Povestiri din epoca de aur – Meciuri celebre

Acuzat de viol

într-o perioadă în care Steaua şi Dinamo dominau fotbalul românesc din toate punctele de vedere, un rapidist s-a opus pur şi simplu ordinelor sosite de sus. Rapidistul Ioan Goanţă a învins aproape de unul singur pe Dinamo după ce, în ajunul partidei, fusese arestat de Miliţie sub acuzaţia de viol

Atunci era altfel. Steaua şi Dinamo de acum n-au probabil nici o legătură cu tot ceea ce se întîmpla înainte de 1989. într-un campionat dominat de orgoliile celor două echipe aparţinînd celor două ministere, fotbalul românesc respira prin performanţele obţinute de Steaua şi Dinamo în Europa. în interior însă, lucrurile erau putrede. Universitatea Craiova, Poli Timişoara şi Rapid erau echipe care „deranjau”, refuzînd ideea de a deveni „sateliţii” celor două puteri. Prin valoarea jucătorilor şi atingerea unor performanţe, Ştiinţa îşi cîştigase imunitatea. în schimb, Poli şi Rapid erau împinse sistematic către divizia secundă pentru a mai pierde din simpatia maselor.

Micul Riverra
în 1986, la Steaua jucau Duckadam, Iovan, Belodedici, Boloni, Balint, Lăcătuş, Piţurcă, iar la Dinamo, Moraru, Andone, Augustin, Dragnea, Orac sau Rednic. Şi Giuleştiul îşi avea propriul idol. Ioan Goanţă, purtătorul tricoului cu numărul 10, îşi cîştigase prin joc simpatia tribunei, dar şi banderola de căpitan de echipă. Pentru driblingul său fin, un ziarist îl supranumise Micul Riverra. Tribuna giuleşteană îl iubea şi pentru faptul că refuzase să plece la Victoria, echipa Securităţii. De ce? „Venirea la Rapid reprezentase ceva fantastic pentru mine. Rămăsesem impresionat de galeria care ardea pur şi simplu, alături de noi, jucătorii”, îşi aminteşte Micul Riverra după mai bine de două decenii.

Revolta lui Goanţă
26 aprilie 1986. Potcoava giuleşteană geme de lume, ca la orice meci cu Steaua sau cu Dinamo. în tribună se vorbea că ordinul de „sus” era ca Rapid să piardă, dar la scor strîns. în minutul 74 scorul era 0-0. Rapidistul Goanţă a preluat o minge la mijlocul terenului, i-a driblat în stilul caracteristic pe Ion Marin, Alexandru Nicolae şi pe Movilă, a trecut şi de portarul Moraru, după care a împins balonul în poartă. Scorul avea să rămînă 1-0, deşi partida a fost prelungită cu aproape zece minute. însă acest meci îşi avea istoria lui înainte de golul lui Goanţă. „Sincer, nu ştiam de vreun aranjament, însă Steaua şi Dinamo ne băteau destul de des. Cu o zi înaintea partidei, Liţă Dumitru, Fane Ţîră, Leo Toader şi Ioan Goanţă au fost chemaţi la Miliţie sub acuzaţia de viol! Era acolo o femeie pe care nu o văzusem în viaţa mea. Se dorea a fi de fapt un avertisment de la Dinamo, însă chestia asta m-a înrăit. Am vrut să demonstrez că putem învinge, iar la faza aceea totul mi-a ieşit din plin”, povesteşte Goanţă.

Continurarea in numarul 54 al Sport Magazin powered by kicker

Stiri recente

Nadia Comăneci a vizitat cantonamentul loturilor feminine de la Izvorani

Nadia Comăneci a vizitat cantonamentul loturilor olimpice şi naţionale feminine de la Izvorani, s-a fotografiat cu gimnastele tricolore şi...