Plusurile nationalei dupa un turneu ratat

După cutremurul eşecului din faţa Olandei şi eliminarea din grupă, începem să observăm şi părţile bune de după seism. În echipă avem o apărare forte, iar în
faţa selecţionerului s-a format un zid solidar.

România s-a împiedicat la Euro. În momentul tragerii la sorţi eram împăcaţi cu situaţia ingrată în care ne afl am în „Grupa morţii”. După egalurile cu Franţa şi cu Italia, eşecul din faţa Olandei, similar cu eliminarea din competiţie, s-a transformat într-un dezastru naţional. Acuzele au curs din toate părţile, dar, după ce apele s-au mai liniştit, s-au putut observa şi părţile pozitive. Iar viitorul parcă nu mai apare chiar aşa de negru.

Apărare forte

Naţionala s-a prezentat la Euro decisă să meargă pe cartea apărării. Piţurcă aproape că a uitat de ofensivă şi a transformat linia de fund într-o redută foarte greu de cucerit. Cosmin Contra, Gabriel Tamaş, Dorin Goian, Răzvan Raţ şi Sorin Ghionea sînt fundaşii care au dus greul în cele trei partide din grupă. În pofi da eliminării, evoluţia acestora a fost una remarcabilă. De altfel, pentru toţi cinci au apărut oferte consistente de la diferite echipe, semn că jocul lor a atras atenţia tuturor. În spatele acestora, portarul Bogdan Lobonţ a dovedit că traversează poate cel mai bun moment al carierei sale. Din grupul celor cinci apărători, doar Contra face parte din garda veche şi se pregăteşte de retragere. În schimb, în defensiva României sînt pregătiţi să intre în luptă în viitoarele preliminari „lupii tineri” Radu Ştefan, Cristi Săpunaru şi Cosmin Moţi.


Zid în faţa lui Piţurcă

Eliminarea din competiţie a adus potopul şi asupra selecţionerului Victor Piţurcă. Tactica ultra-defensivă impusă de acesta a adus un val de critici. Însă dacă modul de abordare ar fi dat roade şi în partida cu Olanda, probabil că Piţi ar fi fost înscăunat pe tronul Regelui. Lăsînd la o parte ofensiva, Piţurcă a organizat echipa cît se poate de pragmatic. De aceea, dincolo de criticile, în mare parte justificate, ale fanilor, specialiştii din lumea fotbalului nu numai că nu l-au pus la zid pe selecţioner, dar au şi sărit în apărarea acestuia. Protejat şi avînd în continuare credit total, în primul rînd din partea federaţiei, selecţionerul se poate gîndi la viitor.