Te asteptam si pe retelel sociale

Box

Pe viaţă şi pe moarte!

Dintr-o tînără speranţă a echipei olimpice americane, adversarul lui Adrian Diaconu a devenit un condamnat pentru crimă de gradul al doilea. Rico Hoye a împuşcat mortal, la vîrsta de 16 ani, un alt tînăr dintr-o bandă rivală, după o bătaie ca în filme, lucru obişnuit de altfel în oraşul Detroit, acolo unde s-a născut. A petrecut zece ani din viaţă într-un penitenciar de maximă securitate, iar după cinci ani de la eliberare lupta în Anglia direct pentru titlul de campion mondial IBF.

Momentul fatidic

Au trecut aproape 17 ani de la noaptea fatidică care a dat un alt curs destinului lui Rico Hoye. Avea 16 ani, era un pugilist amator, de perspectivă, cu un palmares de 68 de victorii din 80 de meciuri. Hoze era cotat astfel cu şanse foarte mari de a fi convocat în echipa Statelor Unite pentru Jocurile Olimpice din 1992, de la Barcelona. Lucrurile au luat însă o turnură neaşteptată şi dramatică. Avînd un anturaj dubios, americanul a intrat în posesia unei arme de calibrul 25. „Era doar pentru protecţie. Unde am crescut şi lucrurile pe care le făceam îmi impuneau asta”, îşi aminteşte el. în iunie 1991 a suportat consecinţele. Ziua începuse cu o altercaţie în parcarea unui supermarket între el şi Eller Bond, un tînăr dintr-o altă bandă. Bond şi-a ridicat cămaşa şi a scos la iveală o armă sperînd să-l intimideze pe Hoye, dar ceea ce a reuşit a fost doar să-l facă pe Rico să se ducă acasă şi să-şi aducă propria armă. După miezul nopţii, o maşină a demarat în trombă spre doi tineri aflaţi pe străzi. Unul dintre ei era Hoye, însoţit de un prieten. Au fost atacaţi cu obiecte metalice de patru indivizi, printre care şi Bond. Rico a fost lovit în spatele capului, fiind doborît la pămînt, în genunchi, dar fără să-şi piardă cunoştinţa. în iureşul încăierării a avut cîteva secunde la dispoziţie să-şi scoată armă şi să înceapă să tragă. Un glonţ a ricoşat din asfalt şi i-a străpuns capul lui Bond, acesta fiind secerat pe loc. „Eram extrem de nervos şi foarte temperamental. Eram acaparat de atîta furie oarbă că nu-mi mai amintenesc prea multe”, explică pugilistul.
A fost acuzat de crimă de gradul al doilea şi încarcerat pentru zece ani într-un penitenciar de maximă securitate din Michigan. Primele 18 luni le-a petrecut într-o celulă specială. „Am fost implicat în trei altercaţii. Era o atmosferă în care poţi tăia din tensiune doar cu cuţitul. Am văzut oameni bătuţi, înjunghiaţi doar pentru că au călcat pe un pantof din greşeală şi nu şi-au cerut scuze. Sînt indivizi care nu mai au ce pierde şi care nu se mai întorc acasă niciodată”, sună povestea fostului condamnat.

Continuarea in SportMagazin powered by Kicker de luni, 5 martie 2007
 

Citeste mai multe!