Te asteptam si pe retelel sociale

Fotbal extern

PONTURI PENTRU PARIURI/ Preliminarii CM 2010 – Fierbe planeta!

Finalul săptămânii trecute, precum şi mijlocul acesteia a avut un singur cuvânt de ordine pe întregul mapamond: fotbal. Pe toate meridianele, echipele luptă să ocupe un loc la sărbătoarea mondială de anul viitor din Africa de Sud. „Sport Magazin” vă oferă o amplă analiză şi pronosticuri pentru meciurile de miercuri.

FOTO: Cupa Confederaţiilor în vară ne-a arătat o mostră din atmosfera electrizantă care va fi peste mai puţin de un an, în Africa de Sud. Naţionalele implicate în preliminariile din această săptămână fac toate eforturile pentru a participa la festinul mondial.

AFRICA

Grupa A

Camerun-Gabon 1

O grupă ciudată. În mod normal, clasamentul trebuia să arate răsturnat, cu „leii neîmblânziţi”, obişnuiţi ai turneelor finale, dominând ierarhia şi cu Gabonul pe undeva prin coadă. Doar că Gabon a învins în Maroc, a zdrobit-o pe Togo, tocmai învingătoarea Camerunului. După ce cele două combatante s-au întâlnit în urmă cu trei zile la Libreville, unde a învins Camerunul, ambele aşteaptă acum cu sufletele la gură partida de la Yaounde.

AMERICA DE SUD

Bolivia-Ecuador 2

Ecuatorul continuă să spere. După deplasarea din Columbia, unde a pierdut, urmează „căţăratul” în La Paz. Bolivia nu mai contează în ecuaţia calificării, însă îşi va vinde scump pielea. În această grupă formată din zece echipe, primele patru vor merge direct la Mondialul din Africa de Sud, în timp ce a cincea va disputa o „dublă” cu a patra clasată din zona America de Nord, Centrală şi Caraibe. Nu trebuie uitat că Ecuator a trecut şi de Argentina.

Uruguay-Columbia 1

Fosta echipă a „Prinţului” Francescoli nu mai are strălucirea de altădată. O demonstrează şi rezultatele din actuala campanie când a pierdut la Montevideo ruşinos (0-4) cu Brazilia şi a remizat cu out-siderele Chile şi Venezuela, iar acum a pierdut la Lima, cu Peru. „Celeştii” nu mai pleacă favoriţi în faţa Columbiei, chiar dacă au învins-o chiar la Bogota. Şi pentru columbieni, ieşirea din grupă pare deja o misiune imposibilă, în pofida victoriei contra Ecuatorului.

Paraguay-Argentina 2

Cine ar fi crezut că Paraguay ar putea avea o asemenea evoluţie în actualele preliminarii? A învins-o pe Uruguay, a surclasat-o pe Ecuator, s-a distrat în Chile, a remizat la Buenos Aires şi a umilit marea Brazilia. Apoi, ciudat, a oprit motoarele. Argentina a suferit în grupă. După marele derby pierdut cu Brazilia se deplasează la Asuncion cu un singur obiectiv: victoria. Argentina nu vine doar cu dorinţa de revanşă, ci conştientizează că un rezultat bun trebuie să fie urmat de o victorie cu Peru şi alta în Uruguay.

Venezuela-Peru 1

Un meci aparent fără miză la Puerto la Cruz, cel puţin pentru Peru, codaşa grupei, care rămâne cu mândria recentei victorii asupra Uruguayului. Venezuela a surprins oarecum depăşindu-şi condiţia în câteva rânduri, dar a şi pierdut atunci când îi era lumea mai dragă. Acum, după remiza din Chile, speră la o victorie la pas în faţa lui Peru. Deşi a reuşit un istoric 1-1 în faţa Braziliei, Peru a reuşit să se facă mai mereu de râs, totul culminând cu acel 0-6 încasat în Uruguay, însă repetăm, acum a învins Uruguayul.

