentru funcţia de preşedinte. Am încercat să pun bazele unei generaţii tinere şi talentate şi rezultatele se vor culege abia peste cîţiva ani.

Atacuri sub centură

Lupta pentru şefia Federaţiei Române de Box se dă nu doar între cei doi candidaţi, ci şi între susţinătorii lor. Dacă în urmă cu ceva timp scaunul lui Rudel Obreja părea de neatins, anunţul candidaturii lui Vaştag a reaprins speranţele unei schimbări în tabăra adversă. Acuzat de mai multe cluburi că are o politică dictatorială, Obreja pare să fi pierdut sprijinul unor importanţi oameni de box, care i-au fost alături mai demult. Cel care conduce actualmente boxul românesc este încă susţinut de majoritatea oficialilor. Arbitrul internaţional de box şi şeful Asociaţiei Judeţene de Box din Iaşi, Vasile Cîtea, a menţionat că Francisc Vaştag a fost cel mai bun boxer român din toate timpurile, dar niciodată un bun manager: „Feri e un fel de Hagi! Oamenii care l-ar vota pe Vaştag ca preşedinte al FRB ar vota de fapt o hologramă! Eu merg pe mîna lui Rudel Obreja!”
Totuşi, „regele ringului” beneficiază de sprijinul majorităţii boxerilor şi a celor care nu agreează politica lui Obreja, iar cap de listă este Leonard Doroftei. „Este un nimic. Tot zice că vrea să facă pentru box, dar văd că face numai pentru el”, a tunat fostul campion mondial de box profesionist.
în bătălia pentru şefia FR Box s-a înscris şi un al treilea concurent, Nicolae Ghiţă. Preşedintele Box Club Locomotiva 009 Bucureşti este omul care pretinde că are acces la conturile lui Hitler şi Ceauşescu, motiv pentru care candidatura sa nu a fost luată prea în serios de lumea boxului.

Stiri recente

Nadia Comăneci a vizitat cantonamentul loturilor feminine de la Izvorani

Nadia Comăneci a vizitat cantonamentul loturilor olimpice şi naţionale feminine de la Izvorani, s-a fotografiat cu gimnastele tricolore şi...