PRIMERA DIVISION/ Valencia patimeste

Sezonul nebun al Valenciei riscă să ia o turnură periculoasă. Deşi au cîştigat Copa del Rey acum două săptămîni, levantinii sînt în pericol să retrogradeze, fapt pentru care l-au demis pe Koeman şi i-au rechemat pe cei trei exilaţi (Albelda, Angulo, Canizares), în tentativa disperată de a nu cădea în Segunda

Mintea cea de pe urmă a oficialilor Valenciei i-a determinat pe aceştia să renunţe în sfîrşit la serviciile antrenorului olandez Ronald Koeman, atît de contestat pentru politica de forţă pe care a dus-o în vestiarul „liliecilor” (a se citi renunţarea la simbolurile menţionate mai sus) şi pentru criza fără precedent a echipei în campionat.

N-a fost însă singurul cap care a căzut săptămîna trecută pe „Mestalla”, o dată cu batavul făcîndu-şi bagajele alte patru „eminenţe cenuşii” de la Valencia: asistenţii Jose Mari Bakero şi Toni Bruins Slot, directorul sportiv Miguel Angel Ruiz şi secretarul tehnic Antonio Fernandez.

În atare condiţii, „celula de criză” levantină i-a atribuit interimatul echipei fostului jucător Salvador Gonzalez Marco, supranumit „Voro”, om care în cinci etape (patru fără cea disputată în weekend, cu Osasuna) trebuie să scoată formaţia din zona nisipurilor mişcătoare. La instalarea sa, Valencia se afla la numai două puncte de ultimul loc retrogradabil.

Nota bene, cînd Koeman a fost numit în funcţie, clubul era pe 4! Ce dezastru a provocat batavul! Prima mişcare a lui „Voro” a avut darul să îl apropie de fani: i-a rechemat în lot pe fotbaliştii trimişi de Koeman să alerge prin parcuri: Canizares, Albelda şi Angulo. „Dacă sînt pregătiţi să joace, ei vor juca. Totuşi, n-au mai disputat un meci de patru luni, iar acum noi jucăm pentru vieţile noastre într‑un interval extrem de scurt. Dar dacă voi considera că pot contribui la salvarea noastră, îi voi trimite în teren”, a spus tehnicianul de ocazie.

Acum, Valencia, deşi sigură de participarea în Cupa UEFA sezonul următor, nu ştie dacă va face acest lucru din postura de participantă în Primera sau Segunda Division.

Programul e greu: vizită pe „Camp Nou” duminică, apoi meci acasă cu Zaragoza, altă „disperată” (7 mai), deplasare la „lanterna” şi totodată rivala locală Levante (11 mai) şi o ultimă etapă de foc, pe „Mestalla”, cu Atletico Madrid (18 mai).