Poli Iasi, Rapid si Steaua prezinta trei tipuri de criza

0
75

În viziunea jurnaliştilor de la “Financiarul”, Poli Iaşi, Rapid şi Steaua sînt cele mai afectate echipe, iar 2009 va fi un an cît se poate de sumbru. “Criza economică afectează fotbalul intern într-un mod foarte concret: veniturile jucătorilor scad, sponsorii se retrag, iar în ligile inferioare s-au desfiinţat mai multe cluburi. Cele mai proaste veşti ar putea veni în 2009.

Aflate în pauza de iarnă, cluburile de fotbal din Liga I îşi fac planuri pentru 2009. Senzaţia generală este că recesiunea economică va atinge şi fotbalul intern. Este cert că firmele care sponsorizează echipele de fotbal vor căuta să mai taie din cheltuieli. Însă, veniturile din parteneriate cu companii private reprezintă o mică parte din totalitatea veniturilor cluburilor româneşti. Analizînd cazuri concrete, problemele cluburilor româneşti diferă în funcţie de tipul de finanţare de care beneficiază. Astfel, există cîteva tipologii majore: criza administrativă, care se manifestă cel mai pregnant la Rapid, criza finanţărilor publice, ilustrată la Poli Iaşi, sau criza finanţării private, în cazul Stelei. În fiecare caz în parte, motivul principal al crizei este cel enunţat ca tipologie, însă un club poate avea presiuni din mai multe direcţii simultan, la fel cum sînt şi cluburi care vor reuşi să reziste din toate punctele de vedere”, este prezentat în www.financiarul.com. În continuare, revista noastră face publică situaţia actuală la toate cele 18 grupări din Liga I.

Scapă cine poate!

DINAMO
Cristi Borcea pierde enorm în domeniul imobiliarelor şi nu mai poate aloca sumele obişnuite pînă acum la clubul din Şoseaua Ştefan cel Mare.

UNIREA URZICENI
Singurul finanţator al formaţiei din Urziceni, Dumitru Bucşaru, a fost lovit serios în afacerea sa din domeniul imobiliarelor, însă managementul proiectat din timp pe cheltuieli mici poate fi soluţia de salvare.

FC TIMIŞOARA
Marian Iancu se află într-un impas financiar şi se vede pus în imposibilitatea de a efectua plăţi, negociind la un moment dat chiar vînzarea clubului.

STEAUA
Patronul Gigi Becali nu mai dispune de lichidităţi, vînzarea de terenuri fiind stagnată, iar trei dintre fabricile sale aflîndu-se în “stand by”.

CFR  Cluj
Principalul finanţator, Arpad Paszkany, a fost nevoit să concedieze trei sferturi dintre angajaţi în una dintre cele mai mari firme ale sale.

U. CRAIOVA
Adrian Mititelu face parte din grupul patronilor cu afaceri imobiliare, astfel şi formaţia din Bănie este puternic lovită de criză.

RAPID
Fără nici un sprijin din partea celor doi investitori, gruparea din Grant a fost prima afectată puternic de criză şi nici nu se întrevede vreo soluţie, fiind în pragul falimentului.

FC ARGEŞ
Formaţia din “Trivale” nu se confruntă cu probleme, criza neafectînd domeniul de comerţ alimentar în care activează Cornel Penescu.

FC VASLUI
Afacerile lui Adrian Porumboiu sînt în domeniul cerealelor, bugetul fixat a fost deja alocat, astfel echipa moldavă nu se află în criză.

OŢELUL GALAŢI
Compania indiană Mittal Steel, care deţine Combinatul Siderurgic Galaţi, refuză să mai furnizeze bani fotbalului, iar clubul Oţelul se află în pragul falimentului.

FC BRAŞOV
Ioan Neculaie este unul dintre cei mai potenţi afacerişti ai momentului, şi astfel echipa lui Răzvan Lucescu nu resimte sub nici un fel efectele crizei.

GLORIA BISTRIŢA
Paradoxal, Gloria nu este foarte afectată de criză, formaţia ardeleană fiind obişnuită să supravieţuiască în general cu mijloace foarte modeste.

PANDURII TÎRGU JIU
Susţinută de către Consiliul Judeţean, dar în special de către SNLO, gruparea lui Condescu pare una dintre puţinele care pot depăşi criza doar prin unele reduceri salariale.

FARUL
Afacerile patronului Gheorghe Bosînceanu sînt puternic lovite de criză, acesta trecînd deja la concedieri în masă la clubul de pe malul mării.

POLI IAŞI
Gruparea din Copou se află şi ea la un pas de desfiinţare, după ce preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Constantin Simirad, a decis să blocheze orice finanţare la echipa de fotbal.

GAZ METAN
Nici echipa din Mediaş nu trece prin momente plăcute, însă bugetul mic alocat de la bun început, culmea, în acest moment poate salva echipa.

CS OTOPENI
Fără susţinere din partea firmei de salubrizare “Urban”, clubul ilfovean încearcă salvarea cu ajutorul primăriei, fiind singura grupare bugetară din Liga I.

GLORIA BUZÄ‚U
Afectat puternic de criza de pe piaţa imobiliară, principala sa sursă de venit, finanţatorul Constantin Bucur nu mai poate susţine echipa, iar Gloria se află în pragul falimentului.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here