PRELIMINARII CM 2010/ Romania – Austria: Revansa si impacare

Miercuri, în Ghencea, “tricolorii” au două obiective: să se revanşeze în faţa elevilor lui Dietmar Constantini, care i-au învins în meciul tur, şi să se împace cu suporterii bucureşteni care i-au huiduit pe vremuri din prea multă dragoste de fotbal. Suporteri care n-au mai văzut o victorie pe stadionul “Steaua” din mai 2008, de la amicalul cu Muntenegru, 4-0.

Calendarul şi soarta au făcut ca Răzvan Lucescu să conducă naţionala României, la începutul mandatului său, în trei deplasări consecutive. A fost mai întâi acea partidă de calificare de la Marijampole, 1-0 cu Lituania, urmată de o deplasare pe terenul rivalei zonale Ungaria, la Budapesta. Şi aici, Dănciulescu, Apostol şi ceilalţi au ţinut steagul sus şi s-au impus tot cu 1-0. Sâmbătă, România a jucat derby-ul grupei a 7-a preliminare cu Franţa, la Paris, pentru ca în această miercuri să se producă, la Bucureşti, debutul lui Răzvan Lucescu şi al noii naţionale în faţa propriilor suporteri pe, sperăm noi, o arenă cât mai populată.

Alegerea stadionului Steaua“ nu a fost întâmplătoare. Lucescu este un bun psiholog al mulţimilor şi a vrut să transmită, cu această opţiune, un mesaj clar: “Sunt antrenorul naţionalei, nu tehnicianul care a antrenat Rapidul, marea rivală a Stelei. Suntem cu toţii români, aşa că susţineţi-ne!”. (La mijloc este şi o simbolistică ce nu trebuie neglijată: seniorul Mircea a fost ultimul care a bătut aici Austria, în 1986. Istoria se cere rescrisă.)

În urma barajului mondial pierdut cu Slovenia în 2001, după 1-2 în deplasare şi un 1-1 agonizant în Ghencea, jucătorii şi staff-ul naţionalei au concluzionat că arena “roş-albastră” le aduce ghinion, preferând să se reorienteze către stadioanele din alte oraşe, precum Craiova, Timişoara, Constanţa şi, mai recent, Cluj. Ba mai mult, atunci când din varii motive a fost aleasă Capitala, pentru acţiunile amicale sau oficiale, s-a jucat fie în “Giuleşti”, fie în “Groapa” dinamovistă.

Paranoia blestemului din Ghencea a atins cote atât de înalte, încât, în preliminariile Cupei Mondiale din 2006, de pildă, România nu a evoluat nici un meci pe “Steaua”, dar nici în Bucureşti. Abia în mandatul lui Victor Piţurcă s-a jucat aici din nou un meci oficial, acel 3-1 cu Belarus din 2006, contând pentru calificarea la Euro 2008. Însă atunci, publicul a avut ceva de împărţit cu Mutu, motiv pentru care din nou, naţionala a păstrat apoi distanţa. În februarie, România s-a întors în Ghencea pentru un amical cu Croaţia, pierdut însă 1-2.

Meciul cu Austria trebuie să ne aducă ceva mai mult decât trei puncte. El trebuie să parafeze reconcilierea dintre naţionala schimbată la faţă, şi publicul bucureştean. 

Stiri recente

România a urcat pe locul 43 în clasamentul FIFA, după calificarea la Euro 2024

Naţionala de fotbal a României a urcat cinci poziţii şi se află pe locul 43 în clasamentul FIFA dat...