Brazilia-Chile 1

După marea victorie din Argentina, pentru Brazilia, la Salvador de Bahia se joacă acum derby-ul clasamentului. Chile vine după surprinzătorul egal cu Venezuela, dar cele două formaţii par deja cu un picior în Africa de Sud. Dacă pentru Brazilia această calificare este privită ca o normalitate în Ţara Cafelei, în schimb la Santiago de Chile ar fi mare sărbătoare. În grupă, cele două au mers braţ la braţ, Brazilia stând însă mai bine la capitolul înfrângeri. În tur, Brazilia s-a impus cu un sec 3-0.

ASIA

Baraj (meci retur)

Arabia Saudită-Bahrein 1

Plasate pe locul 3 în grupele din care au făcut parte, Arabia Saudită (după Australia şi Japonia) şi Bahrein (după Coreea de Sud şi Coreea Democrată) se află la momentul adevărului. Pentru a mai face un pas către Africa de Sud, trebuie să joace o „dublă”, una împotriva celeilalte. Prima partidă s-a disputat la Manama, în Bahrein, 0-0. Învingătoarea din acest baraj va mai juca încă un baraj, de data aceasta adversară urmând să fie Noua Zeelandă.

AMERICA DE NORD, CENTRALÄ‚ ŞI CARAIBE

Salvador-Costa Rica 2

Doar un pas. Atât mai avea de făcut Costa Rica pentru a ajunge în Africa de Sud, înaintea partidei cu mexicanii. Însă, după meciul pierdut fără drept de apel cu Mexic, lucrurile s-au complicat serios, iar costaricanii se deplasează în Salvador de unde cei supranumiţi „ticos” sunt decişi să revină cu toate cele trei puncte. Este pentru a patra oară când Salvador o întâlneşte pe Costa Rica în actualele preliminarii, de fiecare dată „ticos” adjudecându-şi victoria.

Trinidad Tobago-SUA 2

În Port of Spain e jale mare. Gazdele au fost veriga slabă a „hexagonului” Americii de Nord, Centrale şi Caraibelor pe toată durata preliminariilor. Iar acum vin americanii! O echipă Statelor Unite care a învins Salvadorul şi a prins gustul turneelor finale. Americanii au fost lideri în primele trei tururi, iar acum merg braţ la braţ cu Honduras. Au învins-o de două ori pe Trinidad Tobago, dar au cedat o dată în Port of Spain.

Mexic-Honduras 1

Mexicul nu mai străluceşte ca altădată, dar pare a avea către finişul preliminariilor un vizibil retur de formă. După meciul câştigat în Costa Rica, partida cu liderul Honduras, din Mexico City, se transformă într-un soi de derby al grupei. Greu de anticipat un rezultat. Au învins Hondurasul acasă, dar oaspeţii conduceau la pauză. În schimb, mexicanii au pierdut de două ori în partidele disputate la San Pedro Sula.

EUROPA

Grupa 1

Malta-Suedia 2

După victoria din Ungaria, Suedia a ajuns acum la Ta Qali pentru meciul cu Malta. Câştigătoarea este cunoscută dinaintea fluierului de start. Malta se află încă în lumea a patra a fotbalului, fără nici un gol marcat în opt partide, dar cu un punct smuls Albaniei. Suedia a avut un parcurs greu, cu doar o remiză în Albania şi cu meci pierdut acasă, la Solna, în faţa Danemarcei.

Albania-Danemarca 2

Toată suflarea fotbalistică miza pe Portugalia lui Cristiano Ronaldo la startul preliminariilor. Doar că Danemarca a apărut parcă de nicăieri semănând cu echipa aceea care venea de pe plajă şi câştiga Campionatul European. Bilanţul în actuala campanie este unul impresionant. Marile victorii obţinute în Portugalia şi Suedia, precum şi egalul de la Budapesta au avut darul de a propulsa Danemarca pe prima poziţie în clasamentul grupei.

