PONTURI PENTRU PARIURI/ Preliminarii CM 2010 – Europa

Grupa 1

Danemarca – Suedia 1

Pe final de campanie, lidera grupei are programate două meciuri pe propriul teren, sâmbătă cu Suedia, respectiv altul, la interval de patru zile, în compania Ungariei. Danezii, care şi în tur au învins cu 1-0, îşi vor da viaţa pentru victoria în derby-ul Nordului, care le asigură matematic prezenţa în Africa de Sud.

Portugalia – Ungaria 1

Cele două adversare sunt egale doar la puncte, pentru că la nivel valoric nu există comparaţie între Portugalia şi Ungaria. În pericol să nu prindă Mondialul, Cristiano Ronaldo & Co. sunt obligaţi să obţină în faţa ungurilor victoria ce i-ar apropia de baraj. Interesant este că trupa lui Queiroz este în căutarea primului succes acasă în actualele preliminarii.

Grupa a 2-a

Luxemburg – Elveţia 2

Participarea la Mondialul din 2006 le-a stârnit elveţienilor, altfel neutri de felul lor, gustul pentru competiţiile majore. Aceasta ar putea fi a treia prezenţă consecutivă a naţionalei din Alpi la un turneu final, dacă luăm în calcul şi Euro 2008, unde au fost co-organizatori. Cu 3 puncte luate în Luxemburg, Frei & Co. sunt virtual calificaţi. Turul a consemnat o surpriză uriaşă, gazdele de sâmbătă învingând la Zurich cu 2-1, dar elveţienii şi-au însuşit lecţia.

Israel – Moldova 1

În timp ce vizitatorii moldoveni sunt eliminaţi, şansele gazdelor din Israel de a merge la baraj sunt mai degrabă ipotetice. Evreii mai au de jucat două partide, acasă cu Moldova şi pe terenul Elveţiei, şi dacă vor să menţină vie speranţa până în ultima clipă, au nevoie obligatoriu de victorie în partida de sâmbătă. Moldovenii au pierdut şi când aveau pentru ce lupta, 1-2 în al doilea meci al preliminariilor.

Grecia – Letonia 1

Trupa bătrânului Rehhagel are un fi nal de campanie relativ lejer, adversare fi indu-i Letonia şi Luxemburg, ambele la Atena. Naţionala baltică este contracandidata directă a Greciei la poziţia secundă în grupă, aşa că importanţa duelului direct se subînţelege. Diferenţa de statură s-a văzut încă de la Riga, unde Letonia a cedat 0-2.

Grupa a 3-a

Cehia – Polonia x

Situaţie paradoxală în grupa a treia, unde Cehia şi Polonia, care altădată dictau ritmul în preliminariile turneelor fi nale, acum vor rata în mod normal accederea la Cupa Mondială. Oricum, nici una, nici cealaltă, nu se mai pot califi ca decât pe culoarul barajului, dar mai bine cotată pentru asta este una dintre Irlanda de Nord şi Slovenia. În tur, Polonia – Cehia s-a terminat 2-1, dar acum meciul de la Praga pare sortit unui egal.

Slovacia – Slovenia 1

Lucrurile sunt clare în partida de la Bratislava. Gazdele au o misiune simplisimă în tentativa lor de a se califi ca în premieră la Cupa Mondială. Tot ce trebuie să facă este să nu piardă în faţa “confraţilor” sloveni, secondanţii lor în grupă. Cum 1x fi e nu va fi cotat de bookmakeri, fie va avea o cotă infi mă, puteţi miza pe explozia slovacilor.

Grupa a 4-a

Finlanda – Ţara Galilor 1

Meciul de la Helsinki nu are nici o miză practică, şi asta deoarece zarurile au fost aruncate în grupa a patra, iar Germania şi Rusia sunt echipele care vor merge mai departe. Doar ordinea este neclară, în timp ce Finlanda şi Ţara Galilor culeg fi – rimiturile. Scandinavii nu au pierdut în preliminarii decât un meci acasă, în faţa Rusiei, iar la Cardiff au câştigat cu 2-0.

