Recordul lui Seedorf (articol complet)

Mijlocaşul olandez de la AC Milan este singurul fotbalist din lume care a cîştigat Liga Campionilor cu trei echipe diferite

Născut în Surinam (fosta Guinee Olandeză), micul Clarence a trăit într-o familie săracă, a cărei principală sursă de venit era pescuitul. Singura satisfacţie era o minge confecţionată din ciorapi şi cîrpe, pînă cînd, la vîrsta de zece ani, a primit primul balon din cauciuc. Nu a avut mult timp de joacă, pentru că tatăl lui a decis ca familia să se mute în Olanda. După cîţiva ani, Clarence a ajuns să dea probe la Ajax, grupare renumită pentru şcoala de fotbal, care a produs jucători pe bandă rulantă. în scurt timp a fost promovat în prima echipă, pentru ca în 1992, la doar 16 ani, să debuteze pentru “lăncieri”. Seedorf era deja unul dintre cei mai bine cotaţi mijlocaşi de bandă dreaptă din Olanda. Cu el titular, Ajax a cîştigat titlul în 1994 şi 1995 şi a reuşit ultima mare performanţă europeană a clubului, Liga Campionilor în 1995. Din acea echipă extraordinară a lui Ajax mai făceau parte Patrick Kluijvert, Edgar Davids, gemenii De Boer, Frank Rijkaard, George Finidi, Nwankwo Kanu, Jari Litmannen şi Edwin Van Der Saar.

Gol de la 40 de metri

Sampdoria, o forţă în Italia la vremea aceea, a pus ochii pe mijlocaşul în vîrstă de 19 ani şi l-a transferat imediat. După un singur an petrecut la gruparea din Genova, Seedorf a făcut mutarea decisivă spre Real Madrid, sub comanda lui Fabio Capello, care pregătea o adevărată revoluţie pe Santiago Bernabeu. Se poate spune că perioada triumfală a Realului a început o dată cu sosirea olandezului. Titlul cîştigat în 1997 şi Liga Campionilor din 1998 pălesc în comparaţie cu golul de la 40 de metri marcat împotriva rivalilor de la Atletico Madrid. Magia de pe Bernabeu a luat sfîrşit după patru ani, o dată cu începerea erei galactice la Real. Mijlocaşul de origine surinameză poate fi considerat o afacere profitabilă pentru madrileni, care l-au cumpărat cu patru milioane de dolari şi l-au vîndut cu douăzeci la Inter Milano.

Bestia neagră a lui Juve

Perioada interistă a fost marcată de eşecul din 2002, cînd echipa antrenată atunci de Hector Cuper a pierdut titlul în ultima etapă în faţa lui Juventus. în acelaşi an, Clarence s-a transferat la rivala de moarte a Interului, AC Milan. După 26 de ani, diavolii reuşeau să cîştige Cupa Italiei, pentru ca în 2003 să triumfe în finala Ligii Campionilor în faţa aceleiaşi Juventus, pe care Seedorf o învinsese în 1998 cu Real Madrid. Cu această ocazie, Clarence a devenit singurul jucător din lume care a reuşit să cîştige cea mai prestigioasă competiţie intercluburi cu trei echipe diferite. Ajuns la 30 de ani, Seedorf se apropie de finalul carierei şi intenţionează să se retragă de la Milan, echipă care tocmai i-a prelungit contractul pînă în vara lui 2011.

Stiri recente

Ronaldo, în ţinută tradiţională saudită de ziua naţională a Arabiei Saudite – VIDEO

https://twitter.com/i/status/1704967631696994467 Cristiano Ronaldo a apărut într-un videoclip purtând o ţinută tradiţională saudită pentru a sărbători Ziua Naţională a Arabiei Saudite. Ronaldo,...