PREMIER LEAGUE/ Afaceri de 1,5 miliarde de euro

În ultimii ani, opt cluburi engleze de fotbal şi-au schimbat proprietarii, iar suma achitată de noii patroni pare una de domeniul fantasticului

Cumpărarea formaţiei Manchester City de către o companie din Abu Dhabi pentru 200 de milioane de euro este ultima tranzacţie importantă realizată în Premier League, în timp ce clubul care a costat cel mai mult a fost Manchester United, pentru care familia Glazer a plătit aproape un miliard de euro. O altă tranzacţie importantă s-a petrecut în cazul cîştigătoarei Ligii Campionilor din 2005, FC Liverpool, care se confrunta cu probleme financiare şi avea nevoie să-şi construiască un nou stadion. În 2006, clubul a fost preluat de către americanii George Gillett şi Tom Hicks, pentru suma de aproximativ 215 milioane de euro. Un moment important în istoria recentă a Premier League a fost achiziţionarea în iulie 2003 a clubului Chelsea Londra de către miliardarul rus Roman Abramovici, pentru 100 de milioane de euro. În ultimii cinci ani, rusul a investit mai multe zeci de milioane de euro în jucători noi, revoluţionînd piaţa transferurilor din Premier League şi nu numai.

Unul dintre primii investitori care a cumpărat un club britanic a fost omul de afaceri de origine egipteană Mohamed Al Fayed, în 1997, pentru aproape 35 de milioane de euro. Prin sprijinul său fi nanciar, Fulham a recăpătat stadionul “Craven Cottage” şi a revenit în Premier League. În noiembrie 2006, clubul West Ham United a fost preluat pentru suma de 100 de milioane de euro de către un consorţiu condus de preşedintele Federaţiei Islandeze de Fotbal, Eggert Magnunsson. În decembrie 2007, acţionarul majoritar Bjorgolfur Gudmundsson a devenit preşedinte, după ce a cumpărat acţiunile compatriotului său şi a investit încă 35 de milioane de euro.

Clubul Aston Villa a fost achiziţionat de către miliardarul american Randy Lerner pentru suma de 75 de milioane de euro, în septembrie 2006. Lerner, proprietarul formaţiei de fotbal american Cleveland Browns, a ocupat şi funcţia de preşedinte, în locul lui Doug Ellis, care a renunţat la funcţie după 38 de ani. Încheiem lista cu un alt miliardar excentric, rusul Alexandre Gaydamak, care a devenit proprietarul lui Portsmouth, în iulie 2006, pentru suma de 33 de milioane de euro.

Stiri recente

Cândea Andreea, jucătoarea ACS Fotbal Feminin Baia Mare, convocată în Echipa Națională U15

Echipa Națională de Fotbal Feminin U15 se pregătește pentru un stagiu intensiv de antrenament, ce va avea loc la...