Planeta fotbal: FC Millwall

O echipă de fotbal din liga a treia engleză a devenit subiect pentru regizorii a două filme. FC Millwall este celebră nu datorită performanţelor, ci din cauza fanilor dornici oricînd de o cafteală zdravănă după ce părăsesc “Vizuina”, arena favoriţilor

Londra, 1885. Ceaţa cu aspect lăptos pluteşte deasupra tamisei. În acel an, pe “insula cîinilor” (isle of Dogs) avea să se nască o echipă de fotbal, urma să facă istorie, nu prin performanţele obţinute, ci, în primul rînd, datorită fanilor săi. Muncitorii de la fabricile locale au înfi inţat clubul millwall rovers. În cea mai incipientă fază a existenţei sale, Millwall avea să joace pe terenul pe care îl foloseau docherii pentru alergări, crichet şi tenis.

O dată cu înfiinţarea lui West Ham, iubitorii fotbalului din Londra de est şi de pe docurile de pe tamisa au avut de ales între cele două cluburi. Rivalitatea dintre cele două grupări capătă rapid cote de-a dreptul apocaliptice, astfel că şi astăzi duşmănia acestora este considerată una dintre cele mai dure din anglia. Din 1910, pe malul de sud al rîului tamisa, în cartierul Wu Cross, Millwall îşi construieşte primul stadion, “the Den” (vizuina). Puţini erau cei care acceptau să locuiască în acea zonă, denumită deloc întîmplător ‘dead-end (mort şi sfîrşit). Tot în acel an, calificată în semifinalele cupei Angliei, Milwall îngroapă legenda ‘We fear no foe (nu ne e teamă de nici un duşman) şi ajung la denumirea de azi, “the Lions”. Millwall a devenit în scurt timp favorită în sudul Londrei, de multe ori fi ind numită “echipa din vecini”, pentru că pe “the Den” se adunau suporteri şi din zonele vecine, Depfort, Wu Kros, pekam, Lewisham şi Bromley. “Dead-end”(mort şi sfîrşit). tot în acel an, califi cată în semifi nalele cupei angliei, Milwall îngroapă legenda “We fear no foe” (nu ne e teamă de nici un duşman) şi ajung la denumirea de azi, “the Lions”. Millwall a devenit în scurt timp favorită în sudul Londrei, de multe ori fiind numită “echipa din vecini”, pentru că pe “the Den” se adunau suporteri şi din zonele vecine, Depfort, Wu Kros, pekam, Lewisham şi Bromley.

Teritoriul cîrciumilor
Înainte de meciuri, “leii” se strîng în barurile din jurul stadionului. aici, după ce îţi cumperi o bere, şi încă o bere, discuţia despre fotbal devine din ce în ce mai interesantă. auzi poveşti care au ridicat fotbalul la rangul de cult, de nebunie, de fapt o pasiune care i-a marcat pe viaţă pe ‘lei. Dacă nu eşti cunoscut ca făcînd parte dintr-una dintre grupările lor, este preferabil să eviţi stabilimentul. suporteri, mai mult decît înfocaţi, chiar obsedaţi de ideea de teritoriu şi de rivalitate, nu acceptă picior stăin.

Continuarea in Kicker SportMagazin de luni 16 aprilie 2007

Stiri recente

Steaua şi Minaur Baia Mare şi-au aflat adversarele din optimile European Cup la handbal masculin

Steaua Bucureşti şi Minaur Baia Mare şi-au aflat, marţi, adversarele din optimile European Cup, după tragerea la sorţi de...