PRIMERA DIVISION/ ”El Derbi Barceloni” pe Camp Nou

Runda a 33-a Primerei Division este dominată de derby-ul catalan dintre Barcelona şi Espanyol, una dintre marile rivalităţi fotbalistice ale Europei

Calificarea în semifinalele Ligii Campionilor, acolo unde Barça va întîlni pe Manchester United, a risipit un pic tensiunea care rarefia aerul din vestiarul de pe „Camp Nou”. Euforia n-a durat însă, şi acum Barcelona trebuie să aibă grijă să nu o dea în bară chiar în finalul sezonului. Cu şase etape înainte de finalul campionatului, echipa lui Rijkaard încă mai are şanse la titlu, cu condiţia ca pînă la „El Clasico” (7 mai, pe „Santiago Bernabeu”) să micşoreze sau chiar să anuleze diferenţa faţă de Real Madrid printr-un şir pozitiv de rezultate. Marile probleme ale catalanilor sînt însă inconstanţa şi atmosfera de la club. Chiar săptămîna trecută, unul dintre oficialii grupării, Xavier Sala Martin, a dezvăluit presei iberice că la Barcelona vestiarul este scindat, unii fotbalişti „fac ce vor”, iar indezirabilii au fost scoşi în afara lotului, deşi oficial sînt „accidentaţi”. Aluziile la Ronaldinho sau Deco sînt evidente.

Espanyol, finalista Cupei UEFA acum un an, traversează un moment nefast în Primera Division, unde între martie şi aprilie a pierdut patru din cele cinci meciuri disputate, nereuşind să marcheze nici un gol în trei jocuri consecutive, dar încasînd opt goluri! Mai mult, şase din cele şapte înfrîngeri în deplasare suferite în „La Liga” în acest sezon au curs pe bandă rulantă din ianuarie şi pînă acum, cu o singură excepţie, un 1-0 la Getafe.

Adăugînd la această statistică jenantă şi faptul că pe „Camp Nou” n-a mai cîştigat de ani buni, s-ar spune că echipa lui Valverde, frustrată şi de accidentări, nu va obţine nici un punct în fieful marii sale rivale.