POLI TIMISOARA/ O istorie calcata in picioare

Politehnica a fost înfiinţată în anul 1921 şi a avut culori alb-negru, aceleaşi culori ca Sportul Studenţesc şi „U” Cluj, ambele reprezentante ale institutelor universitare.

Politehnica a evoluat în campionatul districtual Timişoara pînă în anul 1940. Gruparea studenţească apare pentru prima dată în Divizia B, ediţia 1940-41, cînd ocupă locul 9, din 10 echipe.

În 1946, FRFA oferă Timişoarei un loc în prima divizie, şi, pentru acesta, s-au întîlnit CFR şi Politehnica, prima fiind admisă (după 1-1 şi 3-1). Poli va evolua în Divizia B (1946-48), ratează promovarea (1947, 0-1 în meci de baraj cu Textila Buhuşi), dar reuşeşte să cîştige barajul-mamut din 1948 şi ajunge pentru prima dată în Divizia A, unde ocupă un loc 3 în 1950. De atunci, evoluţia Politehnicii, devenită CSU, în 1948, şi Ştiinţa, în 1950, a fost extrem de oscilantă, echipa terminînd fie pe locul 3, fie pe un loc retrogradant.

CFR Timişoara, devenită Locomotiva, părăseşte prima divizie în 1956, Poli devenind echipa oraşului. Perioada 1967-1973 a fost una neagră în istoria lui Poli, deşi oraşul a făcut tot posibilul ca echipa să revină în „A”. În 1970, CFR revine în prima divizie, dar numai pentru un singur an. Poli iese din pasa neagră şi repromovează în 1973. În 1987 obţine o memorabilă victorie în faţa lui Dinamo, dar în retur Poli va pierde surprinzător, acasă, meciuri cu Corvinul, Oţelul, Petrolul şi Steaua, face egal cu Sportul şi la fel de surprinzător cîştigă cu FC Olt Scorniceşti, Flacăra Moreni şi Rapid. Dinamo „i-a făcut” fără ca echipele din clanul Dinamo să provoace scandal la Timişoara.

Doborîţi de Zambon

În 1997-1999, Poli nu reuşeşte să revină în prima divizie. Mai mult, în anul 2000 echipa termină din nou pe locul 15 şi trebuia să părăsească Divizia B. Dacia Piteşti îi oferă locul ei şi Poli va evolua încă în divizia secundă. Echipa ajunge pe mîna italianului Zambon. În epoca acestuia, nu poate evita ultimul loc, FRF contribuie cu o penalizare de 15 puncte şi Poli a fost singura echipă din istoria ţării care a terminat întrecerea cu un punctaj negativ (-8). Pentru ca nebunia să poată începe, în Divizia C, ediţia 2000-2001, pe locul 2 termină AS Politehnica, echipă nou-promovată, apoi aceasta se va clasa pe locul 8 în sezonul următor. Echipa din Divizia C a apărut, cu siguranţă, ca o replică la echipa din divizia secundă, al cărei preşedinte a fost Zambon. Mai mult, AEK Bucureşti, echipă provenită din Fulgerul Bragadiru după preluarea acesteia de către Toni Doboş, promovează în prima divizie (2002) şi se mută la Timişoara, devenind Poli AEK. Zambon se hotărăşte să revină cu echipa sa şi promovează în B (2004).

Numai că oraşul nu-l mai vrea şi echipa lui se numeşte Politehnica Timişoara, dar activează la Bucureşti sau Drăgăşani. Doboş vinde echipa lui Iancu, dar rămîne tot Poli AEK. Zambon este nemulţumit, ştie că Politehnica este a lui, dar echipa lui Iancu încearcă să o facă uitată şi să-i preia istoria. Italianul se plînge FRF, apoi CAF şi spune că ambele i-au acordat cîştig de cauză, dar ajunge şi la TAS din Lausanne. Acolo dovedeşte clar că Politehnica a ajuns la el şi cere ca orice altă echipă din Timişoara să nu poată folosi culorile, palmaresul şi numele pe acelaşi principiu: nu se poate să existe două societăţi comerciale diferite cu acelaşi nume sau însemne. În decembrie 2006, TAS îi dă cîştig, şi de atunci începe marele scandal. Iancu ţipă în toată presa că el are dreptate, că FRF l-a furat, că Sandu a fost mituit sau că s-a răzbunat. FRF evită scandalul şi, deşi afirmă că pune în aplicare decizia TAS, anul în care Iancu trebuie să schimbe numele echipei va fi 2008, adică la 18 luni de la sentinţă. Iancu schimbă numele echipei luate de la Doboş în Politehnica Ştiinţa 1921, pe baza unei fuziuni cu o Politehnică care ar fi deţinătoarea palmaresului, dar care s-a înfiinţat în 2002. Apoi schimbă din nou numele echipei, ştiind că nu-i va fi bine în Cupa UEFA cu vechiul nume (Politehnica Ştiinţa 1921), dar alege culoarea mov în locul violetului. Urmarea o puteţi găsi pe străzile Timişoarei.

Stiri recente

Cu cine va juca Gabriela Ruse în primul tur la WTA 1000 Miami Open

Gabriela Ruse, locul 102 WTA, venită din calificări, şi-a aflat adversara de pe tabloul principal al turneului de categorie...