Primera Division/ Diego Alves, ingerul pazitor al Almeriei

0
145

Sezonul excelent făcut pînă acum de Almeria în Primera i se datorează în mare măsură unui singur om: portarul brazilian Diego Alves, care n-a luat gol timp de 678 de minute!

Europa fotbalistică este plină de brazilieni senzaţionali, majoritatea acestora fiind însă, evident, jucători de cîmp. Deşi nici contingentul goalkeeperilor nu este neglijabil, există în general senzaţia că portarii “născuţi” pe Copacabana nu sînt tocmai genul de oameni pe care să te poţi baza. Dida a fost un portar bun la Milan – atunci cînd nu şi-a scăpat mingea în poartă sau n-a jucat teatru ieftin, lăsînd fotbalul pe planul doi.

Redutabili, dar sub nici o formă inatacabili, sînt şi doi brazilieni din Serie A: Julio Cesar şi Alexander Doni, de la Inter, respectiv AS Roma. În aceeaşi categorie intră şi Helton, goalkeeperul lui FC Porto, a cărui carieră pe “Dragao” este bîntuită de unele gafe absolut monumentale.

O concluzie destul de pertinentă ar fi că portarii din Brazilia te lasă cînd ţi-e lumea mai dragă, de aceea să transferi un asemenea jucător poate fi uneori o adevărată loterie.

Almeria a riscat şi a cîştigat! Cel puţin pînă acum. Se ştie, formaţiile spaniole nu au o pasiune deosebită pentru portarii brazilieni. De altfel, formaţia de la ţărmul Mediteranei este chiar singura din La Liga care are între buturi un “gardian” din Ţara Cafelei!

A impresionat la Atletico Mineiro

Născut în Rio de Janeiro acum 22 de ani, Diego Alves a făcut primii paşi spre fotbalul mare la Atletico Mineiro, în 2002. A trebuit însă să aştepte trei ani pentru a se impune în poarta “alb-negrilor”. Ulterior, n-a mai cedat mănuşile, bifînd 61 de apariţii pînă 2007, cînd a venit oferta de la Almeria. Primera Division era o provocare de nerefuzat, aşa că Diego şi-a făcut bagajele şi a decolat spre sudul Spaniei. Aici îl aştepta o misiune difi cilă: să îl înlocuiască pe olandezul Sander Westerveld, care ajutase Almeria să atingă primul eşalon, pentru prima dată în istoria ei de nici două decenii.

Posibilul înlocuitor al lui Dida

Reflexele şi curajul lui Alves anunţau de la început lucruri bune. Dar ce a urmat a întrecut orice închipuire, 678 de minute fără gol primit, împotriva unor echipe ca Espanyol, Deportivo, Valencia, dar mai ales Real Madrid! Brazilianul, care a bătut recordul de invincibilitate al lui Iker Casillas în acest sezon, a devenit imediat prima ţintă a lui AC Milan pentru campania din vară. Posibilitate care îl încîntă: “Normal că îmi doresc să ajung la un club mare, dar trebuie aşteptat momentul oportun”.