PONTURI PENTRU PARIURI/ Liga Campionilor, turul II preliminar

Cea mai puternică întrecere intercluburi la nivel planetar programează, în această săptămână, manşa întâi a turului II preliminar. Miza este enormă, o eventuală calificare în faza următoare asigurându-le celor 17 norocoase invingătoare un bilet sigur către Europa League sau şansa să se bată pentru accederea în grupele Ligii Campionilor

KF Tirana – Stabaek X2

Cu 24 de titluri în palmares, KF Tirana este cel mai titrat club din Albania. Echipa, alcătuită preponderent din internaţionali albanezi, joacă pe o arenă cu 27.000 de locuri şi beneficiază de un public fanatic la meciurile importante. De partea cealaltă, oaspeţii sunt o formaţie în plină ascensiune în fotbalul norvegian. Stabaek a cucerit anul trecut titlul pentru prima oară în istorie şi şi-a inaugurat la începutul lui 2009 o arenă ultamodernă de 15.000 de locuri, care a costat 61 milioane de euro.

FC WIT Georgia – NK Maribor 2

Gazdele nu reprezintă mai nimic pe harta fotbalului european. În sezonul 2004-2005, georgienii au reuşit contraperformanţa să piardă meciul de pe propriu teren cu polonezii de la Wisla Cracovia cu un scor neverosimil, 2-8. NK Maribor este în schimb cea mai titrată echipă din Slovenia, fiind singura formaţie din această ţară care a jucat în grupele Ligii Campionilor. Oaspeţii nu beneficiază de mari vedete în lot, dar îl au ca manager pe Zlatko Zahovič, cel mai mare fotbalist din istoria Sloveniei.

EB/Streymur – APOEL Nicosia X2

Campioană în premieră în Faroe în sezonul trecut, EB/Streymur este alcătuită aproape în totalitate din fotbalişti locali, cu excepţia românului Sorin Vasile Anghel, care evoluează ca mijlocaş ofensiv. APOEL Nicosia este cel mai titrat club cipriot, având 20 de titluri în palmares. Anul trecut, oaspeţii au eliminat din Cupe UEFA puternica formaţie sârbă Partizan Belgrad şi au obţinut ulterior un prestigios rezultat de egalitate în deplasare, 1-1 cu Schalke 04. Vedeta ciprioţilor este fostul internaţional polonez, atacantul Marcin Ã…”ewÅ‚akow.

FC Copenhaga – FK Mogren 1

Dintre toate formaţiile angrenate în această fază a competiţiei, danezii beneficiază de cel mai mare buget. FC Copenhaga îşi dispută meciurile de pe teren propriu pe luxoasa arenă Parken (34.000 de locuri), care a găzduit finala Cupei UEFA din 2000. Vedeta danezilor este vitezistul Jesper Grønkjær. Oaspeţii sunt un nume nou pe harta fotbalului european şi s-au calificat în turul II preliminar al Ligii Campionilor după o dublă victorie contra maltezilor de la Hibernians, 2-0 în tur şi 4-0 pe teren propriu.

Debrecen – Kalmar 1

Fosta formaţie a românilor Tibor Selymes şi Marius Şumudică domină de câţiva ani campionatul ungar, dar nu a ajuns încă în grupele Ligii Campionilor. În sezonul 2005-2006, ungurii au administrat, în turul II preliminar, un şocant 8-0 croaţilor de la Hajduk Split, dar au fost apoi eliminaţi de Manchester United. Campioni în premieră în Suedia, oaspeţii sunt nişte anonimi pe plan internaţional. Fără mari vedete în lot, oaspeţii se bazează în faza ofensivă pe câţiva fotbalişti brazilieni de mâna a doua.

FK Skopje – BATE Borisov 2

O formaţie de pluton în fosta republică exiugoslavă până nu demult, FK Skopje a luat faţa rivalilor locali din capitala Macedoniei în sezonul trecut şi a cucerit în premieră titlul. Cu toate astea, gazdele nu se pot lăuda cu performanţele europene ale adversarilor. BATE Borisov este surpriza ediţiei trecute a Ligii Campionilor, competiţie unde a atins faza grupelor şi a terminat la egalitate cele două dueluri cu legendara Juventus Torino.

Hafnarfjordur – Aktobe X

Cvadruplă campioană în Islanda, Hafnarfjordur nu a speriat încă pe nimeni prin Europa cu excepţia comentatorilor TV, cărora le-a împleticit limba. În lotul gazdelor se regăsesc doar doi fotbalişti străini, nişte anonimi din Danemarca. Nici oaspeţii nu sunt o formaţie cu nume sonore în lot, singurul jucător cunoscut cât de cât pe plan internaţional fiind bielorusul Andrei Lavrik, care are 37 de selecţii la naţionala ţării sale.

Pyunik Erevan – Dinamo Zagreb 2

Gazdele se confundă practic cu naţionala Armeniei în ultimii ani. De opt ori campioană consecutiv, Pyunik se bazează pe jucători din propria pepinieră, mulţi din aceştia fiind promovaţi la prima echipă la vârste foarte fragede. În faţa armenilor va sta cea mai titrată formaţie din fotbalul croat. Deşi a vândut în ultimii ani jucători ca Eduardo, Ivica Olic, Niko Kranjar, Luka Modric sau Vedran Corluka, toţi pe sume colosale, Dinamo Zagreb rămâne o forţă în Europa de Est. Vedetele actualei formaţii sunt veteranii Igor Biscan (31 ani) şi Robert Kovac (35 ani).

