Te asteptam si pe retelel sociale

Fotbal extern

PROFIL HENRIK LARSSON – SUEDIA/ Calaul Romaniei

Atacantul care a trimis România acasă de la Campionatul Mondial din 94, Henrik Larsson rememorează momentele unice trăite în meciul din sferturile de finală. În urmă cu 15 ani, suedezul Larsson a transformat cel de-al şaselea penalty din seria de lovituri de departajare şi, ajutat de ratarea lui Belodedici, a devenit călăul „Generaţiei de Aur”. Ajuns la aproape 38 de ani, atacantul care a scris istorie la Celtic şi Barcelona vorbeşte în exclusivitate pentru cititorii „Sport Magazin” despre partida România-Suedia din „sferturile” Mondialului American, despre transferul lui Cristiano Ronaldo la Real Madrid şi recunoaşte că nu a auzit niciodată de campioana Unirea Urziceni

10 iulie 1994, San Francisco. În faţa a 83.500 de spectatori, România se luptă cu Suedia pentru un loc în careul de aşi al Campionatului Mondial din Statele Unite. După un meci echilibrat, suedezii deschid scorul în minutul 78 prin Brolin, iar visul american al tricolorilor pare ca se apropie de sfârşit. Florin Răducioiu nu este însă de acord cu acest deznodământ şi egalează cu două minute înainte de final, iar meciul intră în prelungiri. După 11 minute, acelaşi Răducioiu aruncă o ţară întreagă în aer prin reuşita sa, iar România este din ce în ce mai aproape de o semifinală istorică la un Campionat Mondial. Vine însă minutul 117, când Kennet Andersson marchează după o ieşire greşită a lui Florin Prunea, iar partida se îndrepta spre loviturile de departajare. Un minut mai târziu, Prunea îşi răscumpără greşeala şi respinge incredibil şutul lui Henrik Larsson.

Am fost atât de aproape…

Au urmat penalty-urile, unde am început cu dreptul, dreptul suedezului Mild, care a trimis peste poartă. Răducioiu şi Lupescu au transformat, la fel şi Nilsson, şi România era din nou aproape de careul de aşi. A venit însă ratarea lui Dan Petrescu şi suedezii au egalat. După primele 5 lovituri de departajare era din nou egalitate perfectă. Atunci a pus mâna pe minge Henrik Larsson, care a executat perfect, deşi avea doar 22 de ani şi intrase pe teren cu doar 20 de minute în urmă. Ratarea lui Belodedici avea să-l transforme pe tânărul Larsson în erou naţional în Suedia. 10 iulie 2009, Helsingborg, Suedia. Peste „tânărul” Henrik Larsson au trecut 15 ani. Atunci juca la Feyenoord, unde a stat patru sezoane, din 1993 până în 1997. După cei patru ani petrecuţi în Olanda, Larsson a ajuns la Celtic Glasgow. În Scoţia a scris istorie, deşi a debutat cum nu se putea mai prost în tricoul alb-verde. În primul meci a pasat din greşeală unui adversar care a înscris şi Celtic a pierdut, 1-2. A continuat cu un autogol într-o partidă din cupele europene şi nimeni nu înţelegea ce se întâmpă cu atacantul suedez.

174 de goluri în 221 de meciuri

Ce a urmat a fost ceva de domeniul fantasticului. În cei şapte ani în care a evoluat la formaţia din capitala Scoţiei, Henrik Larsson a devenit unul dintre cei mai iubiţi fotbalişti din istoria clubului. A marcat 174 de goluri în 221 de meciuri oficiale şi a contribuit decisiv la câştigarea a nouă trofee: patru titluri de campion, trei Cupe ale Scoţiei şi două Cupe ale Ligii. De asemenea, a fost golgheterul campionatului în cinci din cele şapte sezoane jucate la „alb-verzi”, iar suporterii lui Celtic l-au votat în echipa all-time a lui Celtic.

Redactorul Sport Magazin, Ovidiu Ionescu împreună cu golgheterul suedez, Henrik Larsson (104 meciuri – 37 de goluri pentru echipa naţională)

Barcelona şi Manchester pe final

În vara lui 2004, Henrik Larsson s-a despărţit de marea sa iubire din Scoţia şi a ajuns la Barcelona. Primul an l-a început foarte bine, dar la finalul lunii noiembrie a suferit o accidentare teribilă, chiar în „El Clasico”. Sezonul următor şi-a revenit şi a câştigat Liga Campionilor şi campionatul Spaniei cu formaţia catalană, dar şi-a anunţat plecarea. S-a întors în Suedia, la prima sa dragoste, Helsingborg. După câteva luni a dat curs unei oferte mai mult decât tentată şi a plecat, sub formă de împrumut, la Manchester United. A stat trei luni pe „Old Trafford”, iar în aprilie 2007 a revenit la echipa din oraşul său natal, Helsingborg, de unde vrea să-şi şi încheie gloriasa carieră, foarte probabil la finalul acestui sezon.

România – Suedia 1-1, 2-2, 6-7 (la penalty-uri)

Marcatori: Răducioiu (88, 101) – Brolin (78), K. Andersson (117)
Au transformat penalty-uri: Răducioiu, Lupescu, Dumitrescu, Hagi – Nilsson, K. Andersson, Brolin, Ingesson, Larsson
Au ratat: Petrescu, Belodedici – Mild
Cartonaş roşu: Schwarz (101)

România: Prunea – Petrescu, Prodan, Belodedici, Selymes – D. Munteanu, Hagi, Lupescu, Popescu, I. Dumitrescu – Răducioiu
Antrenor: Anghel Iordănescu

Suedia: Ravelli – Nilsson, P. Andersson, Bjorklund, Ljung – Schwarz, Ingesson, Brolin, Mild – Dahlin, K. Andersson
Antrenor: Tommy Svensson

Henrik Larsson şi românii

Stabilit în Suedia în urmă cu doi ani şi jumătate, Dan Robu este fascinat de poporul suedez şi de oraşul care l-a adoptat, Helsingborg. Localitatea de aproape 100 de mii de locuitori este situată în centrul regiunii Skone, la marea Baltică. De altfel, cu vaporul se ajunge în maxim 20 de minute în Danemarca, în oraşul Helsinor, unde se află şi castelul lui Hamlet.

Bucureşteanul în vârstă de 46 de ani l-a cunoscut pe Henrik Larsson şi a rămas uimit de modestia golgheterului suedez. „De când l-am văzut prima dată mi-am dat seama că nu are fiţele altor fotbalşiti mult inferiori lui, de pe alte meleaguri. Henrik este un băiat cu bun simţ, respectuos, care salută pe toată lumea. Am povestit cu el şi chiar era uimit că vorbesc suedeza, deşi sunt stabilit aici de doar doi ani”, povesteşte Dan Robu prima sa întâlnire cu cel care a trimis România acasă la Mondialul American.

Citeste mai multe!