PROFIL/ Razvan Lucescu, noul selectioner al echipei nationale

0
136

Carismă, putere de muncă, deschidere spre modern. Şi pentru că trebuiau să poarte un nume, li s-a spus, simplu, Răzvan Lucescu – noul selecţioner al echipei naţionale de fotbal a României

Din colbul înecăcios al Giuleştiului, trecând prin omătul Braşovului, până în iarba de la Mogoşoaia şi birourile de la FRF, este o cale lungă şi pe care puţini au şansa de a o străbate. Răzvan Lucescu a trecut toate bornele kilometrice şi acum, ca într-un joc pe calculator, începe să colecteze bonusurile. Este tânăr, dar a văzut multe la viaţa lui. După ce ai lucrat cu George Copos, îl poţi probabil îmblânzi şi pe diavol. Poartă un nume greu, dar întotdeauna şi-a dorit să se facă abstracţie de el. Vorba lui Brâncuşi, la umbra marilor stejari nu creşte nimic. Răzvan nu şi-a schimbat numele, dimpotrivă. A cules învăţăturile bătrânului Mircea pentru fiul său, le-a trecut prin filtrul propriu, şi apoi a păşit pe propriul său drum.

E de o viaţă în fotbal, dar nu dă semne de blazare, una pe care mulţi i-au imputat-o lui Piţurcă. Dimpotrivă, în cazul său foamea de glorie atinge cote astronomice. N-a ezitat să se înhame la jugul ligii secunde, la Braşov, după ce atinsese înălţimile europene cu Rapidul. Nu s-a temut de munca de jos, iar sub bagheta lui “stegarii” au făcut o figură frumoasă la primul sezon de după revenirea în Liga I.

Muncă, muncă şi iar muncă

Într-un interviu acordat la finalul anului trecut revistei noastre, Răzvan Lucescu a vorbit despre visurile sale în antrenorat, presărându-şi discursul cu un cuvânt extrem de drag lui: “muncă”. “O echipă care lucrează şi munceşte nu are cum să nu crească”, crede Răzvan, care nu se teme nici de presiunea din fotbalul românesc, una pe care o va resimţi şi mai puternic din postura de selecţioner: “Atât timp cât vrei să câştigi, stres în fotbal va fi mereu. În acest sport trebuie să existe presiune, dar trebuie să fie o presiune benefică. Cei care îşi doresc să câştige sunt supuşi presiunii. Doar cei care nu îşi doresc să câştige rămân în zona lor de confort şi fug de această presiune. Nu am spus niciodată că nu suport presiunea, dar mă refer la cea corectă şi obiectivă”.

În egală măsură, cei care se aşteaptă la o reconstrucţie instantanee a naţionalei vor fi nevoiţi să aibă răbdare. “Când îţi propui obiective mari şi îndrăzneţe, trebuie să ştii că nu le poţi obţine peste noapte şi nu este normal să sari peste anumite etape”, a conchis Răzvan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here