Rusia – Germania 2

Încă o partidă fabuloasă pentru Rusia, acasă, după celebrul duel cu Anglia din preliminariile Euro 2008. Acum în joc este accederea directă la Cupa Mondială, şi cu trei puncte din această confruntare esticii ar prelua şefi a grupei, cu doar o partidă înaintea finalului de campanie. “Panzerele” sunt însă decise să arunce Moscova în lacrimi, pentru germani victoria fi ind sinonimă cu calificarea.

Liechtenstein – Azerbaidjan 1

La prima vedere, un duel de calitatea unei partide din Liga a III-a, însă tocmai din astfel de meciuri sare iepurele la pariuri. Liechtenstein are după opt meciuri două puncte, provenite din egaluri cu adversara de sâmbătă (0-0 la Baku) şi cu Finlanda (la Vaduz). Pentru azeri, remiza de care aminteam a fost singurul moment mai acătării din califi cări, ei fi ind “lingura de lemn” a grupei. Etichetă cu care vor rămâne probabil şi după această vizită.

Grupa a 5-a

Estonia – Bosnia-Herzegovina 2

Cele unsprezece puncte care separă în clasament cele două naţionale ar trebui să vă ofere un indiciu despre diferenţa de valoare dintre ele. Bosnia lui Miroslav Blazevic a făcut cele mai bune preliminarii din scurta ei existenţă şi este în pragul unei performanţe imense într-o grupă cu Spania (califi cată direct), Turcia şi Belgia. Victoria la Tallin trimite Bosnia la un baraj istoric.

Belgia – Turcia 2

Belgienii au ratat atât ultimele două Europene, cât şi ultimele două Mondiale, aşa că lipsa de rezultate devine obişnuinţă în tabăra “Dracilor Roşii”. Pe turci însă, campania slabă pentru turneul din Africa de Sud îi doare cumplit. Asta, mai ales după performanţa de la Euro 2008. Băieţii lui Terim deja nu mai depind de ei, o eventuală victorie a Bosniei la Tallin omorându-le visul barajului. Tot ce pot face este să învingă Belgia … şi să se roage la Allah.

Armenia – Spania 2

“Lanterna” Armenia primeşte vizita liderei, deja calificate, Spania. Şi cum la campioana Europei echipa de rezerve este la fel sau poate chiar mai bună decât cea de bază, ca să glumim un pic, deznodământul este uşor de intuit. Chiar dacă îşi va menaja unii jucători, Del Bosque are destui aşi pentru a închide masa armeană.

Grupa a 6-a

Belarus – Kazakhstan 1, peste 2.5 goluri

Anglia este la ani-lumină distanţă, Croaţia la fel. Deloc surprinzător. Nimeni nu îşi făcea iluzii că Belarus şi Kazakhstan se pot implica în lupta pentru califi care, cu asemenea adversare de top. Acest derby ex-sovietic nu are nici un fel de miză, ci doar culoare locală. Belarus a defi lat la Alma- Ata, 5-1, aşa că de ce n-ar face-o şi la Brest?

Ucraina – Anglia x2

“Two-horse race”, ar spune englezii despre bătălia dintre Ucraina şi Croaţia, pentru ocuparea locului care duce la baraj. Englezii vin în vacanţă la Dnepropetrovsk, şi ar fi fără îndoială mai bucuroşi să-i lase acasă pe croaţi, care i-au privat de participarea la Euro. Însă e doar un scenariu. “Three Lions” sunt definiţia profesionismului, iar Capello ţine morţiş să încheie preliminariile cu linia de clasament 10-0-0.

