Pariul lui Taher

0
108

Ciudata apropiere intre fotbaul romanesc şi cel portughez produce surprize pe bandă rulantă: după ce au ajutat CFR Cluj să realizeze eventul în sezonul trecut, lusitanii se folosesc de capul de pod din Ardeal şi încearcă să cucerească Bucureştiul. Primul pas a fost făcut spre Rapid, cu Peseiro antrenor plătit la un nivel pe care fotbalul nostru nu l-a atins încă: un milion de euro pe sezon. Antrenorul a fost adus pentru a stopa deruta de după dezamăgitoarea prestaţie a lui Boloni, negociator la două capete, care a folosit Rapidul pentru a obţine ceea ce şi-a dorit de la Standard Liege. Cartea de vizită este săracă în rezultate (doar două promovări consecutive în Portugalia, cu Naval, pînă în prima divizie), dar bogată în nume mari: Real Madrid, Sporting, Panathinaikos. Omul nu e sărac, pentru că a antrenat un an la Al Hilal, în Arabia Saudită, club care, dacă i-a dat un milion de dolari pe an lui Olăroiu, e de presupus că nu s-a zgîrcit cu fostul secund de la Real.

Un experiment pentru Rapid

Aducerea lui Peseiro la Rapid este un mare pariu al lui Taher. El însuşi străin în România, deşi afacerile lui, unele la limita legii, ar arăta că poate fi considerat unul de-al nostru, arabul a preferat să meargă pe mîna unui antrenor de import. Dinamo a avut succes cu Rinus Israel (foto sus) în 1992, Zenga a făcut şi el din Steaua o echipă campioană 13 ani mai tîrziu. Au fost singurele două experimente reuşite cu străini pe bancă, iar Rapid lipseşte din enumerare. Pionier în destule întreprinderi benefice fotbalului de la noi, Copos nu a riscat şi a adus mereu la echipă antrenori români. Predîndu-i însă clubul lui Taher, Copos trebuie să asiste şi la acest experiment care pare unul interesant. Peseiro este un dur special pe banca Rapidului, un fel de Hizo care nu se sfieşte să care jaloanele şi porţile la antrenamente, slujbă pentru care mulţi antrenori folosesc secundul. Autoritar, are renumele de a nu discuta prea mult cu jucătorii, atitudine care l-a pus de multe ori în conflict cu vedetele. La Rapid pare să aibă sprijinul necondiţionat al lui Taher, patronul tranşînd în favoarea lui conflictul cu Dănuţ Coman.

Şi-a adus familia la Bucureşti


Prima lună fi ind petrecută de Rapid mai mult prin cantonamente, Peseiro nu a putut sta alături de soţia şi de fiica lui, Suzana (16 ani), care au ajuns la Bucureşti abia la finele săptămînii trecute. Peseiro a primit o vilă în Pipera, pe care clubul plăteşte 4.000 de euro, de trei mai mult decît achita Panathinaikos pentru o casă la Atena, pe malul mării. La fel ca şi Mourinho, cu care a fost coleg la şcoala de antrenori în Portugalia, este foarte legat de familie.

Pe urmele lui Rednic?

Antrenorul nu este străin de plecarea lui Săpunaru la Porto, polivalenţă care îl apropie de Mircea Rednic şi pentru pasiunea lui mult comentată pentru impresariat. A adus mulţi brazilieni şi portughezi, poate pentru înlesnirea comunicării, dar şi pentru a fi sigur că în inerentele dispute din vestiar are un grup puternic de partea sa. Independent şi sigur pe el, Peseiro este pariul lui Taher pentru o afacere în care s-a aruncat cu capul înainte. Un foarte bun prieten al iordanianului spunea despre acesta, apropo de modul în care stăpîneşte subtilităţile din fotbal: “Dă-i un brici unei maimuţe şi pune-o să te bărbierească”. Mîna fermă a lui Peseiro poate fi , se pare, garanţia pentru un bărbierit sigur şi rapid. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here