ROMANIA – GEORGIA/ Noiembrie, (pen)ultimul bal

Lipsită de serviciile lui Mutu şi Chivu, naţionala României primeşte, miercuri, vizita reprezentativei Georgiei, pe stadionul “Dinamo”, ultimă reprezentaţie acasă pe 2008, înaintea patrulaterului din Oman, şi un test al cărui scop este să-i ofere alternative de lucru lui Piţurcă

2008 a fost un an cu bune şi cu rele pentru echipa naţională, iar miercuri intră pe post (Antena 1, 20.30) penultimul episod din serialul în care joacă “tricolorii”. Faţă de ultima vizită a naţionalei pe “Dinamo”, petrecută acum mai bine de cinci ani, s-au schimbat multe. Atunci agonizam după teribilul şoc de la Copenhaga, care ne scosese din cursa pentru Euro şi trimisese la control de nervi milioane de suporteri, acum venim după un turneu final, în mare parte reuşit, care ne-a reafirmat în fotbalul continental şi mondial. De această dată, nu ne mai stau în faţă fiii Soarelui Răsare, ci georgienii, un popor de luptători care, la fel ca şi noi, se poate mîndri cu o cîştigătoare de trofeu european, e vorba de Dinamo Tbilisi.

La prima vedere, un amical de sfîrşit de an care stîrneşte prea puţine pasiuni, sau cel mult curiozitatea fanilor imberbi, dar există cîteva motive pentru care ar trebui, după caz, să ne deplasăm la stadion sau să confiscăm telecomanda timp de măcar două ore. Primul este, indubitabil, carisma lui Hector Cuper, antrenorul oaspeţilor, cel care acum şapte ani, cu Adi Ilie în “armada” sa, speria continentul, dar eşua de două ori la rînd în bătălia decisivă pentru Liga Campionilor. Argentinianul rămîne unul dintre cei mai valoroşi tehnicieni ai lumii, în ciuda aparentului declin în care a intrat cariera sa (demis de la Parma, angajat de o naţională obscură). Georgia, într-adevăr, nu va fi niciodată o pălărie mare pentru fostul antrenor al Valenciei şi al Interului, dar ea este, exact ca şi ţara, o naţională în dezvoltare şi o posibilă surpriză a viitorului.

Ultimul, dar nu cel din urmă motiv, este că veţi vedea la lucru cîţiva fotbalişti de aceeaşi speţă cu Temuri Ketsbaia sau Kakha Kaladze, chiar dacă, iată, ultimul nu ne onorează cu prezenţa. Ar fi fost altceva cu Hector Cuper pe bancă şi cu milanezul Kaladze pe teren, dirijîndu-şi colegii, dar ne mulţumim şi cu fundaşul lui Blackburn, Khizanishvili, şi cu mijlocaşul lui Schalke, Kobiashvili.

Este clar că vom vedea altceva, şi tocmai această noutate a figurilor face din duelul cu Georgia o confruntare teribil de interesantă. Aduceţi-vă aminte, acum cinci ani debutau la naţională Dică, ajuns între timp în Serie A, dar şi Zicu şi Andrei Cristea. Cine ştie ce va însemna acest amical pentru viitorul unui “anonim” român sau georgian…

Pregătiri serioase

Gruzinii tratează serios meciul cu România, ei programîndu-şi în acest nu mai puţin de patru şedinţe de pregătire la noi în ţară, de duminică şi pînă în preziua jocului.

Amicalele adversarelor

Nici colegele de grupă ale României din preliminariile CM nu hibernează pe acest final de toamnă. Iată mai jos amicalele de miercuri ale adversarelor noastre din calificările la CM 2010, excepţia numindu-se Insulele Faroe:

Serbia – Bulgaria
Moldova – Lituania
Franţa – Uruguay
Austria – Turcia

Stiri recente

Planurile de securitate ale Jocurilor Olimpice de la Paris au fost furate dintr-un tren

O geantă în care se aflau un computer şi două stick-uri de memorie USB care conţineau planurile de securitate...