PONTURI PENTRU PARIURI – FRANTA/ Intre O.L. si O.M.

Olympique Lyon – Olympique Marseille pronostic X

Ce se poate spune despreun astfel de meci? Nu prea multe. Doar că Hexagonul arde în aşteptarea lui. Nu este neapărat un derby de tradiţie, un „classico en francais”. Este în schimb o întâlnire pentru supremaţie, cu orgolii mari puse în joc şi cu o valoare înzecită a punctelor. Şi, evident, cu acel apăsător clasament în care şi-au făcut loc şi alte pretendente la titlu.

Nu există dominaţie

Greu de spus cine domină aceste întâlniri de pe „Gerland”, arenă pe care la fiecare confruntare dintre O.L. şi O.M., 40.000 de microbişti stau cu sufletele la gură. Cum spuneam, nu există o dominaţie clară, o tradiţie. Ultimii zece ani sunt elocvenţi în acest sens. Statisticile ne oferă un amalgam al rezultatelor, deşi ne referim la perioada de hegemonie lyoneză, cu cele şapte titluri consecutive câştigate. Practic, Lyon s-a impus de numai patru ori într-un întreg deceniu. Patru este şi numărul remizelor între cele două, în timp ce Marseille s-a impus în două rânduri. Mai mult, s-au împlinit patru ani de când Lyon n-a mai intrat la propriile cabine cu o victorie asupra celor de la „droit au but”. Pentru că, în ultimile trei ediţii vorbim de două remize şi de o victorie a marseillezilor.

Pledoarie pentru spectacol

Acum doi ani, lyonezul Juninho Pernambucano deschidea scorul în chiar debutul partidei şi asistenţa anticipa o dezlănţuire de forţe a gazdelor. N-a fost însă de acord Niang, care a marcat de două ori în poarta lui Vercoutre aducând victoria pentru O.M. Sezonul trecut a fost linişte şi pace pe „Gerland”. Într-o seară friguroasă de decembrie, echipele conduse atunci de Claude Puel şi Eric Gerets au oferit o remiză albă care a mulţumit pe toată lumea. Acum, după miercurea europeană din UEFA Champions League, O.L. şi O.M. atacă o victorie care să le menţină în strânsa luptă pentru titlu.

Ligue 1
AS Monaco – Grenoble 1

Teoria o indică favorită certă pe echipa din Principat. Probabil că şi cota este minusculă ţinând cont de uriaşa diferenţă din clasament. Monegascii se află sus, luptând de la egal la egal cu Bordeaux, Lyon şi Marseille pentru titlu în Ligue 1. Tot teoretic, Monaco ar trebui să zburde în meciul cu ultima clasată. Grenoble a bătut toate antirecordurile din fotbalul din Hexagon şi nu numai. Dar tot prin prisma multitudinii de rezultate negative, microbiştii aşteaptă şi o revenire a lui Grenoble, pentru că în fotbal o situaţie nu durează la infinit. Istoria întâlnirilor dintre cele două este extrem de săracă, indicând trei victorii pentru Monaco din tot atâtea întâlniri, fără nici un gol reuşit de Grenoble. Sezonul trecut, echipa din Principat s-a impus la limită, după golul reuşit de Licata.

Ligue 1
Le Mans – Auxerre 2

Doar de cinci ori în istorie s-au confruntat Le Mans şi Auxerre pe arena „Leon Bollee”. Echilibrul este unul perfect. De două ori au învins gazdele, în două rânduri oaspeţii, iar o întâlnire s-a încheiat la egalitate. Meciul este unul deschis oricărui rezultat, în primul rând prin prisma interesului celor două grupări. La fel ca anul trecut, Le Mans se află foarte aproape de retrogradare şi orice punct este cât se poate de preţios. De partea cealaltă, echipa lui Daniel Niculae visează frumos. Se află în pluton, dar la mică distanţă de echipele care luptă pentru titlu. Anul trecut s-a impus Auxerre după ce Oliech a reuşit o dublă în doar patru minute. Acelaşi lucru îl speră şi Niculae, românul arătând o vădită revenire de formă.

Ligue 2
Arles Avignon – Le Havre X

Cine ar fi îndrăznit cu ceva timp în urmă să mizeze pe un astfel de meci? Cine a auzit de Arles Auvignon? Pentru că în urmă cu un sezon se afla în liga a treia obţinând promovarea cu două etape înainte de final, după o victorie asupra celor de la Rodez. Iar parcursul în Ligue 2 al micuţei, dar bătrânei echipe (înfiinţată în 1913) este unul mai mult decât onorant. Cu siguranţă, în disperarea de a prinde locul secund în clasament, după Caen, Le Havre nu va avea viaţă uşoară pe „Stade des Sports”. În sezonul actual, gazdele nu au pierdut nici o întâlnire acasă, bifând trei victorii şi tot atâtea remize. Pe de altă parte, Le Havre este cu adevărat o maestră a deplasărilor, pierzând un singur meci din şapte. Imposibil de anticipat un rezultat final.

Stiri recente

România a urcat pe locul 43 în clasamentul FIFA, după calificarea la Euro 2024

Naţionala de fotbal a României a urcat cinci poziţii şi se află pe locul 43 în clasamentul FIFA dat...