Grupa a 7-a

Revela tiile, între ele
Austria – Lituania 1

Deşi ambele echipe şi-au depăşit condiţia în actualele preliminarii, traseul lor nu a fost deloc asemănător. Lituania a început perfect, cu o victorie la scor de forfait în România şi apoi un 2-0 acasă, la Marijampole, chiar împotriva Austriei, în timp ce “Das Team” cum este supranumită naţionala pentru care în trecut au strălucit Herzog sau Polster a obţinut 7 din cele 11 puncte în ultimele patru meciuri. Prin prisma acestor diferenţe, gazdele pot fi considerate favorite în întâlnirea de la Innsbruck. Dietmar Constantini, cel care a preluat din mers echipa de la reputatul Karel Bruckner, demis după o serie de eşecuri ce au urmat victoriei extraordinare împotriva Franţei, a avut curajul de a o transforma din temelii. Tinerii promovaţi de el au început, încet-încet, să capete curaj şi experienţă iar acum etalează un joc mult mai solid şi consistent decât o făcea Austria din urmă cu mai bine de un an, la partida tur. Cele două formaţii s-au mai întâlnit o singură dată pe teren austriac, în anul 1992, într-un meci amical. Victoria a revenit atunci gazdelor cu scorul de 4-0 (3-0).

Cu ochii la Belgrad
Franţa – Insulele Feroe 1 / peste 2,5 goluri

Considerată de specialişti, imediat după tragerea la sorţi, drept mare favorită la câştigarea grupei a VII-a, Franţa nu şi-a confirmat decât parţial statutul de mare echipă. După ce au învins în doar jumătate dintre meciurile disputate (4 din 8), “Les Bleus” se află acum la mâna altora. Contestatul Domenech trebuie să câştige ultimele două partide rămase de disputat în preliminarii dar şi aşa va trebui să aştepte mai mult de un pas greşit din partea Serbiei pentru a merge direct la CM 2010. Deşi jocul cu Insulele Feroe va avea loc la Guingamp, un orăşel cu numai 8000 de locuitori, este de aşteptat ca toate cele 18000 de locuri ale arenei Stade Municipal De Roudourou să fie ocupate. În ciuda ineficacităţii acute manifestate de Henry & Co. în aceste preliminarii, doar 10 goluri în 16 meciuri, şi a absenţei lui Gourcuff, accidentat, probabil că francezii le vor umple plasa pescarilor.

Grupa a 8-a

Muntenegru – Georgia 1

Eliminate previzibil din cursa pentru Africa de Sud, Muntenegru şi Georgia îşi ling rănile şi joacă pentru onoare şi palmares. Însă cel puţin gazdele au motive să fi e mândre. La prima lor participare de sine stătătoare în preliminarii, muntenegrenii au înregistrat cinci egaluri (inclusiv cu Bulgaria şi Irlanda) şi doar trei eşecuri. Ar cam fi timpul să repurteze şi prima victorie, în faţa unei Georgii fără orizont.

Cipru – Bulgaria x2

Aflaţi la cinci puncte în spatele ocupantei locului doi, Irlanda, bulgarii se agaţă de o speranţă fragilă. Ca să mai prindă barajul, “castraveţii” au nevoie de o victorie în deplareare din Cipru, coroborată cu un rezultat pozitiv al Italiei în Irlanda. Dacă nu se impun în Insula Afroditei, sau italienii pierd la Dublin, Berbatov & Co. sunt out cu 90 de minute înainte de fluierul de final al acestor preliminarii.

Irlanda – Italia x

Egal sau victorie la Dublin. Altfel spus, două variante din trei au campionii mondiali en-titre pentru a-şi procura biletele pentru Africa de Sud, cu o etapă înainte de fi nalul campaniei de calificare. Însă nu va fi deloc uşor. Irlanda vulpoiului Trapattoni le-a făcut viaţa grea şi la Bari, unde tabela a arătat la fi nal 1-1. Noi preconizăm încă un egal italienesc care îl va unge la inimă pe Lippi – nu şi pe Trap, însă…  

Stiri recente

Steaua şi Minaur Baia Mare şi-au aflat adversarele din optimile European Cup la handbal masculin

Steaua Bucureşti şi Minaur Baia Mare şi-au aflat, marţi, adversarele din optimile European Cup, după tragerea la sorţi de...