PROFIL ROBERTO BAGGIO/ S-a izolat de fotbal

După retragerea din activitatea sportivă în 2004, fosta vedetă a naţionalei Italiei din anii 90 s-a detaşat total de “sportul rege”, stabilindu-se în Argentina împreună cu familia sa. În calitate de ambasador al Organizaţiei unite pentru Agricultură şi Alimentaţie, “Il codino” străbate în prezent globul pentru a transmite un mesaj de pace în zonele de conflict şi pentru a-i ajuta pe cei nevoiaşi

Considerat cel mai iubit fotbalist italian din toate timpurile, Roberto Baggio s-a ghidat în carieră după principiul că spectacolul trebuie să fi e pe primul plan. Din acest motiv a intrat deseori în conflict cu aproape toţi antrenorii săi. Şi-a cîştigat însă respectul a milioane de fani din întreaga lume. Sătul de publicitatea excesivă de care beneficia în propria ţară, “Il Codino” a ales să emigreze în Argentina, ţară unde s-a retras în sînul familie sale. Recent, Baggio a rupt tăcerea şi acceptat să vorbească pentru presa italiană despre noua sa viaţă. “În ultima vreme m-am îngrăşat. Doar cînd mă uit la mîncare pun pe mine.Sincer mă simt foarte bine aici în Argentina. Nu îmi lipseşte nimic. De mult îmi doream o astfel de viaţă, să fiu eu şeful meu. Fără antrenori, directori, preşedinţi de cluburi, obligaţii şi alte alea. Pentru fotbal am dat totul, acum simt nevoia să fac altceva, să nu mai fiu implicat în proiecte legate de fotbal. Nu mă satur deloc de ceea ce nu puteam să fac decît 20 de zile pe an pe vremea cînd eram jucător”, povesteşte Baggio, care s-a convertit totodată la budism.

Fostul “Balon de Aur” îşi împarte acum timpul între joaca alături de copiii săi şi deplasările cu scop umanitar din diverse colţuri ale globului. “După ce am vizitat Vientianne, capitala statului Laos, în urmă cu un an, am înfiinţat organizaţia nonprofit <Heroes Company>. Am întîlnit foarte multe persoane rănite în război. Mai mult, eu eram fascinat de eroi încă de mic. Practic noi donăm membre artifi ciale celor care au rămas fără un picior sau o mînă în timpul războaielor”, a explicat Robert Baggio.

Vorbeşte pe blog cu fanii săi

După retragerea sa în 2004, Roberto Baggio a rupt aproape orice legătură cu mass-media şi a preferat să se liniştească o perioadă în sînul familiei sale. Abia în 2007, el a rupt tăcerea şi a reluat legătura cu milioanele sale de fani de pe întreg globul. Nu făcut- o prin intermediul presei scrise sau a televiziunilor, ci cu ajutorul site-ului său personal. Aici, fostul “Balon de Aur” comunică pe blog cu fanii săi şi îi îndeamnă să îl sprijine în acţiunile sale umanitare. Iată o parte din mesajul său către suporteri la deschiderea blog-ului pe 16 februarie 2007, cu două zile înainte ca Baggio să aniverseze 40 de ani. “Hello, ce mai faceţi? Sper că totul e ok. Sîntem din nou împreună după trei ani. M-am întors să vă răsplătesc dragostea voastră pe care am simţit-o chiar şi în această perioadă în care am absentat puţin. Nu îmi place să mă afi şez în public, mă cunoaşteţi bine, dar promit să alături de voi. Voi posta fi lmuleţe, voi scrie uneori, voi fi aici. Am acum alte obiective în viaţă, dar mă ghidez după aceleaşi valori morale care m-au caracterizat pînă în prezent: curaj, putere, hotărîre şi loialitate. Şi apoi să visezi, niciodată să nu te opreşti să visezi. Vă aştept!” – Roberto Baggio.

La acest mesaj de salut, “Il Codino” a primit nu mai puţin de 2046 de comentarii din partea fanilor săi. Site-ul personal al fostului “Balon de Aur” www.robertobaggio.com este actualizat în permanenţă cu informaţii traduse în trei limbi: italiană, spaniolă şi engleză.

