ROMANIA – LETONIA/ Primul si ultimul

Miercuri, la Urziceni, se va consuma primul meci al naţionalei după participarea la Campionatul European din Austria şi Elveţia şi totodată ultimul înaintea începerii campaniei de calificare la Campionatul Mondial din Africa de Sud

România nu putea pregăti mai bine debutul în preliminariile CM 2010 atunci cînd va întîlni Lituania decît printr-o repetiţie cu public contra naţionalei unei alte ţări baltice, Lituania. Va fi a cincea întîlnire între cele două reprezentative, de asemenea amicală, ca de altfel toate de pînă acum. Primele două partide au avut loc în anii 30. A fost mai întîi un 0-0 la Riga, în 1937, pentru ca apoi, după doi ani, România să-şi zdrobească adversara, 4-0 pe stadionul “Venus” din Bucureşti, goluri marcate de Bodola (41,83), Dobay (56) şi Laumanis (76, autogol).

Meci istoric

Prima partidă jucată de proaspăt formata echipă naţională de fotbal a Letoniei, după eliberarea ţării de sub ocupaţia sovietică, a avut loc în anul 1992. Ai noştri nu au avut milă şi s-au impus în faţa a doar 6.000 de spectatori prezenţi în Ghencea cu 2-0, prin golurile marcate de Pavel Badea şi Dan Petrescu. Ultima partidă dintre cele două echipe a avut loc în Cipru, în cadrul unui turneu amical disputat la Paphos. Cu această ocazie, am consemnat debutul lui Marius Niculae sub tricolor. Actualul dinamovist a fost folosit titular şi a reuşit să şi înscrie. Celălalt gol, partida s-a încheiat tot cu scorul de 2-0 pentru noi, a fost marcat de Laurenţiu Roşu.

Ne fluieră psihologul!

Arbitrul care va ofi cia partida România – Letonia, Tom Henning Øvrebø, este o figură cunoscută multora dintre “tricolori”, dar şi iubitorilor de fotbal de la noi. Şi asta pentru că norvegianul a mai condus la centru atît echipa naţională, cît şi cîteva meciuri ale echipelor noastre de club. Cea mai recentă întîlnire a elevilor lui Victor Piţurcă cu arbitrul norvegian, care deţine o diplomă în psihologie, a avut loc la Euro 2008, unde acesta ne-a arbitrat în a doua partidă din Grupa C, contra Italiei, după ce anterior ofi ciase meciul de deschidere a Grupei B, Germania – Polonia (2-0). Aflat la primul său turneu major din carieră, Øvrebø a fost contestat de italieni pentru că i-a anulat golul lui Luca Toni pe motiv de ofsaid şi pentru că a acordat un penalty României. “Cavalerul fluierului”, care şi-a recunoscut eroarea vizavi de reuşita lui Toni, nu a mai fost apoi delegat la nici un alt meci de la Campionatul European.

Neînvinşi cu Øvrebø la centru

Interesant de remarcat este că sub arbitrajul lui Tom Henning Øvrebø nici o echipă românească nu a cunoscut înfrîngerea. Pe lîngă amintitul duel de la Euro cu Italia, el a mai arbitrat o dată naţionala noastră, în preliminariile mondialului german din 2006, la victoria înregistrată în Macedonia (2-1). De asemenea, Steaua, Rapid şi Dinamo au fost şi ele arbitrate de către Øvrebø. Primele două, cu ocazia derby-ului din aprilie 2005, încheiat la egalitate, 0-0, iar echipa din Ştefan cel Mare, anul trecut, pe “Olimpico” din Roma, acolo unde a remizat (1-1) cu Lazio în turul III preliminar al Ligii Campionilor.

Şi asistenţii ne-au mai arbitrat

Pentru întîlnirea cu Letonia, Tom Henning Øvrebø va fi ajutat la cele două tuşe de compatrioţii săi Geir Ô¦ge Holen (41 de ani, arbitru FIFA din 2001) şi Jan Petter Randen (43 de ani, arbitru FIFA din 2004). Este practic aceeaşi brigadă care ne-a arbitrat şi la Euro 2008, în meciul cu Italia. Holen a mai arbitrat o dată România alături de Øvrebø, la amintita partidă cu Macedonia. Arbitru de rezervă este românul Alexandru Deaconu (36 de ani, arbitru FIFA din 2005).

Stiri recente

Dosar penal in rem pentru distrugere şi tulburarea ordinii publice în conflictul dintre suporteri înaintea meciului Rapid – UTA. Patru persoane au avut nevoie...

Direcţia Generală de Jandarmi a Municipiului Bucureşti a anunţat, că înaintea meciului Rapid - UTA, a avut loc în...