REPORTAJ/ Olimpia, o doamna la pensie

0
126

Clubul din Satu Mare a intrat în familia tristă a cluburilor cu pedigree care trăiesc vremuri grele. Obligată de sărăcie să se mute la Şimleul Silvaniei, pentru Olimpia retrogradarea în Liga a IV-a este una dintre cele mai bune variante, cea mai sumbră fiind desfiinţarea

FOTO 1: Aşa era la Satu Mare cu Olimpia în Divizia A…

Una dintre cele mai îndrăgite echipe ale Ardealului, Olimpia Satu Mare, este la un pas de retrogradarea în Liga a IV-a, dar nu în judeţul pe care l-a bucurat de atîtea ori. “Oli” se află în pribegie la Şimleul Silvaniei, în judeţul Sălaj, acolo unde a găsit sprijin de la un patron bogat, Dumitru Ardelean, proprietar al unei firme de construcţii. Ultimul preşedinte al clubului, Catrinel Raţ, a declarat în momentul mutării echipei că Olimpia doar va juca la Şimleu, fiind exclusă varianta vînzării locului în seria a 6-a a Diviziei C. “Am mutat echipa pentru că altfel se desfiinţa. Sper să rămînem în Liga a III-a, pentru ca de la vară să mutăm echipa înapoi la Satu Mare”, a declarat Raţ. El a mai spus că se miră de interesul pentru fotbal al lui Ardelean, care are ambiţia de a arăta Zalăului că prima echipă a judeţului în Divizia C nu va fi una din capitala lui, ci o trupă din Şimleu. Fie ea şi închiriată.

A costat 100.000 de lei

Surse din Satu Mare susţin că mutarea echipei la Şimleu este un prim pas în cumpărarea locului în Divizia C de către omul de afaceri sălăjean, deşi regulamentele FRF interzic acest tip de tranzacţie. Olimpia avea datorii de 100 de milioane de lei vechi la federaţie, amenzi pentru cartonaşele jucătorilor şi 3.000 de euro către Hornyak, un fotbalist maghiar care evoluase la “galben-albaştri”. Conform cotidianului sătmărean “Gazeta de Nord-Vest”, cel mai influent din judeţ, Ardelean a plătit aceste sume şi a reuşit să mute echipa la Şimleu. “Olimpia joacă aici pînă la vară, iar după aceea mai vedem”, s-a mulţumit să spună în momentul efectuării tranzacţiei Dumitru Ardelean, lăsînd să se înţeleagă că va încerca să ţină echipa în Sălaj şi în viitoarea ediţie de campionat.

A jucat o finală de Cupă

Înfiinţată în 1921, Olimpia a avut o istorie interbelică din care se detaşează prezenţa în sferturile de finală ale campionatului naţional (1926), fază din care a fost eliminată de Chinezul Timişoara, cea mai bună echipă românească a momentului. Perioada de după război a fost marcată de frecvente reorganizări şi retrogradări, doar şapte sezoane găsind echipa în rima divizie. Cea mai bună clasare este locul 9, obţinut în 1975. Peste trei ani Olimpia joacă singura ei finală de Cupa României, dar este învinsă de Universitatea Craiova, cu 3-1. O ultimă răbufnire de orgoliu se petrece în 1998, cînd echipa intră în Divizia A, dar retrogradează imediat. Patronul ei de atunci, sătmăreanul Mircea Govor, a fost ultimul “stăpîn” grijuliu al unui club care a decăzut în fiecare an. Jucători precum Sergiu Radu sau Martin Tudor jucau atunci la Satu Mare, primul fiind furat de Rapid, alături de Iulian Roşoagă, într-o tranzacţie care a văduvit clubul de circa 400.000 de dolari.

Prodan este cel mai cunoscut jucător

Mulţi fotbalişti ai Olimpiei au jucat ulterior la echipe mari, Didi Prodan fiind cel mai cunoscut. Steaua, Atletico Madrid, Glasgow Rangers şi echipa naţională, unde are 54 de selecţii, sînt cele mai mari realizări ale fundaşului central. Gabi Both, din anii 70, Mircea Bolba (component al naţionalei de tineret care a cucerit bronzul la CM de juniori din Australia, în 1981), Lajos Kaizer sau Zoltan Ritli sînt cîţiva dintre cei mai importanţi fotbalişti care au jucat la Olimpia de-a lungul anilor.

Vestul a fost cel mai oropsit

Apropierea de Occident şi prezenţa unui număr mare de maghiari, evrei şi saşi, toţi cu deschidere spre ţări unde fotbalul a prins bine încă înainte de 1900, a făcut ca Banatul şi Ardealul să fie principalele porţi de intrare a acestui sport în România. După cel de-al Doilea Război Mondial, emigraţia masivă şi apariţia în Oltenia, Muntenia, Moldova şi Dobrogea a unor coloşi industriali ai căror bani au creat şi întreţinut echipe de fotbal puternice au schimbat raporturile de forţe între provincii. Revoluţia a accentuat această stare de lucruri, Clujul, Timişoara, Oradea sau Aradul dispărînd de pe harta oraşelor cu echipe de fotbal în prima divizie sau avînd prezenţe sporadice. Lucrurile s-au schimbat în bine în ultimii ani, dar tot cu ajutorul unor investitori din Bucureşti, ardelenii părînd să desconsidere fotbalul şi să se ocupe de alt tip de afaceri.

FOTO 2: …aşa este la Şimleul Silvaniei, cu echipament schimbat şi fără spectatori

Olimpia Satu Mare la Şimleul Silvaniei

           

Integral in numarul 103
(25-31 martie 2008)
Sport Magazin