Ventspils – Dudelange 1

Gazdele domină cu autoritate campionatul leton în ultimii trei ani. Deşi a ajuns la 38 de ani, veteranul Vitālijs Astafjevs face parte din lot. Mijlocaşul ofensiv are 152 de prezenţe sub drapelul Letoniei, fiind cel mai selecţionat fotbalist european din istorie la nivelul loturilor naţionale. Deşi au adunat 24 de meciuri în cupele europene, oaspeţii au strâns doar două victorii până în prezent. Campioana Luxemburgului abundă de fotbalişti străini, având în lot şi doi jucători exotici din Insulele Capului Verde.

Ekranas – FK Baku X2

Formaţie exclusă, în urmă cu cinci ani, pentru o singură zi, din campionatul lituanian din cauza unui scandal legat de aranjarea unor meciuri, Ekranas nu iese cu absolut nimic în evidenţă la nivelul lotului sau al rezultatelor pe plan european. De partea cealaltă, azerii au probabil cea mai cosmopolită formaţie din Liga Campionilor, având în lot fotbalişti de 15 naţionalităţi printre care şi un român, Valentin Muscalu.

Austria Salzburg – Bohemian 1

Finaliştii ai Cupei UEFA în 1994, gazdele au redevenit o formaţie cu pretenţii pe plan european în 2005, odată cu preluarea echipei de către concernul Red Bull. S-au făcut investiţii masive la club şi s-au transferat jucători de top ca Alexander Zickler, Sasa Ilic sau Robin Nelisse. Performanţele pe plan internaţional întârzie însă să apară. Înfiinţaţi în urmă cu 119 ani, oaspeţii au zece titluri în Irlanda, dar nici ei nu au cu ce se lăuda în cupele europene în ultimii ani.

NK Zrinjski – Slovan Bratislava X

Interzise timp de o jumătate de secol de regimul dictatorial din fosta Iugoslavie, gazdele au renăscut ca pasărea Phoenix în ultimii ani şi au cucerit două titluri de campioni. O formaţie a etnicilor croaţi din Bosnia, NK Zrinjski dispune de una din cele mai dure galerii din Europa de Est. Câştigătoare a Cupei Cupelor în 1969, Slovan Bratislava a cucerit sezonul trecut titlul de campioană în Slovacia după un deceniu de absenţă şi umilinţe în faţa rivalilor locali, Inter şi Artmedia.

FC Inter Turku – Sheriff Tiraspol X2

Formaţie fără prea multă tradiţie în Finlanda, FC Turku s-a înfiinţat în 1990 din capriciul unui miliardar. Supărat că fiul său de 11 ani nu este primit la nici o echipă din oraş, Stefan HÃ¥kans a decis să-i facă acestuia propriul club. O formaţie pestriţă, cu jucători de şapte naţionalităţi în lot, Inter Turku a cucerit campionatul în premieră în sezonul trecut. Oaspeţii au o istorie similară. În ciuda investiţiilor de zeci de milioane de euro ale patronatului, moldovenii nu au acces încă în grupele Ligii Campionilor, deşi au avut zece încercări consecutive.

FC Rhyl – FK Partizan 2

Formaţie ce joacă pe un stadion de doar 3.800 de locuri, FC Rhyl are totuşi o tradiţie de peste un secol. Cu toate acestea, gazdele au doar două titluri în Irlanda de Nord. “Vedeta” echipei este Sam Heenan, un internaţional din Papua Noua Guinee. Oaspeţii sunt un nume sonor pe plan european, fiind finalişti în ediţia din 1966 a Cupei Campionilor Europeni.

Wisla Cracovia – Levadia Tallin 1

Triplă câştigătoare a Cupei UEFA Intertoto în anii 70, formaţia din capitala Poloniei a reuşit multe rezultate de prestigiu pe plan european şi în ultimii ani, dar fără să ajungă în fazele superioare ale cupelor europene. Victoriile cu formaţii precum Inter sau Barcelona nu au fost concretizate până la final. Sixtuplă campioană în Estonia, Levadia Tallin a adunat 32 de meciuri în cupele europene până în prezent, dar nu are decât 9 victorii în palmares.

Levski Sofia – Saint Julia 1

De 26 de ori campioană a vecinilor de la sud de Dunăre, Levski Sofia este formaţia bulgară cu cele mai bune performanţe pe plan european din ultimii ani. Sfert-finalişti în ediţia 2005-2006 a Cupei UEFA, bulgarii au ajuns în urmă cu doi ani şi în grupele Ligii Campionilor. Oaspeţii au ajuns în turul II preliminar după ce au fost nevoiţi să joace o dublă manşă cu o altă formaţie a unui stat liliputan, SP Tre Fiori (San Marino).

Maccabi Haifa – Glentoran 1

Gazdele sunt prima formaţie din “Ţara Sfântă” care a reuşit calificarea în grupele Ligii Campionilor. Se întâmpla în urmă cu şapte sezoane, iar Maccabi reuşea atunci o victorie de senzaţie cu 3-0 în faţa lui Manchester United. Israelienii au continuat şi în sezoanele următoare să aibă o comportare onorabilă în cupele europene. De partea cealaltă, Glentoran se poate mândri cu 23 de titluri de campioană în Irlanda de Nord, însă nu a rupt niciodată gura târgului pe plan internaţional.

Stiri recente

Aroganță vs. respect în tenis, cu Victor Hănescu. Cazurike Djokovici și Nadal

https://www.youtube.com/watch?v=gzImbMVRDU0&t=1089s Victor Hănescu a spus în cadrul Podcastului Business Philosophy despre atitudinea de aroganță vs. respect în tenis, analizând comportamentele...