Ungaria-Portugalia 2

Vecinii noştri au o şansă istorică la care nici nu îndrăzneau să viseze la startul preliminariilor. Asta spre stupefacţia chiar a adversarei din acest meci, Portugalia situându- se în acest moment sub Ungaria în clasamentul grupei. Lusitanii îşi leagă speranţele, nu numai de rezultatul din acest meci, dar şi de program. Portugalia îi va primi la Lisabona pe maghiari şi pe maltezi, în timp ce Ungaria se va deplasa şi în Danemarca.

Grupa a 2-a

Israel-Luxemburg 1

Pentru cele două formaţii lucrurile sunt destul de clare. Luxemburg nu-şi poate depăşi condiţia decât rareori şi rămâne în lumea a treia, iar Israel mai are de aşteptat pentru a se aşeza la masa bogaţilor. A părut o echipă împiedicată. A învins codaşele Luxemburg şi Moldova, dar n-a putut trece la Ramat Gan de Elveţia şi de Grecia. În schimb, Luxemburg rămâne doar cu amintirea unei victorii fantastice cu Elveţia.

Letonia-Elveţia 1

Meci aprig la Riga. Elveţia vine după marea victorie obţinută acasă cu Grecia, iar Letonia după deplasarea grea, dar victorioasă din Israel. În Ţara Cantoanelor cuvântul de ordine este victoria, dar şi balticii rămân animaţi de speranţe. Despărţite de numai trei puncte în clasament, cele două formaţii speră să meargă la Campionatul Mondial de pe prima poziţie în clasament, iar meciul dintre ele se transformă în derby.

Moldova-Grecia 2

Grecia a jucat în Elveţia şi a pierdut fără drept de apel. Pentru eleni, lucrurile s-au complicat serios, iar calificarea este la un pas de a fi compromisă. De aceea, o înfrângere, sau chiar un semieşec echivalează cu o tragedie greacă. Moldova practic nu există. „Fraţii” noştri de peste Prut n-au reuşit să treacă nici de minuscula Luxemburg, astfel că le va fi aproape imposibil să stăvilească iureşul grec.

Grupa a 3-a

Cehia-San Marino 1

Cehia a jucat în Slovacia marele derby cu vecina. În mod normal, Cehia trebuia să zburde în această grupă. Cehii au obţinut în extremis un egal în Slovacia, însă rămân pe penultima poziţie în clasament într-o grupă dominată chiar de către vecina lor. Vor obţine în mod sigur o victorie în partida cu San Mariono, echipa care n-ar nici un punct în opt meciuri şi doar un gol marcat.

Irlanda de Nord-Slovacia 1

Marele derby al acestei grupe se joacă la Belfast, Slovacia şi Irlanda de Nord fiind despărţite de numai două puncte în clasament. Ambele formaţii vin după două meciuri extrem de grele. Slovacia nu a reuşit să treacă pe propriul teren de Cehia. La rândul lor, nordirlandezii au remizat în Polonia, după ce a fost egalaţi către final din penalty. Irlanda de Nord pleacă favorită prin prisma terenului propriu.

Slovenia-Polonia 2

Slovenia a început să crească, cel puţin în actualele preliminarii arătând a echipă care poate să pună probleme. La Maribor, Polonia soseşte având ca obiectiv victoria. Leşii au reuşit doar un rezultat de egalitate cu Irlanda de Nord, la Varşovia. Tocmai de aceea, pentru a putea sări pe locul 2 în clasamentul grupei, înaintea nord-irlandezilor, Polonia trebuie să învingă în Slovenia.

Grupa a 4-a

Liechtenstein-Finlanda 2

Lucrurile sunt cât se poate de clare în această grupă dominată de Germania şi de Rusia. Finlanda doar respiră, iar Liechtenstein nu există. Echipa din micuţul stat a cedat cu 0-3 sâmbăta trecută la St. Petersburg, în timp ce Finlanda s-a impus la limită în Azerbaidjan. Teoretic, echipa din Ţara celor 1.000 de lacuri se va întoarce cu toate cele trei puncte şi din deplasarea de la Vaduz.

