PONTURI PENTRU PARIURI/ Preliminarii CM 2010 – Grupa 7

Austria – Insulele Feroe 1

Când România lui Victor Piţurcă se impunea cu 1-0 în Insulele Feroe după un meci de o tensiune paroxistică, toată lumea i-a sărit în cap selecţionerului. “Inadmisibil”, “strigător la cer”, “jucaţi fotbal!”, se auzea din toate părţile, însă iată că evoluţiile ulterioare ale pescarilor şi ospătarilor din Feroe, ca să folosim un eufemism la modă, dovedesc că nu numai România a jucat slab, ci şi adversara ei a jucat neaşteptat de bine. A nu se înţelege că naţionala din Insulele Feroe este vreo sperietoare – nici pe departe. Totuşi, din ciuca bătăilor care era acum un deceniu, trupa nordică a devenit, încet-încet, un “sparring-partner” care nu numai că rezistă tot meciul, dar a scăpat de timiditate şi nu ezită să îţi aplice un croşeu, poate chiar două, când faci greşeala să îl subevaluezi.

Sugestiv în acest sens este şi faptul că cel mai categoric scor la care au pierdut feroezii în actualele preliminarii a fost doar 0-2, de două ori în faţa liderului grupei, Serbia. În rest, 0-1 cu România, Lituania şi Franţa (!), şi mai sus menţionata remiză de colecţie cu Austria. Un progres considerabil faţă de echipa care primea 43 de goluri în preliminariile Euro 2008!

Mici şi răi

Să revenim însă la rezultatul care vă face probabil să vă clătiţi la ochi în aceste momente: doar 0-1 cu Franţa, pe 12 august 2009, în aceeaşi zi când România făcea instrucţie cu Ungaria la Budapesta. În condiţiile în care “Cocoşul galic” nu a jucat cu naţionala sa homeless, ci cu fotbalişti consacraţi precum Sagna, Escude, Gallas, Diarra, Gourcuff, Anelka, Evra, Toulalan, Malouda, ba chiar şi Ribery! De cealaltă parte au fost fotbalişti precum Benjaminsen, Samuelsen sau Lokin. Adică nişte anonimi. Fotbalişti a căror valoare de piaţă, însumată, atinge cu indulgenţă 500.000 de euro. În vreme ce Franţa şi-a permis să-l ţină pe bară la respectiva confruntare pe Karim Benzema, cumpărat în vară de Real Madrid cu 40 de milioane de euro! Dar anonimii rundei au fost francezii. Şi tot un cvasi-anonim le-a adus cele trei puncte cu Feroe: Andre-Pierre Gignac, de la Toulouse. “Feroezii au o defensivă foarte compactă, bine că i-am bătut”, s-a bucurat mijlocaşul lui Chelsea, Florent Malouda.

Apărare ciuruită pentru austrieci

Însă nu doar combativitatea adversarilor de sâmbătă îi îngrijorează pe austrieci. Austria, care a pierdut cu 0-2 ultimul amical, cu Camerun, se confruntă cu probleme de efectiv înaintea dublei cu Insulele Feroe (5 septembrie) şi România (9 septembrie). Didi Constantini a fost forţat de accidentări, dar şi de suspendări, să convoace un lot bazat pe jucătorii din campionatul intern. 18 din cei 23 de fotbalişti chemaţi provin de la cluburi locale, mai notabile decât figurile convocate fiind absenţele. Apărarea este cea mai descoperită, prin prism accidentărilor lui Sebastian Proedl (Werder Bremen), Martin Stranzl (Spartak Moscova) şi Emanuel Pogatetz (Middlesbrough) sunt accidentaţi. Absent tot cu Feroe, dar nu şi cu România, este şi Paul Scharner, căpitanul Austriei îndeplinind o suspendare de o partidă. Portarul Juergen Macho nu a mai fost convocat din cauza prestaţiei slabe cu naţionala africană, în vreme ce Andreas Ivanschitz, de la Mainz continuă să fie ignorat de selecţioner, deşi s-a remarcat în debutul de sezon din Bundesliga.

Clasament

1. Serbia 7 6 0 1 15 – 5 18
2. Franţa 6 4 1 1 8 – 6 13
3. Lituania 7 3 0 4 6 – 6 9
4. Austria 6 2 1 3 7 – 9 7
5. România 6 2 1 3 7 – 10 7
6. Ins. Feroe 6 0 1 5 1 – 8 1

FOTO: Austriacul Christian Fuchs (roşu), în duel cu feroezul Jonas Por Naes

Stiri recente

România a urcat pe locul 43 în clasamentul FIFA, după calificarea la Euro 2024

Naţionala de fotbal a României a urcat cinci poziţii şi se află pe locul 43 în clasamentul FIFA dat...