Ofertat să revină în fotbal

Considerat un adevărat zeu la Brescia, ultima echipă pentru care a evoluat, “Il Codino” este dorit într-un post de manager de către conducerea “rîndunelelor”. Roberto Baggio a evoluat timp de patru ani la Brescia, pentru care a marcat 46 de goluri în o sută de apariţii. În primul sezon de după retragerea sa din 2004, Brescia avea să retrogradeze şi, mai mult decît atît, nu a mai reuşit să revină în Serie A. “Este al patrulea an la rînd în Serie B. Dacă îl vom începe şi pe al cincelea, va fi deja prea mult, iar umilinţa prea mare. Îl aştept pe Baggio într-un rol de manager, poate el ne va salva”, a spus Corioni, preşedintele “rîndunelelor”, în presa din “Cizmă”. Baggio a replicat sec:”Acum iau o pauză pentru a sta cu familia mea. Apoi vom vedea”.

Baggio vine la vînătoare în Delta Dunării

Fostul star al Squadrei Azzura este un mare împătimit de vînătoare şi adoră să se relaxe în mijlocul naturii sălbatice alături de prietenii săi. Într-un climat de anonimat şi deplină discreţie, “Il Codino” a participat în ultimii ani la cîteva partide de vînătoare în ţara noastră. Nedespărţit de puşca sa profesionistă, marca Benneli, Roberto Baggio a venit special în România pentru numeroasele exemplarele de păsări existente în luna şi în Delta Dunării. Pe cînd evolua încă la Inter Milano, celebrul fotbalist şi trei amici de ai săi au ochit şi doborît la pămînt 37 de gîşte şi 4 raţe sălbatice în insula Pietrosu, afl ată în lunca Dunării. Pentru acea escapadă, Baggio&Co au achitat statului român 2.500 mărci germane. Nu a fost însă singura sa prezenţă pe teritoriul României, “Il Codino” colindînd deseori insula mare a Brăilei în căutare de vînat înaripat.

Fostul său impresar trăieşte în România

Luigino Pellegrini, cel care l-a călăuzit pe Roberto Baggio de-a lungul carierei sale, locuieşte în România de aproape un deceniu, este căsătorit cu o româncă şi se ocupă de afaceri imobiliare cu terenuri. Venit pentru prima oară pe plaiurile mioritice în 1996 la rugămintea unui partener de afaceri, italianul s-a stabilit aici, unde a întîlnit- o pe Mirela, cu care s-a căsătorit şi cu care va avea în curînd un copil.

Pellegrini o duce bine în România, are o fabrică de textile, două magazine de bijuterii şi numeroase terenuri, fi ind asociat şi prieten de familie cu creatoarea de modă Zina Dumitrescu. “Am ieşit defi – nitiv din lumea fotbalului, o dată cu retragerea lui Roberto Baggio”, spune Luigino Pellegrini, care a urmat exemplul jucătorului pe care l-a reprezentat, îndepărtîndu-se şi el de atmosfera tumultoasă din jurul “sportului rege”.

PROFIL

Data naşterii: 18 februarie 1967
Echipe la care a evoluat: Vicenza 1982-1985 (46m/15 g); Fiorentina 1985-1990 (135 m/55 g); Juventus 1990-1995 (201 m/115 g); AC Milan 1995-1997 (67 m/19 g); Bologna 1997-1998 (33m/23 g); Inter Milano 1998-2000 (62 m/18 g); Brescia 2000-2004 (100 m/46 g)
La echipa naţională: 56 selecţii / 27 goluri
Vicecampion mondial la CM SUA1994
Medaliat cu bronz la CM Italia 1990
Dublu campion al Italiei – Juventus 1994-1995 şi Milan 1995-1996
Cîştigător al Cupei UEFA – Juventus 1993
Balonul de Aur 1993
Fotbalistul anului 1993
FIFA Dream Team of All-Time 2002
cel mai iubit fotbalist din lume pe internet 2001

Stiri recente

CFR Cluj l-a achiziţionat Filippo Falco, mijlocaş ofensiv italian

Clubul CFR Cluj a anunţat, pe site-ul oficial, că a obţinut serviciile mijlocaşului ofensiv italian Filippo Falco. Crescut la academia...