Ţara Galilor-Rusia 2

Gazdele dunt demult ieşite din cursa calificării. La Cardiff vor încerca să obţină o victorie doar pentru palmares. Misiunea pare însă imposibilă. Ruşii sunt odihniţi. În plus, la finalul săptămânii au avut un simplu meci de antrenament cu Liechtenstein, în care titularii s-au aflat în tribună. Ruşii încă vizează şefia clasamentului grupei, încă dominat de rivala istorică Germania.

Germania-Azerbaidjan 1

Întâlnire absolut disproporţionată din toate punctele de vedere. Când ar putea oare să se întoarcă azerii victorioşi din Germania? „Panzerele” au dominat această grupă în care singurul adversar redutabil s-a dovedit a fi Rusia şi au cedat un singur punct în şapte partide în care au marcat de 20 de ori. Germania s-a odihnit, în timp ce Azerbaidjan a pierdut sâmbătă, acasă, cu Finlanda.

Grupa a 5-a

Armenia-Belgia 2

Cele două formaţii nu au contat nici un moment în ecuaţia calificării la Mondiale. Belgia se află într-un prelungit declin, în timp ce Armenia e cufundată în mediocritate. Finalul săptămânii trecute a fost unul tragic pentru belgieni care au încasat cinci goluri în Spania, fără a înscrie vreunul. Nici armenii n-au avut un weekend liniştit. Bosniacii le-au administrat o înfrângere severă, chiar la Erevan.

Spania-Estonia 1

Ibericii nu sunt doar favoriţii acestor preliminarii, dar par şi pretendenţi îndreptăţiţi la finala viitorului Mondial. Spania a câştigat toate meciurile din grupă încasând doar două goluri în şapte partide. După galopul de sănătate cu Belgia, în faţa plutonului de execuţie de la Merida se prezintă acum Estonia. Balticii au pierdut fără drept de apel şi în faţa Turciei şi rămân pe penultima poziţie în grupă.

Bosnia Herţegovina-Turcia 1

Turcii sunt frustraţii grupei a cincea. La începutul campaniei vedeau un rival în calificări doar pe Spania. De undeva a apărut însă Bosnia/ Herţegovina care s-a instalat pe poziţia secundă. La Zenica, turcii vor avea viaţă grea, însă ambele echipe sunt cu moralul ridicat. Bosniacii s-au impus în deplasarea din Armenia, în timp ce, la Kayseri „ienicerii” au doborât redutele estoniene.

Grupa a 6-a

Anglia-Croaţia 1

Impecabil traseul englezilor în grupa cu numărul 6 în care au bifat numai victorii. Contracandidate au fost Croaţia şi Ukraina, însă doar echipa din fosta Iugoslavia a reuşit să ţină trena britanicilor. Anglia e practic calificată, însă Londra aşteaptă meciul cu Croaţia considerată de ceva vreme un mare duşman. Croaţia a învins greu Belarusul la Zagreb, însă Anglia o aşteaptă înfometată de noi victorii.

Andorra-Kazahstan 2

Întâlnire între două echipe care chiar nu au ce să caute în fotbalul de înalt nivel nereuşind măcar să încurce socotelile celor mari. Parcursul celor două în grupă a semănat cu o permanentă prăbuşire. Andorra se întoarce acasă cu tolba încărcată cu cinci goluri în deplasarea de la Kiev şi visează la o victorie istorică în faţa Kazahstanului care s-a impus în meciul tur cu 3-0.

Belarus-Ucraina 2

Ucraina pare nedreptăţita grupei. A pierdut un singur meci şi cu toate acestea ocupă abia poziţia a treia, la şapte puncte de liderul Anglia. Ucrainienii au zburdat în faţa Andorrei şi speră ca Anglia să treacă de Croaţia. Acest rezultat, coroborat cu o victorie ucraineană, la Minsk, în faţa Belarusului poate să îi propulseze pe locul ocupat de croaţi. Misiunea Ukrainei pare foarte grea urmând să primească vizita Angliei, în timp ce Croaţia va mai juca doar în Kazahstan.

