PE: Comisia Europeană ar trebui implicată în regelmentarea fotbalului profesionist

Fotbalul profesionist din Uniunea Europeană şi sportul în general au nevoie de reguli mai bune de gestionare în multe privinţe, de la gestionarea banilor cluburilor sportive, până la recrutarea tinerelor talente, consideră membrii Parlamentului European. Ligile naţionale de fotbal şi UEFA în special ar trebui să impună reguli disciplinare într-o manieră fermă şi coordonată, fără să neglijeze situaţia financiară a cluburilor.

Potrivit unui raport adoptat la 28 martie, Comisia Europeană ar trebui să vină cu propuneri în acest sens, având în vedere provocările socio-economice cu care se confruntă fotbalul european, prea mari pentru ca instanţele sale de conducere să le gestioneze singure, ca atare.

Constatând că numeroase activităţi infracţionale (meciuri aranjate, corupţie etc.) sunt rezultat al spiralei cheltuielilor, inflaţiei salariale şi crizelor financiare ulterioare cu care se confrunta multe cluburi, Parlamentul European recomandă crearea unei instanţe independente de supraveghere, a cărei sarcină principală să fie monitorizarea activităţilor financiare şi comerciale ale cluburilor europene şi asigurarea respectării de către acestea a criteriilor privind transparenţa financiară şi buna gestionare.

Deşi Uniunea Europeană nu deţine puteri legislative specifice în acest domeniu, tratatele comunitare conţin o gamă largă de instrumente care ar putea fi utilizate ca parte a unui astfel de plan. şi estimează că Executivul ar trebui să precizeze condiţiile pentru crearea unei certitudini juridice şi a unor condiţii egale.

Cadrul legal complicat după care funcţionează instanţele decizionale din lumea sportului, ce combină legile europene cu cele naţionale, a generat dificultăţi accentuate în ultimii 20 de ani de comercializarea crescândă a fotbalului profesionist din ultimele două decenii.

Pe lângă necesitatea stabilirii unor reguli noi de gestionare a fotbalului european, raportul PE consideră că este nevoie de reguli noi şi în ceea ce priveşte recrutarea, acordarea drepturilor de difuzare a meciurilor, sprijinul pentru tinerele talente în plan local.

Este menţionat, totodată, rolul social şi cultural al fotbalului şi al cluburilor de fotbal şi importanţa educaţiei prin sport şi potenţialul fotbalului de a ajuta la reabilitarea tinerilor vulnerabili din punct de vedere social, precum şi nevoia de acţiune pentru combaterea crimei, a corupţiei, violenţelor, rasismului şi dopajului.
 
 

Stiri recente

Gestionarea relaţiei cu Trump și ruşii, printre provocările cu care se confruntă Kirsty Coventry, noua șefă a CIO

Printre provocările cu care se confruntă Kirsty Coventry, aleasă în funcţia de preşedinte al CIO, se numără gestionarea...