Romania – Olanda, varianta retro

0
152

Joi, cu două zile înaintea partidei România – Olanda de la Constanţa, contînd pentru preliminariile Campionatului European, la Cluj-Napoca se va disputa un duel caritabil între aceleaşi ţări, însă cu jucătorii din generaţiile glorioase ale anilor ‘90

Săptămîna aceasta, la Cluj-Napoca, va avea loc o nouă seară de gală pentru fotbalul românesc. Fundaţia “Gică Popescu”, în parteneriat cu Making of Promotion, organizează o nouă ediţie a evenimentului caritabil intitulat “Seara campionilor.” Echipa noastră naţională a anilor ‘90, cu Gică Hagi în prim-plan, va primi selecta vizită a Olandei, avînd în componenţă cîţiva campioni europeni din 1988 şi cap de afi ş pe Ruud Gullit. Partida se va disputa joi, de la ora 20:30, pe stadionul “Doctor Constantin Rădulescu” din cartierul “Gruia”, iar cu o seară înainte toţi jucătorii vor fi invitaţi la un dineu de gală, unde vor fi licitate tricourile de joc. Încasările ce vor rezulta în urma acestui eveniment vor fi donate în scopuri caritabile organizaţiei SOS Satele Copiilor România, membră a SOS Kinderdorf International. Aceasta este o organizaţie umanitară care ocroteşte în mediul familial copii ce nu pot fi îngrijiţi de proprii părinţi, asigurîndu-le un cămin permanent pînă la integrarea lor socială şi profesională.

Prima ediţie a fost la Craiova

La 18 mai 2004, Gică Popescu a organizat prima “Seară a campionilor” la Craiova, fondurile strînse atunci (peste 200.000 de euro) fi ind destinate renovării secţiei de pediatrie a Spitalului Judeţean din localitate. Echipa naţională a României, cu Bogdan Stelea, Lobonţ, Contra, Chivu, Mutu şi alţii, a învins cu 3-2 o selecţionată mondială, din care au făcut parte jucători de la echipele la care a evoluat Gică Popescu. Pe stadionul “Ion Oblemenco” au apărut atunci, printre alţii, Hristo Stoicikov, Ronald Koeman, Claudio Taffarel, Josep Guardiola sau Damiano Tomassi.

Episodul al doilea: Brazilia

16 mai 2005, Timişoara. Ne amintim cum, la Campionatul Mondial din 1994, echipa noastră a fost la un pas de semifi nale. Dacă reuşeam atunci, în SUA, să trecem de Suedia, întîlneam Brazilia. N-a fost să fi e, dar Gică Popescu a reuşit să facă să fi e aproape 11 ani mai tîrziu. Taffarel, Romario, Bebeto, Aldair şi ceilalţi campioni mondiali din 1994 au jucat împotriva echipei noastre, care a învins cu 4-1! S-a numit “Seara campionilor – Visul unei nopţi de vară”. A fost adunat jumătate de million de euro, bani care au mers atunci către oamenii afectaţi de cumplitele inundaţii din Moldova şi din Banat. Iniţial, suma era destinată programului SOS Satele copiilor, însă calamităţile din acea perioadă au impresionat o ţară întreagă, inclusiv pe marile glorii ale fotbalului românesc.

Retragerea lui Sabău

“Seara campionilor – 2007″ reprezintă şi meciul oficial de retragere a fostului internaţional Ioan Ovidiu Sabău. Cel mai bun produs al fotbalului clujean a jucat la Universitatea, iar acum va fi aplaudat la scenă deschisă pe stadionul lui CFR. Adversarul ales pentru joi, Olanda, este tocmai potrivit celebrării lui Neluţu. În 1990, el a plecat de la Dinamo la Feyenoord Rotterdam, astfel că fotbalul din “Ţara lalelelor” reprezintă o etapă importantă în cariera şi în viaţa sa. Sabău a însemnat ani buni o piesă importantă a echipei naţionale, însă accidentările destul de grave l-au împiedicat să aibă o carieră şi mai “plină” sub “tricolor”. Poate meciul său personal de referinţă a rămas cel cu Italia, cînd a marcat unicul gol al jocului amical desfăşurat la 29 martie 1989 în Sibiu. Neluţu a devenit, între timp, antrenor, munca sa la Gloria Bistriţa fiind apreciată de toată lumea. A primit deja oferte de la Rapid şi de la Dinamo, însă consideră că mai trebuie să muncească un timp în Ardeal, acolo unde se simte, probabil, cel mai bine. Va veni şi vremea provocărilor acceptate la cluburile mari, însă pînă atunci se pregăteşte să ne arate pentru ultima oară, în “Seara campionilor”, că a fost unul dintre cei mai buni şi mai respectaţi fotbalişti ai ţării.

Sport Magazin numarul 80 (8 – 14 octombrie 2007)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here