Primera Division/ Intoarcerea lui Valeron

Unul dintre cei mai sclipitori mijlocaşi din lume revine în iarbă după doi ani de la o accidentare teribilă, care părea să-i încheie cariera

E greu să nu ţi-l aduci aminte pe Juan Carlos Valeron, chiar dacă nu te pasionează fotbalul spaniol. Ca telespectator român, ai prins cu siguranţă măcar un meci memorabil făcut de Deportivo la Coruña în Liga Campionilor, în urmă cu şase-şapte sezoane. Sau măcar un “regal” de Primera Division, între SuperDepor şi Real Madrid, Barcelona ori Valencia.

Valeron era acolo. Era regele “Riazorului”, în cea mai frumoasă epocă pe care a prins-o vreodată Deportivo. Pasele lui luminoase compuneau de cele mai multe ori 75% din gol, ca să nu răpim nici din meritele unor Tristan, Makaay sau Pandiani. Nu de puţine ori, chiar el făcea onorurile şi arunca tribunele în extaz.

Aşa a fost şi cu Manchester, şi cu Arsenal, şi cu Bayern, pe “Olympiastadion”, sau cu Milan, la acel halucinant 4-0 din 2004, din Galicia. Sînt meciuri care definesc un fotbalist, iar cunoscătorii nu vor avea nimic împotriva afirmaţiei că Valeron e un jucător de geniu. Un fotbalist impresionant şi în naţionala Spaniei, cu care a prins două campionate europene şi mondialul asiatic. Şi, nu în ultimul rînd, un model de modestie, devotament şi pasiune pentru copiii care îmbrăţişează fotbalul.

Ghinionul nu le face însă favoritisme celor înzestraţi: pe 22 ianuarie 2006, adică acum doi ani, Valeron a suferit o ruptură de ligamente ale genunchiului stîng, într-o partidă contra celor de la Mallorca. Verdictul medicilor a fost necruţător: era “out” pentru restul sezonului. N-ar fi fost nimic neobişnuit pentru un fotbalist profesionist, ştiut fiind că astfel de lucruri se întîmplă. Numai că abia acum începea calvarul lui Valeron (32 de ani). După o recuperare de şase luni, în iulie 2006, mijlocaşul a suferit o ruptură a aceluiaşi ligament, cînd tocmai se pregătea pentru stagiunea următoare. Din nou o operaţie, iar reintrarea se amîna pentru startul lui 2007.

Coşmarul playmaker-ului avea însă trei părţi: revenit la antrenamente în luna ianuarie a anului trecut, Valeron a suferit o lovitură care a necesitat, după două luni, intervenţia chirurgicală.

Trecut prin chinurile iadului, ibericul n-a mai riscat nimic, iar medicii lui Deportivo au conceput ca la carte perioada de recuperare. După doi ani groaznici, Valeron a primit în sfîrşit unda verde să se antreneze normal. Nu s-a schimbat: are acelaşi zîmbet molipsitor pe buze. Şi, deşi părea un fotbalist terminat, speră să aducă revirimentul lui Depor, care fără dirijorul ei a fost atinsă de frigurile retrogradării.

           

Continuarea in numarul 95
(29 ianuarie – 4 februarie 2008)
Sport Magazin

Stiri recente

Olympique Marseille și AS Roma, în semifinalele Europa League

Olympique Marseille s-a calificat în semifinalele Ligii Europa după ce a dispus la lovituri de departajare de formaţia portugheză...