Polonia şi Ucraina vor găzdui Campionatul European de fotbal din 2012

Miercuri, la Cardiff, preşedintele UEFA, fostul mare internaţional francez Michel Platini, a anunţat gazda turneului final al Campionatului European de fotbal din 2012 şi deşi se părea că Italia este mare favorită, organizarea a revenit în comun Poloniei şi Ucrainei.

Decizia este una cu adevărat surprinzătoare în condiţiile în care candidatura Poloniei şi Ucrainei a trecut la limită de turul întâi, în dauna celor ale Greciei şi Turciei, iar dintre cele trei candidaturi finaliste, dosarul Poloniei şi Ucrainei părea să conţină cele mai multe bile negre.

Toţi specialiştii anunţau o victorie a Italiei, ţară care deţinea cel mai bun dosar din punct de vedere administrativ, al infrastructurii, al stadioanelor şi al legilor, şi, nu în ultimul rând, Italia fiind ţară a cărei echipă de fotbal este campioana mondială en-titre şi cea mai bine clasată echipă în top-ul FIFA.

Cu toate acestea, reprezentanţii Comitetului Executiv al UEFA au considerat că Polonia şi Ucraina pot organiza turneul final al Euro 2012 astfel că aceste două ţări vor fi gazdele competiţiei de peste cinci ani, în dauna Italiei şi a candidaturii comune dintre Ungaria şi Croaţia.

Cele două organizatoare nu au mai avut pe mână turnee de o asemenea anvergură însă Polonia a fost medaliată cu bronz la Mondialele din 1978 şi 1982 iar mai mulţi jucători din Ucraina au făcut parte din naţionala URSS ce a câştigat primul titlu european in 1960.

Partidele turneului final din 2012 vor fi găzduite de opt oraşe, patru din Polonia, Gdansk, Poznan, Varşovia şi Wroclaw, şi patru din Ucraina, Dnepropetrovsk, Kiev, Doneţk şi Lvov.