Grupa a 7-a

Insulele Feroe-Lituania 2

Deşi participă la preliminarii pentru Mondiale şi Europene de foarte mult timp, Insulele Feroe se află încă pe lunga listă de aşteptare. Au reuşit un egal în grupă cu Austria, iar acum la Toftir soseşte Lituania. Echipă care i-a învins la limită pe faroezi în meciul tur. Iar dacă România mai spera, de ce n-ar fi făcut-o şi Lituania? O Lituania care a surprins pe toată lumea, pornind din poziţia de out-sider a obţinut trei victorii în grupă.

România-Austria 1

Echipa lui Adi Mutu va ajuca această partidă doar din orgoliul selecţionerului Răzvan Lucescu. România a şchiopătat în această campanie nereuşind să treacă de contracandidatele la supremaţie şi pierzând primul meci, extrem de important, cu Lituania. Meciul cu Franţa a arătat că România are un viitor, însă Mondialele au devenit de domeniul trecutului. Meciul cu Austria este unul al revanşei după ce am pierdut cu ghinion la Klagenfurt, iar Lucescu junior vrea să rămână neînvins la naţională.

Serbia-Franţa 1

Belgradul fierbe şi e în stare de război. O victorie a sârbilor în partida cu Franţa le asigură acestora biletele pentru Mondialul din Africa de Sud. Singurul meci pierdut de Serbia în actualele campanii a fost tocmai cel de disputat la Saint Denis. Oricum, nici Franţa nu este genul de echipă care să vină să se predea, chiar dacă a pierdut un tempo preţios cu România. Altfel, Franţa suferă şi acum în urma primului meci pierdut în preliminarii, cel cu Austria.

Grupa a 8-a

Muntenegru-Cipru 1

Aşa cum ar spune un hâtru, la Podgorica se întâlnesc orbii cu şchiopii. Muntenegru şi Ciprun n-au contat într-o grupă relative uşoară în care singurul adversar redutabil părea să fie Italia. Ambele formaţii vin după eşecuri. În pofida susţinerii din tribune, Cipru s-a văzut înfrântă acasă de Irlanda. La rândul ei, Muntenegru a pierdut zdrobitor în Bulgaria, chiar dacă a condos timp de o repriză.

Italia-Bulgaria 1

„Azzurii” ştiu să îşi dozeze efortul. Au câştigat fără să se întrebuinţeze prea tare (la pauză era egal) meciul cu codaşa Georgia. Lideră în clasament, Italia îi aşteaptă liniştită pe bulgari, la Torino. O victorie poate fi echivalentă cu calificarea. Bulgaria s-a impus acasă cu Muntenegru şi se prezintă în „Cizmă” animată de speranţe. În tur, Bulgaria şi Italia au terminat nedecis.

Grupa a 9-a

Scoţia-Olanda 1

În această grupă lucrurile sunt pe jumătate clare. Certitudinea este că Olanda va merge la Campionatul Mondial calificată direct. Locul 2 a rămas vacant, iar acesta duce la baraj. Prima pretendentă ar fi Scoţia, cu condiţia să nu piardă la Glasgow, chiar în faţa liderului grupei. Este de presupus că olandezii nu se vor întrebuinţa serios şi vor trimite în Scoţia o echipă de rezerve. La finalul săptămânii, Scoţia a învins-o pe Macedonia cu 2-0.

Norvegia-Macedonia 1

Şi partida de la Oslo seamănă ca un fel de derby pentru locul 2. Dacă Scoţia speră să ocupe poziţia a doua, în spatele Olandei, cu 10 puncte, de ce n-ar face-o şi Norvegia şi Macedonia, ambele cu câte şapte puncte? În plus, cele două mizează şi pe o înfrîngere a Scoţiei care joacă tocmai împotriva liderului. Norvegia pleacă totuşi cu prima şansă prin prisma avantajului terenului propriu, dar şi a faptului că Macedonia s-a întors înfrântă din Scoţia.

Citeste mai multe!